вівторок, 21 серпня 2012 18:46

На Шрі-Ланці за 5 секунд хвиля відносить на 30 метрів

Автор: фото: REUTERS
  Буддійський монах стоїть на березі Індійського океану
Буддійський монах стоїть на березі Індійського океану

Шрі-Ланка – острів у Індійському океані за 31 кілометр від південного узбережжя Індії. Зараз це ліберально-демократична республіка. Дев'ятьма провінціями керує місцева рада, губернатори й однопалатний парламент на 225 депутатів. На його рішення президент не має права вето.

70 відсотків населення сповідують буддизм. За доброзичливість і привітність ланкійців називають "нацією усміхнених людей". Вони намагаються не образити, не крадуть – бояться зіпсувати свою карму.

У столиці світового буддизму місті Анурадхапура росте найстаріше на Шрі-Ланці дерево – бо. Під ним, за переказами, відбулося осяяння Будди. У місті Дамбулла є найбільша колекція статуй Будди. Неподалік порту Галле можна спуститися в парк 30 затонулих кораблів різних епох.

Тур на двох на сім ночей – із перельотом та перебуванням у три-зірковому готелі зі сніданком у серпні коштує 1560 доларів. Восени і взимку ціни зростають, тоді на Шрі-Ланці починається курортний сезон

До Шрі-Ланки найкраще летіти взимку, тоді там літо. Але й дорожчі тури. Був у червні, коли дешевше. ­Казали, що потрапляю в сезон дощів. За півтора тижня дощ ішов тричі по 5 хвилин. Температура – плюс 30. Для місцевих це – зима, вони не купаються в океані.

Із собою радили набирати ліків від комарів, але вони не знадобились. Також брав для шлунка, бо там легко отруїтись, особливо водою з-під крана. Ще протизапальні й від алергії. Якщо дотримуватися гігієни й не їсти у випадкових місцях, не захворієш.

У перший день пітніють окуляри й об'єктив фотокамери – така вологість повітря. Здається, що потрапив у сауну. Наступного дня звикаєш і не звертаєш на це уваги.

Першим ділом усі рвуться до океану. Як у американському кіно: ідеш по піску, тепла хвиля омиває ноги й нікого нема позаду та попереду на 2 кілометри. Сонце м'яке, не жарить. Ходив роздягнений і не згорав.

Найкраще на кожну ніч бронювати новий готель. Тоді за 10 днів побачите весь острів.

Три ананаси коштують долар. ­Солодші й соковитіші, ніж у нас. Місце­ва кухня перчена. Треба попереджати кухаря, щоб не перчив. Англійської мови вистачить шкільного рівня.

Обов'язково покуштуйте баракуду – це місцева хижа риба, яка у воді може відкусити людині палець. Середні креветки такі, як у нас найбільші королівські, а королівські – як чоловіча долоня. З'їв п'ять, і наївся. Дешево їх і лангустів продають місцеві рибалки, але ніде приготувати. Можна замовити на пляжі в місцевих. Принесуть наступного дня кіло за 8 доларів. Але не знаєш, як і в чому їх готували.

Місцеві живуть бідно – на місяць мають десь 80 доларів. Але щасливі, радісні й доброзичливі завдяки буддизму.

На Шрі-Ланці найбільша колекція буддистських статуеток. Вони зібрані в Золотому храмі Дамбулла. Найчастіше їдуть у столицю Канді у храм Зуба Будди. Це найбільший у світі буддійський храм. До нього з'їжджаються паломники, щоб уклонитися верхньому лівому різцю Будди, що, за легендою, вцілів після кремації. На Шрі-Ланку його таємно перевезли у зачісці доньки індійського правителя. За іншою легендою, зуб викрали й знищили португальці. Місцеві вірять, що підсунули ворогам фальшивку, а справжній досі в них.

У храмі цілителів дають бальзам для схуднення й ліки від нежитю. Один монах-буддист побачив, що шморгаю. Помастив чимось скроні, й за 5 хвилин симптоми минули. Обмацав мене й виніс настоянку з червоного апельсина. Сказав, що допоможе схуднути. Удома за місяць я схуд на 5 кілограмів. Але погано закрив настоянку, й вона зіпсувалась. Більше її не пив.

Автор: фото: REUTERS
  У місті Коломбо дорогою поміж машин іде слон 
із погоничем
У місті Коломбо дорогою поміж машин іде слон із погоничем

Крім храмів, туристам люблять ­показувати джунглі або дощовий ліс. Йому дві тисячі років. Це заповідник із пальм, ліан, папороті й орхідей, в якому стоїть густий туман і літають метелики розміром як долоня. За 6 кілометрів від столиці в королівському ботанічному саду є алея із 175 видами пальм. У будинку орхідеї – понад сотню її видів. Парк розкинувся на майже 60 гектарах.

У розпліднику слоненят від 3 місяців годують молоком із пляшки. Вирощують і привчають перевозити вантажі. Туди збирають дитинчат, які залишились без батьків. Це державний заклад, а поряд – приватний. Там катають на дорослих слонах.

Ми найняли човна поплавати ­річкою. Дивлюся – за кілька метрів під мостом два величезні варани розривають одне одного. Впхав човняру кілька доларів й він швидко погріб далі від кривавого місива.

Білих мавп зустрів біля підніжжя гори Левова Скеля. Вона утворилася з вулканічних порід. Одна мавпа вискочила й почала шипіти, махати лапами. До неї приєднались інші. Коли ричали, було видно ікла. Їм не сподобалось, що я їх фотографував.

На черепаховій фермі в одній із ­загорож плавають кілька сотень 3-денних черепашок. В іншій – лікарня для черепах. Туди запускають уцілілих після нападу акул в океані. Є без лап, у більшості на панцирі продерті іклами широкі борозни. ­Дивитися страшно.

Акули плавають за 20–30 кіломет­рів від берега. Далі, ніж по груди, в океан не заходив. Навіть коли стоїш на березі, 30–40-сантиметрова хвиля вдаряє об ноги й за 5 секунд відносить на 30 метрів. Берег піщаний і сипучий, тікає з-під ніг. Плавати туристів возять у тихі бухти.

Найдешевше островом їздити на тук-туках. Так називається таксі – мотоцикл, що бере двох-трьох пасажирів. За 10 кілометрів туди й назад правлять 6 доларів. 2 години гуляли, таксист нас чекав. По дорогах у одному ряду їдуть машини, велосипедисти, йдуть коні, люди, але аварій не бачив.

Зараз ви читаєте новину «На Шрі-Ланці за 5 секунд хвиля відносить на 30 метрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути