Пуер – чорний тайський чай, який закопують у землю.
Пив пуер 15–20-річної витримки. Коли думаєш, що чай стільки пролежав у землі, то захоплюєшся ним іще до того, як скуштував. Фантазуєш, що в нього надфізичні якості. Його називають чаєм красунь, бо він очищує організм. У землі стає сильніший і агресивніший.
Добре пити перед походом до нічного клубу. Однадві склянки пуеру – і не треба енергетичних напоїв. На щодень краще обрати зелений пуер. Його не закопують. Має трав'яний і фруктовий аромати водночас.
Тай ті чарон подають заварений у двох кружках.
П'ють, змішавши, в третій. Це тайська традиція. Технологію й рецептуру тай ті чарон не розголошують. Напої різних кольорів, а коли їх змішуєш, утворюється третій – яскраворубіновий.
У хорошому масала понад 10 спецій. Стандартного рецепта цього індійського чаю не існує. У кожної індуської родини він свій. Прокидався на світанку із масала, який мені готувала індійка, зустрічав схід сонця над океаном. Від смаку й краєвидів здається, що фізично поєднуєшся з візуальним. У ресторані "Мантра" заварюємо чорний індійський чай першого ґатунку. Потім додаємо свіже молоко й суміш спецій: коріандр, кумин, чилі, карі, куркуму, кардамон, імбир, чорний перець, аніс, гірчицю. Загалом 15 спецій. Наприкінці – сік лайма.
Найкрутіше пити чай у тайзі. У казан із окропом сиплють чорний великолистковий. Із розрахунку один до двох, на 200 мілілітрів води – 100 грамів чаю. Варять 15 хвилин, потім розливають грамів по 200 в алюмінієві кружки. Він міцніший за каву в десятки разів. Хто хоче послабити ефект – умочують рафінад і, доки не розтанув, викидають. Діє як сорбент. Перш ніж пити, над чаєм розказують примовки про житейську філософію. Бувають вульгарні. Це ранкова традиція: для моменту, коли річка парує й скрикують перші птахи.
Чайна церемонія має тривати від 1 до 3 годин. Вона починається з посуду й столика – дерев'яного, із піддоном. У отвір усередині стола виливають воду після обливання окропом кружок та чайника. Перш ніж засипати чай, його передають із рук до рук – знайомляться. Нюхають, думають про щось приємне. Церемонія об'єднує. Її замовляють у офіс для вирішальних бізнесперемовин. Чайна церемонія – базовий елемент у переговорах між чоловіками. Цю китайську традицію запозичили японці.
Першу заварку виливають. Пити починають із другої. Справжній смак чаю розкривається у третій заварці. Всього роблять 7–12 заварок.
У ресторані доливайте в чай води. Замовляйте один чайник і не поспішайте. Просіть офіціанта, щоби підливав окропу. Сортовий чай можна залити п'ять разів.
Удома для заспокоєння п'ють трав'яні чаї з медом. Годяться зелені з м'ятою. Найкращі – збори кримських трав. Багатий смак у відвару гілок малини, вишні, виноградної лози, черемхи.
Активну ніч і підвищення потенції забезпечить імбирний чай. Кружальця свіжого кореня імбиру кип'ятять, додають спецію куркуму. Кілька крапель соку лайма пом'якшать смак і додадуть вітаміну С. Найкраще пити з медом. Імбирний чай, як і пуер, – чоловічі. У них чиста енергія начала Янь. Її мають звіробій, чебрець, кориця, шавлія. Додавайте ці трави у звичайний чай. Зміцнює імунітет і стимулює сексуальний потяг.
Жіночі чаї м'які й ароматні. Це білі та квіткові напої з енергією Інь і життєдайною силою землі. Ванільні та м'ятні відвари.
Щоб сексуально розкомплексувати жінку, налийте їй фруктового чаю. Можна навіть каркаде. Важливим є колір. Червоний і ягідний асоціюються з коханням. Чуттєвість пробуджують різноманітні фрукти в чашці. Для ефекту вона має бути прозора. Можна вкинути заморожену полуницю.
На чай не можна кричати. З ним треба встановити контакт. Це жива рослина, в основі якої молекули води. Вони відображають середовище довкола. З приємними думками розкрийте чай. Пересипте в красиву банку. Понюхайте його. Якщо він недорогий, облагородьте сухофруктами, духмяними травами, квітами.
Комерційні чаї в супермаркетах – це тирса. Їх можна пити, але користі нема. Це тепла зафарбована рідина для запивання.
Чай вибирають, як парфуми. Нюхають. Розтирають чаїнку пучками. Низькосортний чай стає порохом. Пробують. Він має викликати позитивні емоції. Для подальшого знайомства купують унцію. Найкращі чаї зі ШріЛанки, Індонезії, Грузії, Кенії та Японії. Чай із Німеччини, США – це реекспорт або неякісний продукт. Найкраще замовляти друзям, які їдуть до Китаю.
У фруктовому чаї є альдегіди й ароматизатори, якщо суміш однорідна. Хімічні сполуки дають аромат. У справжньому фруктовому чаї є шматочки сушених фруктів, квіти, стебла трав.
За феншуєм, день треба починати чаєм із молоком. Краще молочний лонг. Тоді день буде довгим і повноцінним. Правильно чай лити в молоко, а не навпаки. Концентрація – столова ложка на чашку. Якщо більше – це молоко з чаєм, а не чай з молоком.
Згущенку в чаї в'єтнамці не розмішують. О шостій ранку п'ють чай на вулиці, за низькими пластиковими столами. Заварюють у старих алюмінієвих чайниках, на яких стоїть радянський знак якості. Ллють у склянку, на дні якої столова ложка згущеного молока.
Китайці люблять червоний чай кімун. Це молоді бруньки чаю вищого ґатунку. Янтарного кольору. Смак насичений, із медовим ароматом і копченими нотами.
Українці не розуміють білого чаю. Це бутон, який у воді розкривається квіткою. Прозорий і легкий на смак.
У Європі традиції чаювання нема. Це азійська культура. В Україні чаю п'ють більше, ніж у західноєвропейських країнах. Традиція є лише в Англії. Вона має колоніальне коріння.
Коментарі
2