четвер, 17 червня 2021 09:49

Рушник, який 50 років ховали під долівкою

"Встане Україна, світ правди засвітить, помоляться на волі нивольницьки діти", – вишила на рушнику 15-річна Наталія Козачевич із волинського села Литовеж 1936-го. Тоді ця територія була у складі Польської Республіки. Фраза – уривок із вірша Тараса Шевченка "Стоїть в селі Суботові". Також вишила українські символи – тризуб, лева, що спинається на скелю, архангела Михаїла.

– На рушнику є дата – 4 квітня 1936 року, – каже внук жінки, журналіст 56-річний Володимир Притула. – Не встиг запитати баби, що вона означає. Можливо, день першого причастя. Найчастіше такі рушники дівчата вишивали, щоб у день весілля подарувати нареченому.

 

1939-го Наталія Козачевич вийшла заміж за 24-річного Григорія Харевича із сусіднього села Стара Лішня. Обоє закінчили українські школи. Він служив у війську.

– Дід любив гарно вдягатися, мав маринарку й ровера – тоді це вважалося великою розкішшю, – продовжує Володимир Євгенович. – Згадував, що найбагатші часи – це 1932–1933 роки. Врожаї були великі, хоч за Збручем лютував голод. 1939-го село зайняла Червона армія. Наталія замотала рушник у провощений папір, потім – у залізну коробку, яку закопала в глиняній долівці в сінях. Діда забрали на фронт, в Австрію. Став командиром підрозділу кулеметників. Втратив три розрахунки молодих солдатів, мав бойове поранення.

Після війни в Харевичів відібрали землю й худобу. Наталія та Григорій, хоч мали освіту, пішли працювати в колгосп. Виховали трьох дітей, серед них – матір Володимира Притули.

– Бабуся викопала свій скарб 1991-го. Я тоді жив у Севастополі. Хоч була вже хвора, продовжувала вишивати. Рушник мене вразив – попросив, щоб вишила копію. А 1999-го, після її смерті, забрав і оригінал. Давав його на виставки, які влаштовували українці у Криму. Коли 2014-го росіяни анексували півострів, я переїхав до Києва. Рушник – найдорожча річ, яку вивіз.

Зараз ви читаєте новину «Рушник, який 50 років ховали під долівкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути