четвер, 01 грудня 2016 09:09

Школи підписують з учителями контракт на рік

Кожній вагітній дарують коробку з найнеобхіднішим для матері й дитини

– У Фінляндії всі готелі, ресторани, парки, транспорт передбачені для сімейного відпочинку, – розповідає 28-річна Марія Коваленко зі Львова. Щороку з чоловіком і донькою їздять на кілька тижнів у столицю Гельсінкі. Там живуть чоловікові родичі.

– Фіни всюди беруть дітей. Система освіти – одна з найкращих у світі. Родина може сама обрати школу. Вчителям забороняють дізнаватися соціальний статус батьків учня. Із першого класу дітей знайомлять з їхніми правами. Учень може поскаржитися соціальному працівнику на батьків або вчителів. Шкільна освіта передбачає підготовку до життя: розповідають про знижки у супермаркетах і податки, як знаходити друзів і вести домашнє господарство, чому важливо голосувати на виборах і не кидати сміття на вулиці.

Середня зарплата вчителя – 3600 євро. Школа підписує контракт із ним на рік. У вчителя молодших класів є помічник. Йому платять удвічі менше. 35 відсотків заробітку треба сплатити в державну казну.

Автор: i.imgur.com
 

Кожній вагітній дарують коробку з найнеобхіднішим для матері й дитини. Можна взяти грошову компенсацію, але таке рідко трапляється. Вартість речей у коробці значно вища – теплі дитячі комбінезони, одяг, пелюшки, шапочки, гігієнічні набори, дитячі книжки та іграшки. Є матрац, тому діти сплять перші місяці в цій коробці. Матері ставлять її на ліжко поряд із собою.

Влітку фіни і заробітчани зі Східної Європи збирають морошку. Це рідкісна і цінна ягода. Росте у Фінляндії, Сибіру та Канаді. З неї виготовляють ліки, вітаміни, додають у десерти й випічку, напої. За кілограм платять від 15 євро. За день можна назбирати 5–6 кіло. Коли закінчується сезон морошки, шукають білі гриби.

Музей природознавства "Луомус" – найцікавіша дитяча розвага в Гельсінкі. На трьох поверхах зібрані експонати флори і фауни. В найбільшому залі відтворена атмосфера африканської ночі – блимають зірки, щось гарчить і кричать птахи.

Заборонені будь-які форми статевої дискримінації. Немає оголошень "Шукаю охоронця" чи "Потрібна перукарка". За законом, на керівних посадах повинно бути порівну чоловіків і жінок. 40 відсотків членів уряду – жінки. Президент – також. Жінок із дітьми повинні першими брати на роботу і останніми – звільняти.

У найвищому маяку Бенгтшер можна переночувати. Дістаються до нього поромом. Туристу залишають запас продуктів і води на три дні.

Церква Темппеліаукіо в скелі – ­найоригінальніший храм у Північній Європі. 1968-го архітектори брати Суомалайнен задумали помістити культову споруду всередину скелі. У перші роки віряни не відвідували богослужіння й називали церкву "диявольським бункером". Зараз це – найвідвідуваніший храм столиці. Там хороша акустика і добре ­продумане природне освітлення. Сонячні промені крізь отвори в породі гарно освічують вівтар.

29 жовтня відзначають день сауни. У цей день усі громадські лазні – безкоштовні. На 5,5 мільйона жителів припадає 3,5 мільйона саун. Найбільша в світі діє в Морській академії – у фортеці Суоменліна. Вміщає 200 осіб.

Бізнесмени запрошують іноземних партнерів на переговори у сауну. Вони є у всіх офісних приміщеннях. Пояснюють, що спочатку треба розслабити тіло, а потім приймати важливі рішення. Запрошення в домашню сауну – вияв довіри і дружби.

Більшість людей похилого віку живуть у будинках для пенсіонерів. Діти підписують із закладами контракт. В обмін на пенсію там піклуються про стареньких. Щотижня возять у музеї, театри, парки, водять у басейн, спортзал. Середня пенсія – близько 1200 євро.

80 відсотків фінів купують хоча б одну книжку на рік. Щороку видають понад 45 тисяч новинок.

Автор: havocinthekitchen.com
  ”Карельські пиріжки” вважають національною фінською стравою. Це відкрита випічка із житньої муки з ячмінною або рисовою кашею
”Карельські пиріжки” вважають національною фінською стравою. Це відкрита випічка із житньої муки з ячмінною або рисовою кашею

Лосося готують десятками способів. Запікають на грилі, варять суп, начиняють пироги, нарізають у салати, засолюють, смажать. Навіть дітям вводять у прикорм – із 6 місяців. Фінляндія – друга після Норвегії країна за обсягом постачаня форелі й лосося в Європу.

У Парку фантазії Вейо Рьонккьонена – 500 скульптур, що зображують людей за різними заняттями. Всі усміхаються, оголюючи людські зуби. Їх митець купував у дантистів. Створював парк понад 40 років.

В окрузі Інарі в національному парку Лемменйокі видобувають золотий пісок. 10-денна ліцензія коштує 300 євро. Здавати скарби треба у Фінляндії. Вивозити за межі країни заборонено. Приладдя для видобутку піску потягне ще на 40–80 євро. Всю суму можна окупити за чотири-п'ять днів – якщо пощастить.

Фінський Дід Мороз – Йоулупуккі – живе в Лапландії. До його села з містечка Рованіємі можна доїхати за півгодини автобусом. У передноворічний сезон усі готелі навкруги зайняті, ціни зростають удвічі. Кава коштує 5 євро, відправити листівку – 6.

Туристам пропонують покерувати собачою упряжкою за 50 євро. Шість лайок можуть розігнатися до 40 кіломет­рів на годину. Так само можна замовити упряжку з північних оленів. Вони біжать не швидко – за півторагодинну поїздку можна змерзнути.

П'ять страв фінської кухні

1. Молочний суп із різними видами риби калакейтто – обов'язково має бути на весільному столі та під час великих свят. Три-чотири рибини без кісток тушкують у рідких вершках і спеціях. Суп їдять наступного дня – він має настоятися.

2. Мяммі – традиційний великодній десерт. Кашу з житніх солоду і борошна печуть у печі при низькій температурі. Подають зі збитими вершками й цукром. Можна купити готові заморожені пироги.

Автор: valio.fi
  Для святкового супу калакейтто беруть тріску або камбалу. Якщо тушкують лосося, то замість молока використовують вершки
Для святкового супу калакейтто беруть тріску або камбалу. Якщо тушкують лосося, то замість молока використовують вершки

3. М'який кисіль із лісових ягід кііселі подають із молоком або вершками. Найдорожчий – із лісової ягоди морошки. Вона містить найбільше вітамінів і мікроелементів.

4. Правильно приготовлений "сирний хліб" юустолейпя має тягнутися як гума і поскрипувати на зубах. Свіжий сир із коров'ячого молока варять за спеціальним рецептом. Їдять підігрітим із морошковим варенням.

5. Тушковану оленину поронпайсті подають із картопляним пюре і журавлиним соусом. М'ясо готують у великій кількості води і спецій, аби не було жорстким та не мало різкого запаху.

Зараз ви читаєте новину «Школи підписують з учителями контракт на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути