четвер, 17 червня 2010 18:24

"Зі сталініста на націоналіста я перетворився за один день"

  Анатолій ДІМАРОВ, 88 років. Письменник. Лауреат Шевченківської премії. Автор романів "Його сім'я", "Ідол", "І будуть люди", повістей, оповідань і казок для дітей. Народився на хуторі Гараськи Миргородського району на Полтавщині. Під час Другої світової во
Анатолій ДІМАРОВ, 88 років. Письменник. Лауреат Шевченківської премії. Автор романів "Його сім'я", "Ідол", "І будуть люди", повістей, оповідань і казок для дітей. Народився на хуторі Гараськи Миргородського району на Полтавщині. Під час Другої світової во

1. Мама, коли розкуркулили батька, вночі втікала з хутора. Брата на руках несла, а я ззаду йшов, за руку тримався. Батько в мене дуже релігійний був. Це він сказав: "Манічко, бери дітей і рятуйся, бо нас завтра будуть розкуркулювати. Повезуть усіх до Сибіру". Правдами-неправдами вона нарешті влаштувалася вчителькою. Я ще малий був, а татусь навчив мене молитви. Мріяв, що батюшкою буду. Мама поміняла нам із братом прізвища на своє дівоче. Її прапрапрадід - із Болгарії. Бо інакше ми і в школу не пішли б. Діти куркуля ж. А так моє прізвище Гарасюта, і батько - не Андрій, а Андронік.


2. Коли вчився в школі, то, було, під партою читаю книжку, вчительку слухаю. Іще якесь шило найду й штрикаю дівчину попереду. Пам'ятаю, як у четвертому класі піймав мене вчитель географії за вухо: "Покажи, яку дрянь читаєш!" А я якраз найшов у скрині "Анти-Дюрінг" Енгельса. Кажу: "Фрідріх Енгельс, "Анти-Дюрінг".

Учитель остовпів, бо він "що за гадость?", а тут Енгельс. Після того обходив десятою дорогою. З Енгельса запам'яталася тільки одна фраза: "Білі коти з голубими очима майже завжди бувають сліпі". І страшно пишався, що знаю "Анти-Дюрінга".


3. Стрибав із парашутом із 25-метрової вишки. Так боявся, що не міг підійти до краю. Інструктор усе на спині приладнав. А я все думаю: як же зробити, щоб легшим бути?  Роззувся. Він: "Що ж ти, дурню, робиш?!" - "Нє, - кажу, - я ботінки з собою возьму". Дав мені  коліном під задницю й спихнув. Не знаю, що там відкрилося. Знаю, що гепнув, як оладок. Головне - черевики зберіг.


4. Якось син Сергій говорить: "Тату, я зобов'язаний жениться". - "Що таке?" - запитую. - "Вчора з однією дівчиною цілувався". "Синочку, - кажу, - якби я женився на всіх дівчатах, яких цілував, знаєш, який у мене гарем був би?"


5. У горах став свідком потойбічного. Їхали сходом Казахстану, на кордоні з Китаєм. Уже сонце почало сідати. Ночували ми зазвичай у саї. Це глибока яруга, скелі по обидва боки заввишки кілометрів 4-5, а тут вузенька долинка. І гримить потік - льодовики тануть. Заїжджаємо в сай. Раптом на коні летить казах, який пас овець. "Не можна туди їхати! - каже. - Там живе зелена людина. Страшно, страшно. Можете загинути". Ми тільки посміялися. А там уздовж річки суцільно ростуть українські тополі. На галявині поставили стіл із ящиків, закип'ятили чай. Дивлюся: з-за скелі сходить Місяць, яскравий, повний. Хотів сказати товаришу, та той випередив мене: "Анатолій Андрійович, подивіться, який Місяць у вас за спиною". Повернувся - аж два над головою сходять. І така якась тиша настала. Позадирали голови - небо зірками всіяне. Раптом починає, як сувій, згортатися. Ми поніміли. Вже ні до вечері, ні до чого. Щось моторошно робиться. Сходиться, сходиться небо, зник Місяць у цьому сувої. Наш собачка почав скімлить і мокрий увесь став. Ми полягали в спальники й трусимося. Чуємо, як далеко-далеко починають падати тополі. І все ближче до нас: шарах, шарах! Потім наш столик - брязь! Такий жах... Вранці вилізли - тополі стоять на місці. Трава росою вкрита. Валяються стіл і консерви.

Московські геологи згодом казали: "А, знаємо. У нас теж таке було в тій ущелині". І ніхто не може пояснити.


6. Одного дня в Луцьку я зі сталініста в націоналіста перетворився. О п'ятій ранку прийшов на роботу. За кілька годин підійшов до вікна. А в приміщенні навпроти - там НКВД було - відкриваються з рипом ворота, металеві такі, як наш двоповерховий будинок. І звідти безкінечним потоком - діди, баби, молодиці, діти, - по вісім душ в ряд ллється жива ріка. По боках енкаведисти з багнетами, собаки. Дивився й згадував, як німці наших полонених вели. Так то чепуха проти цього - наче вся Волинь була зібрана. І на вокзал - до Сибіру.


7. Андрій Малишко дуже любив ловити рибу. Як приїжджав у Будинок творчості до Ірпіня - обов'язково зі спінінгом. Один поет Терень-Масенко рано лягав спати. Що Малишко придумав: пробрався до нього, зачепив блешню за ковдру й вивів із холу аж до вікна. Терень-Масенко ввійшов, роздягнувся догола, покорчив гримаси перед дзеркалом, ліг. Ковдру на себе суне й книжку якусь. А Малишко потихеньку починає крутити - ковдра повзе, повзе. Цей книжку поклав, смикнув ковдру до шиї - знову читає. Вдруге книжку вже відклав, лежить і тримає ковдру. Цей дужче потягнув. Терень як зірветься. Голяком. Ковдру відкинув - лізе під ліжко, дивиться. Узяв її, посіпав, знову накрився. Лежить. Малишко шух - і злетіла зовсім. Цей Масенко голий-голісінький вилітає в хол, де хлопці сидять: "Там! Там! Там щось!"

З Енгельса запам'ятав тільки одну фразу: "Білі коти з голубими очима майже завжди бувають сліпі"

8. Раз я зустрівся морда в морду з ведмедем - ледве не поцілувалися. Тянь-Шань, гора Шантурек. Хлопці хропуть у спальниках проти неба. Прокинувся десь о четвертій: думаю, зварю хороший компот. Узяв казанок, іду до ожини. З одного боку обрив і реве ріка. А тут ожина піджима. Іду й зриваю. Чую: з того боку щось шелестить. Мабуть, це паразит Рашид Валієв, узбек, прокинувся раніше мене й ожину рве. Давай його налякаю. Виткнувся, набрав повітря, глянув - стоїть ведмідь, рве ожину. Але я вже не міг стриматися. "Гав!" - на нього. Той як розвернеться, як ревоне щосили. Як закричу не своїм голосом. Ведмідь крутнувся й ходу. І я ходу. Моє щастя, що на молодого натрапив, а не на ведмедицю. Тоді б нічого не допомогло.


9. Один камінь врятував мені життя - халцедон. На Памірі якось бачу: вгорі в печері  витикається. А над ним нависли брили каміння десятка зо два тонн. Думаю, дай-но його виб'ю. Заліз туди, починаю видовбувать. Раптом хоп - відламався. Вискакую на сонце подивитися на нього, і в цей час усі брили обвалюються. Ще секунда - і від мене мокрого місця не лишилося би. Він врятував тим, що одколовся.


10. Правнук Максимко, як до школи йшов, то одружуватися вже хотів. Сидить   шкарбанча таке. Кажу йому: "Ти коли кінчаєш садік?" - "Через два роки". - "А в тебе дівчина є?" - "Є, дєдушка". - "Ну, добре. А що ж будеш робити з нею, як садік закінчиш?" - "Я, дєдушка, з нею одружуся", - відповідає. - "Де ж ви будете жити?" - "Отут буду жити із жінкою, - показує в мене в кабінеті. - "Так я ж вам, Максимку, заважатиму". - "А ми, дєдушка, з тебе зробимо мумію, і тихо-тихо лежатимеш". Отаке покоління росте.

Зараз ви читаєте новину «"Зі сталініста на націоналіста я перетворився за один день"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути