Ексклюзиви
середа, 10 жовтня 2012 18:56

"Що не потратить, то мамі віддає. Нашо мені такий мужик?

Про що говорять в електричках Київщини

Вівторок, 7.40. В електричку Фастів – Київ на станції Глеваха сідає жінка в синій шкірянці. Витягує з фіолетової сумочки сенсорний Samsung. З нього лунає пісня Лоліти "Пошлю его на… небо за звездочкой". На екрані миготить номер без імені.

– Тьотя Шура, то ви? – голосно каже жінка в слухавку. – Помню, що ви післявчора мені з цього номера дзвонили. Хочете продати "Таврію"? За 3 тисячі доларов? Та ви шо, смішні? У неї все дно прогнило. Я б її навіть на лом не забрала. Шура, ізвіняюсь, у мене друга лінія.

Клацає по дисплею двічі, щоб прий­няти інший дзвінок.

– Ми ваш Ford можемо забрати ­завтра! – кричить співрозмовнику. – ­Зараз чоловіка наберу, узнаю, чи в нас свободний евакуатор. Но ми більше 300 доларів не дамо. То й шо, що у вас шкіряні сидіння? Машина дуже побита і стара, ми купляємо тільки на лом. Кольоса і литі диски можете оставить собі. Ну як не хочете, то чого дзвоните? Шукайте дурачка далі.

Ховає телефон у кишеню синіх джинсів.

О 7.55 в Боярці навпроти сідає її знайома, років 30. Вона в рожевій ­куртці-безрукавці. Капюшон обшитий штучним хутром.

– Валя, прівєт. Ти откуда? – жінка в шкірянці нахиляється, щоб поцілувати.

– З дому, я тепер у мами живу. На роботі постоянні задєржки. Тепер замість 3 получаю 2 тисячі. Знімати в Києві квартиру невигідно, а дома мама всігда покормить. Я тільки хліб покупаю і рибу на вихідні.

– Я думала, ти в Ромки ночуєш.

– Ми з Ромкою посварились ще на майські. Після того як він мене за двері виставив, я шмотки забрала і на Оболонь до Таміли Філіпчук переїхала.

– Ви ж вроді женитись хотіли?

– Він зарплату за тиждень спускає. Всіх друзєй на пиво водить, в автомати раз півтори тисячі програв. А що не потратить, то мамі віддає. Нашо мені такий мужик? Казав знакомий, що Рома в августі в Москву на заробітки поїхав. Робить там ковані забори…

– Не знаєш, Оля вже народила?

– Та ні. У неї плід завмер на четвертому місяці. В яїчниках якусь кісту обнаружили. А в Таміли доця родилася. Її чоловік не хотів дитини, бо в них то вже третя. Казав аборт робити. Мала – копія батька. Тепер то його любіма доця. Я на хрестинах була за куму.

О 8.30 На станції "Київ–Волинський" дві жінки виносять у тамбур навантажені картоплею та цибулею "кравчучки". Ще в одній сумці видно сім 1,5-літрових пляшок із молоком.

– Галю, ви вже всі городи обробили?

– Гарбузи ще на полі лежать. Буряки в суботу вирвали.

– Бачила, невістка ваша по двору шастала. Приїжджала помагати?

– Та де там. Вона тільки за продуктами приїжджає. Коли картоплю копала, в неї спина боліла. А як буряк стали рвати і дощ пішов, каже: "Не для того я французький манікюр нарощувала, щоб у болоті ковирятися". Вітя шо не заробить, вона по салонах розтратить. Волоси красить кожен місяць. Була білою, а то приїхала якась фіолетова. А ногті такі має, як лопати. Ні цибулю почистити, ні посуду помити не може.

– Жалко, що твій Вітя на Юльці не женився. Скільки у школі встрічалися.

– Юльку я сама не хотіла. У неї батьки алкоголіки. Бачили, яке в них зілля все літо на подвір'ї росло? Хати не було видно. В липні Юля поховала бабу. То хто на похорон прийшов, кажуть – бабі Гані після смерті всі золоті зуби вирвали. Все рівно покойникам рот зашивають.

– У баби Гані на книжці 7 тисяч рублів лежало. Ще весною в банку зустрілися. Вона тисячу хотіла забрати. Але їй сказала касир приходити осінню. Бідна баба Ганя, не дожила!

Середа, 10.20. Електричка Козятин – Київ.

Двоє сивих чоловіків стоять у проході. Усі місця зайняті. Поруч сидить хлопець у чорному пальті до колін. На голові має дреди, великі жовті навушники. Реп із них чути на піввагона. Поїзд різко зупиняється на станції Вишневе, один із чоловіків не втримується і падає на людей.

– Що з нього виросте, як воно навіть місце уступити не може?

– Що виросте? Ще один Чечетов або Янукович. То є гєди чи готи. Вони на кладбіщє ходять водку пити і музику слухати. Їх в школі тепер не вчать комусь місце уступати. Тепер другіє закони. Щось не нравиться – в морду. А потім такі придурки йдуть в супермаркет людей стріляти.

Заходить жінка з двома великими торбами.

– Салфетки влажные, три штуки на 5 гривен! – вигукує. – Ручки с чернилом, которое легко вытирается даже ластиком, – по 4 гривни. Календарь настенный со всеми праздниками на год, с расписанием Пасхи и Тройцы до 2020 года – по 10 гривен. Девушки, покупайте салфетки. Дешевле вы ни в "Ашане", ни в "Космо" не найдете, – звертається до студенток.

Дівчата дістають по 5 грн. Беруть шість пачок. Одній вони не поміщаються у вузький клатч, тому ховає по кишенях.

– Ты же у Тарика вчера ночевать собиралась? – запитує висока з фіолетовим обручем на голові.

– Передумала. Он с друзьями в боулинг пошел играть. У его одногруппника был день рождения.

– Ты не боишься с ним встречаться? У него папа два раза сидел.

– Ты, как моя мама. Она тоже Тараса через папу не любит. Когда он к нам в гости приходит, то мама деньги и украшения прячет в своей спальне. А я ей объясняю, что Тимошенко и Луценко тоже сидят, но это не значит, что они – бандиты. Просто жизнь так сложилась. Виктора Николаевича посадили из-за взятки. Мама Тараса говорит, что он не для себя, а для начальника брал.

Троє бороданів розносять агітаційні брошури, календарі й значки від Партії регіонів. Жінки пенсійного віку ними застилають брудне сидіння.

– Вчора приходили від якогось кандидата. Пропонували 100 гривень, – розповідає сива, з довгими сережками-­висюльками. – Треба було в їхньому журналі поставити підпис, що буду голосувати за нього. Просили паспорт, щоб відфотографіровать. Дєд кричав, щоб несла документи: за двох нам би 200 гривень дали. Але я злякалась і не дала. Ще кредит якийсь відкриють. А ви за кого голосувати плануєте?

– Я – за "Батьківщину", хоч Яценюка не люблю. Але вибору нема.

– Ми з дідом за "Нашу Україну". Який би той Ющенко не був, але за нього такого беспрєдєлу не було. У нас в парку дерева зрізали, щоб бізнес-центр побудувати. За воду в однокімнатній квартирі плачу 59 гривень з душі, але смердить, як із каналізації. М'ясо стало таке дороге. Дєд кричить, щоб я фарш купляла. Наробила котлет, а там м'яса не чувствується. Одні очі та кості мелені.

– Моя дочка взагалі на вибори йти не хоче. Зять буде за "Свободу". Каже, якщо "Регіони" переможуть, то в понеділок на роботу не піде. Піде під ЦВК на мітинг. Він у мене патріот. Його друзі-програмісти вже давно в Штати повтікали. А Богдан не хоче. Він нічого іноземного не купує. Дочка принесла польський сир, то він не їв. Вони тільки через то і сваряться. Але ніколи не бачила, щоб на неї руку підняв. Щонеділі в церкву ходять. Матюка в нашій хаті не почуєш.

Зараз ви читаєте новину «"Що не потратить, то мамі віддає. Нашо мені такий мужик? ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути