вівторок, 08 серпня 2017 22:35

Десять найцікавіших фестивалів серпня

2–12 серпня

70-й Міжнародний кінофестиваль у Локарно

У програмі бере участь український фільм "Випуск-97" режисера Павла Острікова. За сюжетом, дивакуватий телемайстер Віктор самотньо живе у провінційному місті. Зустрічає шкільне кохання і робить усе можливе, щоб обраниця лишилася з ним.

– "Випуск-97" – назва-ключ, що об'єднує головних героїв. Того року вони закінчили школу. – розповідає Павло Остріков, 27 років. – Це історія кохання на тлі самотності, що заганяє чоловіка в глухий кут. Хотів показати людей, які почувають себе одинокими, бо не самореалізувалися. Не знайшли тих, для кого хотілося б жити.

Локарно, Швейцарія

3–5 серпня

Фестиваль гладіолусів "Скіфська веселка"

"Тому що гладіолус" – поширена відповідь на запитання: "чому?". З'явилася 2003 року на фестивалі КВк у російському Сочі. Гумористи пародіювали інтелектуальну телегру "Що? Де? Коли?". На запитання: "На мені синя спідниця. А в XVI столітті мене б за це спалили на вогнищі. Чому?", один із членів команди відповів: "Гладіолус! Відповідати треба: тому, що гладіолус".

Цей вислів українці активно використовували під час перегляду передвиборних роликів Віктора Януковича 2004 року. Наприкінці відео звучало гасло: "Тому що справедливий, тому що надійний, тому що патріот". А люди казали: "Тому що гладіолус".

Олександрія на Кіровоградщині

Автор: s-trojmiasto.pl
  Гурт Kozak Sistem. 12 серпня виступатимуть на фестивалі Тараса Шевченка ”ШЕ.FEST” у селі Моринці Звенигородського району Черкаської області
Гурт Kozak Sistem. 12 серпня виступатимуть на фестивалі Тараса Шевченка ”ШЕ.FEST” у селі Моринці Звенигородського району Черкаської області

4–6 серпня

XI фестиваль українського духу "Бандерштат"

– Тема цьогорічного фестивалю – "Україна – країна можливостей", – розповідає виконавчий директор "Бандерштату" Марина Хромих, 30 років. – Зараз є потреба у формуванні позитивного мислення. Ми все можемо і вміємо. Але потрібно вірити в себе. На афіші зобразили осучасненого козака в шоломі з витатуйованим тризубом на руці. Позаду – ідеологи українського націоналізму. Це символ того, що за будь-якою ідеєю стоїть реальна особа, яка її відстоює. Спікери розповідатимуть про виїзд молоді за кордон, про можливості реалізувати себе тут.

Є люди, які приносять на "Бандерштат" алкоголь, попри сувору заборону. Степан Бандера не вживав спиртного. І фестиваль задумували як безалкогольний. Як можна говорити про патріотизм і високі духовні цінності напідпитку?

Найочікуваніші виступи: "Бумбокс", "Воплі Відоплясова", "Тартак", "Антитіла", O. Torvald, "Скрябін", "Фіолет".

У програмі: на гутірковій сцені – зустріч із поетом і видавцем Іваном Малковичем, економістом Павлом Шереметою, письменником Максом Кідруком, міністром охорони здоров'я Уляною Супрун.

село Рованці Луцького району Волинської області

4–6 серпня

Фестиваль української середньовічної культури "Ту стань!"

В околицях села Підгородці Сколівського району на Львівщині дорогу досі називають княжим гостинцем. Побудували її середньовічні солевари. Галицькі землі у ІХ–XIV ст. постачали сіль по всій Європі. Возили із солеварень Борислава. Митницею була наскельна фортеця Тустань.

У програмі: лицарські поєдинки, стрільба з луків та арбалетів, ремісничі майстер-класи, середньовічний ярмарок, показ фільму Тараса Химича "Король Данило".

село Урич Сколівського району на Львівщині

12–13 серпня

Фестиваль Тараса Шевченка "ШЕ.Fest"

– Малим Тарас Шевченко був зухвалим хлопчиною, – розповідає письменник Василь Шкляр, 66 років – Якось відлупцював різками п'яного дяка Богорського. Сестри називали Тараса приблудою. Ховався в печері. Коли її знайшли, там була купа кісток. Шевченко крав курей. І консулом був. Так називали старшого серед учнів. Дяк втомлювався бити різками і доручав це консулу. Тарас брав різку і казав хлопцям: "Неси сала і хліба". Якщо обіцяв щось смачне, Шевченко бив легенько. А ні – до крові.

На "ШЕ.Fest" Василь Шкляр матиме слово 12 серпня, о 15:30, на "Просвітницькій галявині".

Виступлять Kozak Sistem, "Мотор'Ролла", "Веремій", "Сад", "Мрія життя", "Проти течії", рок-вар'яте "КораЛЛі", ViviЕnne Mort.

Також у програмі: лекція шевченкознавця Оксани Данильченко; гутірка про науково-містичний злам у житті Тараса Шевченка від краєзнавця Лариси Сиволап; гутірка від засновників проекту "Р.І.Д": історія, сучасні додатки й наддніпрянський діалект, яким писав і розмовляв Кобзар; лекція від історика Марини Мірзаєвої "Як і коли Тарас Шевченко передбачив революцію 1917–1921 років; театральні покази, ярмарок майстрів.

село Моринці Звенигородського району Черкаської області

Автор: edinstvennaya.ua
  Співачка Катя Чілі із сином Святозаром. 26 серпня вона виступить на фестивалі Art Jazz Cooperation у Луцьку
Співачка Катя Чілі із сином Святозаром. 26 серпня вона виступить на фестивалі Art Jazz Cooperation у Луцьку

18–19 серпня

Літературно-музичний фестиваль "Дорога на Схід"

– Через місто Ізюм проходить дорога з Харкова до Донецька. У перший день фестивалю на одній з будівель колишньої площі Радянської відкриють мурал із Джоном Ленноном. Його бачитимуть наші військові, що повертатимуться із зони АТО. З квітня 2016-го – це площа Джона Леннона, – розповідає організатор "Дороги на Схід" 42-річний поет Сергій Жадан.

– Подібні культурні акції потрібно робити не тільки на Донбасі, але й на Слобожанщині. В Ізюм варто поїхати, щоб побачити, наскільки не відповідають дійсності стереотипи про схід України як про індустріальну, випалену зону. Там дуже мальовничо. Біда в тому, що ­регіони України один від одного відірвані. Звідси – всі стереотипи. Ми дуже мало одне одного знаємо.

Виступатимуть гурти "Тартак", The Вйо, "Шана", "Жадан і собаки", письменники Любов Якимчук, Артем Полежака, Олексій Чупа, Дмитро Лазуткін.

Поет Юрій Андрухович влаштує виставу просто неба "Альберт, або Найвища форма страти".

Ізюм на Харківщині

18–20 серпня

"Західфест"

Сім років тому білоруському рок-музиканту Лявону Вольскому, якому зараз 51 рік, заборонили виступати на батьківщині.

– Нікуди виїжджати не збираюсь, доки нема танків на вулицях, – каже він. – Білорусь – класна країна. У містах чисто, і Лукашенко – молодець. Але на цих рисах неможливо довго втриматися. Зараз Білорусь добра для людей без здібностей та ініціативи. Ходять на роботу, але не люблять працювати. Тихенько крадуть. Мають дачу, "Фольксваґен Пасат універсал" 1985 року, родину. Народ боїться. Ситуація з кожним роком стає все абсурднішою.

На "Західфест" гурт Volski виступить 19 серпня, о 18:00, на головній сцені.

Серед учасників: Enter Shikari, The Qemists, Breaking Benjamin, In Extremo, PAIN, Onuka, "Тартак", Христина Соловій.

село Родатичі, Городоцького району, Львівської області.

25–26 серпня

Фестиваль "Схід-Рок"

Пісню і кліп "Не кіпішуй" гурт O. Torvald створив для каналу М1, на якому працював лідер групи Євген Галич.

– Співали "Від вас собак не рятує фен-шуй, та зате я маю уй!". Мій образ на відео злизали з брутального американського репера Кіда Рока. В ефірі оголені груди дівчат прикрили чорними прямокутниками. Це був один із найпопулярніших кліпів каналу. Мені соромно за це. Але отримав досвід. Ми зрозуміли: так робити не потрібно. Продовжили розвиватися в іншому напрямку, – згадує Євген Галич, 33 роки.

Найочікуваніші виступи: "Воплі Відоплясова", Сергій Бабкін, "Антитіла", O. Torvald, Le Basour.

Тростянець на Сумщині, фортеця "Круглий двір"

25–27 серпня

Міжнародний джазовий фестиваль Art Jazz Cooperation-2017

Кожен концерт Каті Чілі починають зі співаючих мушель.

– У паломницькому турі Індією у священному місті Каньякумарі нам вдалося роздобути і провезти в Україну кілька співаючих мушель. Індійські жерці використовують її у храмах під час ритуалів як музичний інструмент. Тепер вони звучать на кожному нашому виступі, – каже ді-джей Стефан Завівалко, 40 років.

На Art Jazz Cooperation 2017 Катя Чілі виступить 26 серпня, о 21:50, у замку Любарта.

Також можна буде почути грузинку Катіко Пурцеладзе, американця Кіта Данна.

Луцьк

30 серпня – 9 вересня

74-й Венеціанський міжнародний кінофестиваль

– Актор грає не для слави, а щоб мати можливість вивчити людську душу, – каже американська актриса Аннетт Бенінґ, 59 років.

Вона очолить журі 74-го Венеціанського кінофестивалю. Вдруге в історії на цю посаду обрали жінку. 2006 року головувала французька актриса Катрін Деньов. Аннетт Бенінґ – володарку премії "Золотий глобус" за кримінальну драму "Багсі" 1991 року – чотири рази номінували на "Оскар".

Венеція, Італія

Зараз ви читаєте новину «Десять найцікавіших фестивалів серпня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути