середа, 16 січня 2019 11:48

Маска, яку виготовляли під співи румунською мовою

Перші тижні нового року на Західній Україні – час маланок. Так називають карнавали, присвячені Дню святої Меланії 31 грудня (за григоріанським календарем, за юліанським – 13 січня. – Країна). В селах Буковини маланки відбуваються в різні дні. У Красноїльську Сторожинецького району 13–14 січня у них беруть участь майже тисяча чоловіків різного віку. Тут живуть понад 10 тис. осіб, більшість розмовляють румунською.

Персонажі місцевої маланки: Циган із Ведмедем, Дід і Баба, Королі та Королеви, Лікарі. Обов'язково – Жиди у високих капелюхах-циліндрах і з дипломатами годинників, документів й іншої дрібної контрабанди. Багато хто носить маски. За традицією – саморобні. В інших селах краю часто одягають магазинних "шреків" і "путіних".

 

Виготовлену з пап'є-маше маску Жида подарував мені 23-річний Василь Барбуца на початку 2015-го. Маланкував у ній за рік до цього.

– Термін підготовки залежить від персонажа, – розповідає Василь. – Найважче тому, хто вирішив бути ведмедем. Ще влітку він повинен скосити і висушити очерет, із якого виготовить костюм. Решта персонажів готуються з середини грудня. Роблять це групами, з частуваннями і співами. Головне – маска. Майже в кожному куті є свій майстер. Часом він виготовляє маски і для маланкарів з інших частин селища. Кожен має свій почерк – за виробом можна впізнати автора.

Не подобається жодна з масок, що тобі пропонує майстер, – робиш її самостійно чи в групі з досвідченими маск-мейкерами. Спочатку з гіпсу та пластиліну створюють форму. Потім на неї накладають у два-три ряди глянцевий папір і джинсову тканину. Наступний етап – розфарбовування. Вдало підібрані кольори – 70 відсотків успіху. З одягом теж треба погратися. Тут допомагають члени сім'ї. Вони ж зацікавлені, щоб був на маланці найгарніший – тобто найстрашніший.

Моя маска – червона, з лихим виразом обличчя і насупленими чорними бровами. До неї в комплекті ще йшли пишні вуса. На жаль, загубилися.

Зараз ви читаєте новину «Маска, яку виготовляли під співи румунською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути