вівторок, 01 серпня 2017 20:50

Якщо вимкнути світло, перестаєш помічати, що слухаєш платівку. Здається, гурт у кімнаті грає тільки для тебе

Олег Носов зібрав близько тисячі вінілових пластинок

У 8 років слухав вінілові пластинки на електрофоні "Молодіжний". Мама купувала платівки Arabesque, Toto Cutugno, Валерія Леонтьєва. З часом придбав кращий програвач – "Вега-106".

1989 року мама познайомила зі своїм однокласником, який слухав фірмові платівки. Ціна на них починалася від 50 карбованців. Мама за місяць заробляла 90. У нього вперше почув AС/DС.

За Радянського Союзу був список заборонених гуртів. Музику Kiss і Black Sabbath вважали антирадянською. Madonna була заборонена за пропаганду еротики. Якщо знаходили їхні платівки, то конфісковували. Міліціонери залишали їх собі чи віддавали друзям.

  Олег НОСОВ, 42 роки, колекціонер. Народився 17 вересня 1974-го  в Черкасах. Батько працював майстром у Черкаському ПТУ №20. Мати була свердловником на заводі телеграфної апаратури. Після закінчення школи почав займатися продажем касет, платівок, книжок і плакатів. ”Гроші, які люди заробляли за місяць, мав за три-чотири дні”. 2003-го поїхав в Англію. Працював різноробом на будівництві й перекладачем. За 10 років повернувся в Україну. Працює освітлювачем у черкаській телерадіокомпанії ”Рось”. У колекції має близько тисячі платівок. Любить рок-музику. Грає в шахи. Улюблена страва – шашлик. Розлучений. Має сина. ­Подробиць про особисте життя не розповідає
Олег НОСОВ, 42 роки, колекціонер. Народився 17 вересня 1974-го в Черкасах. Батько працював майстром у Черкаському ПТУ №20. Мати була свердловником на заводі телеграфної апаратури. Після закінчення школи почав займатися продажем касет, платівок, книжок і плакатів. ”Гроші, які люди заробляли за місяць, мав за три-чотири дні”. 2003-го поїхав в Англію. Працював різноробом на будівництві й перекладачем. За 10 років повернувся в Україну. Працює освітлювачем у черкаській телерадіокомпанії ”Рось”. У колекції має близько тисячі платівок. Любить рок-музику. Грає в шахи. Улюблена страва – шашлик. Розлучений. Має сина. ­Подробиць про особисте життя не розповідає

На початку 1960-х у світі лідирувала американська музика: Elvis Presley, Chuck Berry, Bill Haley. Штати були в шоці, коли їхніх зірок затьмарили британці The Beatles. Але водночас хотіли заробити. З альбомів почали виготовляти власні версії: по-іншому оформлювали, одні пісні викидали, інші – додавали. Колекціонерам цікаво мати обидві версії.

Альбоми 1960–1970-х перевидають. Перевидання коштують 20–30 євро. Оригінал – разів у 10 дорожче.

У радянські часи вініломани збиралися в посадках, лісах, бо міліція часто вчиняла облави. На одному з таких зібрань купив свою першу фірмову платівку – за 45 карбованців.

Усе, що хотів мати, було дорогим. Задовольнявся переписами. Хтось купував платівку за 100 карбованців, а потім за десятку її переписували.

1996-го познайомився з майбутньою дружиною. Показав свою колекцію. Вона сказала: "Через 10 років вони нікому не будуть потрібні". Популярними ставали компакт-диски. Змінила свою думку на третій рік після переїзду в Англію. Там скуповував платівки і пересилав в Україну. Товариш перепродував їх із накруткою у 10–15 разів.

Перша платівка King Crimson у колекціонерів може коштувати 200–300 доларів. Але я не дам за неї більше десятки, бо це – не моя музика.

Найдорожча платівка у світі – перший екземпляр White Album гурту The Beatles із серійним номером A0000001. Вона належала їхньому барабанщику Рінго Старру. На одному з аукціонів її продали за 790 тисяч доларів.

1995-го компакт-диски переживали свій розквіт. Багато знайомих слухали музику з них. Мене питали: "Ти ще довго на голці сидітимеш?" Переконали і собі купити компакт-програвач. Слухав три роки. Деякі платівки зі своєї колекції почав розпродувати. Якось взяв у друга диск Black Sabbath 1976 року, щоб переписати на касету. У мене вона була, але записана з вінілу. Заради цікавості вирішив порівняти записи. Касета звучала краще. На дисках поставив хрест.

Ціни на платівки постійно змінюються. Можна купити за 50 доларів. За рік коштуватиме 150, а ще за півроку – 15.

У Лондоні платівки купував на блошиних ринках. За одну віддавав півфунта стерлінгів чи фунт (33 грн. – Країна). Люди продавали те, що лишилося від дідусів і бабусь. Не раз натрапляв на раритети. 90 відсотків моєї колекції – звідти.

Вініл подобається об'ємним звуком. Якщо вимкнути світло, перестаєш помічати, що слухаєш платівку. Здається, гурт у кімнаті грає тільки для тебе.

Доки жив у Лондоні, побував на концертах близько 50 відомих гуртів.

2007 року був на виступі гурту Deicide. Після закінчення концерту барабанщик підійшов до краю сцени, щоб кинути в натовп свої палички. Я закричав: "Дай мені!" Одну поклав мені на долоню.

Щонеділі у Черкасах біля фонтана збираються колекціонери вінілу. Спілкуємося про музику, обмінюємося платівками.

Зараз ви читаєте новину «Якщо вимкнути світло, перестаєш помічати, що слухаєш платівку. Здається, гурт у кімнаті грає тільки для тебе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути