понеділок, 17 червня 2013 18:02
Олександр Палій
Олександр Палій
Олександр Палій

Об'єднання з партією Яценюка перетворить "Батьківщину" в потужнішу політичну силу

Приєднання "Фронту змін" до "Батьківщини" певною мірою підсилить опозицію, бо сприяттиме зміцненню партійної дисципліни. Це перетворює "Батьківщину" в потужнішу політичну силу. Укрупнення в опозиційному таборі завжди корисне, бо демонструє наявність іншого, ніж влада, центру впливу. Це заявка на те, щоб створити серйозну альтернативу провладній команді, сигнал країні, громадськості, бізнесу, що ця сила братиме участь у президентській кампанії. А оскільки в Україні політична культура грунтується на лідерстві, то люди розуміють, що від "Батьківщини" буде кандидат у президенти. Це підвищує вагомість цієї політичної сили.

Це ще й інформаційний меседж до всієї опозиції, що треба об'єднуватися. Владі легше боротися з невеликими опозиційними партіями, ніж з потужною силою. Влада це розуміє і сама плодить невеликі квазі-партії. Для неї ідеал опозиції — Радикальна партія Олега Ляшка, або партії Миколи Катеринчука чи Наталії Королевської. Бо через їхню імітацію діяльності весь опозиційний порив виходить у гудок.

Значно серйозніше створити справжній альтернативний центр. Тому будь-які порухи до об'єднання опозиції корисні для країни. Тепер багато чого залежатиме від комунікації керівництва "Батьківщини" та її депутатів із суспільством. Якщо вони не зможуть знаходити спільну мову між собою і говорити з людьми, перебуватимуть у полоні інтриг, то такій опозиції буде важко стати альтернативою.

Оголошення кандидатом у президенти Юлії Тимошенко стає для влади ще однією мотивацією, щоб не випускати її на волю. Але це було зроблено для того, щоб відстрочити боротьбу за лідерство всередині "Батьківщини". Якщо влада випустить Тимошенко за кордон, то її політична вага збережеться. Крім того, цим дещо згладили суперечності між старими партійцями і командою Арсенія Яценюка, яку він перетягує із "Фронту змін" до "Батьківщини". Йому самому така позиція вигідна, бо якби він зараз претендував на лідерство в об'єднаній партії, то для нього це було б самовбивчо.

Тепер очільникам "Батьківщини" слід налагодити конструктивну роботу і діалог з партійцями. Щоб рядові бійці партії відчували, що їх чують і розуміють, що партія пов'язана взаємоповагою і спільними цінностями. Бо тільки ті партії стають сильними, де є критична маса людей, які розуміють, що у світі є щось вартісніше, ніж їхнє власне его. Усі потужні західні партії розвинулися із невеликих груп громадян, які суспільні інтереси ставили вище особистих. На жаль, у нас поки що і владу, і опозицію роздирає самовбивчий егоїзм.

Зараз ви читаєте новину «Об'єднання з партією Яценюка перетворить "Батьківщину" в потужнішу політичну силу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути