вівторок, 30 травня 2017 20:51

Покровитель пожежників, який кілька років стояв без голови

"Єдиний у Європі пам'ятник військовим пожежникам стоїть на південній околиці села Швайківці Чортківського району Тернопільської області". Таку інформацію подають путівники по регіону. Міф поширив директор районного краєзнавчого музею Яромир Чорпіта. А краєзнавці розтиражували його по виданнях.

Насправді – це скульптура святого Флоріана. За легендою, він народився у ІІІ ст. в місті Еліум Цетіум – зараз Санкт-­Пельтен, Нижня Австрія. Служив у війську. Таємно прийняв християнство. Коли вийшов указ римського імператора Діоклетіана переслідувати християн, здався солдатам. На допиті Флоріана попросили принести жертву римським богам. Відмовився. За це його засудили до спалення. Коли стояв на купі хмизу, попросив вояків підпалити багаття.

– Якщо ти це зробиш, я заберуся на небо по вогню, – пояснив.

Автор: Ірина ПУСТИННІКОВА
 

Кати злякалися й вирішили не палити віровідступника. До шиї прив'язали жорна й кинули в річку. Пізніше християни почали вважати Флоріана покровителем пожежників. А ще миловарів і сажотрусів у Австрії та Польщі.

Фігури святого прикрашають пожежні депо у Львові та Луцьку, колишнє приміщення пожежної команди на вул. Кобилянської в Чернівцях. Він зображений на гербі Шаргорода Вінницької області. Біля тамтешнього костелу розташований фонтан зі скульптурою Флоріана. Кілька таких є і на Тернопільщині.

Швайківецька скульптура не може бути єдиною у Європі. Вона з'явилася на межі ХVІІІ–ХІХ ст. Переказують, що у селі загорілися конюшні. За іншою версією – палав панський палац. Продовження обох варіантів історії однакове: якийсь кавалерист ціною власного життя врятував коней. Пан розпорядився поставити на честь його вчинку скульптуру.

Флоріан одягнений як римський воїн. Спирається на палицю. Біля його ніг – охоплена вогнем церква. Святий ллє на неї воду з глечика. На постаменті знизу напис "Renovatum 1864" – "Відновлено 1864 року". Наприкінці минулого десятиліття голова Флоріана відпала. Кілька років тому небайдужі приладнали її на місце. Тепер Флоріан у повному комплекті знову стереже Швайківці. Час від часу стає об'єктом фотосесій туристів, які приїздять подивитися на "унікальний" пам'ятник.

Зараз ви читаєте новину «Покровитель пожежників, який кілька років стояв без голови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути