Ексклюзиви
середа, 23 вересня 2020 11:18

Нагорода льотчикам, які вразили чоловіка королеви

"Приз переможцям конкурсу на елегантність", – вигравіювано англійською на срібному тарілі, що зберігається в Полтавському музеї авіації та космонавтики. Нагороду отримали тутешні льотчики у британському Ферфорді влітку 1998-го.

– Авіашоу влаштовують від 1971 року на колишній базі стратегічної авіації США у Великій Британії, – розповідає директор музею Андрій Пушкарєв. – Там проходять змагання "Погляд із повітря". Визначають кращих у номінаціях: найефектніший груповий та індивідуальний пілотажі, посадка на аеродромі, підготовка до наземного показу.

Автор: Ольга СТЕНЬКО
 

Українські льотчики вперше потрапили до Ферфорда 1996-го. Тоді полковник Микола Коваль на винищувачі Су-27 виборов найпочесніший приз за індивідуальний пілотаж Superking – "Суперкороль".

Шоу 1998-го було присвячено двом круглим датам – 80-річчю створення Королівських військово-повітряних сил і 50-річчю повітряного мосту в Західний Берлін. Делегація України зробила ставку на важкі машини – в Британію прибув надзвуковий бомбардувальник і розвідник Ту-22М-3 Полтавської авіадивізії під командуванням підполковника Миколи Меншикова. Хід спрацював – до літака було прикуто увагу тисяч гостей.

У кабіні побували принц Філіп – чоловік королеви Єлизавети II, і принц Йорданії Фейсал. Головний маршал британської авіації Річард Джонс зауважив, що цей літак у роки холодної війни був найбільшим головним болем для їхньої протиповітряної оборони. А командувач військово-повітряних сил НАТО в Центральній Європі генерал Джон Джампер довго розглядав бомбардувальник зусібіч, після чого сказав: "Я молодим пілотом вивчав його як техніку супротивника. Радий, що тепер не потрібно збивати такий чудовий літак".

Екіпаж Меншикова виграв у змаганні на кращу посадку – в "конкурсі елегантності". Журі було одностайним – і тарілка зі срібла вирушила до Полтави.

Зараз ви читаєте новину «Нагорода льотчикам, які вразили чоловіка королеви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути