Ексклюзиви
середа, 13 березня 2013 11:22

"Влада дійшла до межі. Далі або диктатура, або треба міняти соліста"
7

Народний депутат від ”Батьківщини” Сергій Власенко та екс­прем’єр­міністр України Юлія Тимошенко вітають одне одного перед початком судового засідання біля будівлі Печерського районного суду в Києві 5 серпня 2011 року

Вищий адміністративний суд позбавив повноважень народного депутата

Сергія Власенка – №20 у списку партії "Батьківщина" на виборах 2012 року. Той незаконно суміщав роботу в парламенті з адвокатською практикою, вважають судді. Зокрема, захищав інтереси екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Перед тим суд також позбавив повноважень позафракційних мажоритарників Павла Балогу та Олександра Домбровського і мільярдера Андрія Веревського – №46 у списку Партії регіонів. Перших двох – за порушення під час виборів, "регіонала" – за суміщення підприємницької діяльності з парламентською

Роман БЕЗСМЕРТНИЙ, 47 років, громадський діяч, колишній народний депутат:

– Формально влада мала підстави працювати по Власенку. Але проблема в тому, що це стосується і багатьох інших депутатів, які залишаються адвокатами, нотаріусами, бізнесменами.

Той­таки "регіонал" Сергій Ківалов на вершині цього айсберга сумісників. ­Достатньо зателефонувати в його прий­мальню в Одеській юридичній академії. Якщо цей номер у довіднику закріплено за ректором університету, а дівчина відповідає на дзвінок: "Приймальня ректора", це вже формальна підстава, щоб звернутися до суду і позбавити Ківалова депутатських повноважень. І це стосується більшості членів парламенту.

По­друге, легко зрозуміти, чому під ­каток потрапив саме Власенко. Він – ­захисник Юлії Тимошенко, публічно ­виступає проти влади. Зачіпка була, і її ­використали.

По­третє, Януковичу треба, щоб виникли будь­які підстави – але не з його формальної вини, – і представники ЄС не підписали Угоду про асоціацію.

Президент не хоче ані в асоціацію з Євросоюзом, ані в Митний союз із Росією. Він будує свою закриту державу.

Європейські політики, з якими спілкувався, чудово розуміють, що Київ їх провокує. Хоче руками єврочиновників зупинити підписання Угоди про асоціацію. Тому в Брюсселі намагатимуться заплющувати очі по максимуму. Тут є ще й такий момент: асоціація з ЄС закриває питання про Митний союз узагалі. А Януковичу потрібна постійна гра і торги за Україну.

Максим РОЗУМНИЙ, 43 роки, політолог, філософ:

– Внутрішньополітичної необхідності позбавляти мандата Сергія Власенка не було. Тому це жодним чином не емоційне рішення. Паралельно "регіонал" Андрій Веревський захотів вийти з фракції, бо не готовий до особистої присутності й особистого голосування у Верховній Раді. Але позбавлення його мандата – результат внутрішньокорпоративного консенсусу. А у випадку адвоката Тимо­шенко консенсусу ніхто не шукав. З Власенком так учинили, бо він є одним з основних ньюзмейкерів новин про Тимошенко.

Верховна Рада була осереддям відносної недоторканності. Щодо депутатів дотримувались певних правил. Тепер це стирається. "Регіонали" можуть наступити на свої ж граблі: якщо влада зміниться, ніхто з них не буде застрахований від втрати мандата за такою ж схемою.

Цей крок можна розглядати як відповідь на вимоги, що ставить до України Євросоюз. Янукович демонструє небажання йти на поступки. Завдання влади полягає в тому, щоб Угода про асоціацію була підписана всупереч вимогам Євросоюзу. ­Києву важливо зберегти певну свободу дій. Це не зрив підписання, а уточнення правил. ­Головною картою у відносинах є двоє ув'язнених лідерів опозиції. Зберігається інтрига – чи випустять їх? Це політична гра: хто сильніший, хто серйозніше блефує, той і виграє. Зараз ЄС у тій ситуації, коли їм буде дуже важко відмовитися від підписання. Це розв'язує руки українській владі для чергових примх.

Євген ЦАРЬКОВ, 38 років, колишній народний депутат від Компартії:

– У "регіоналів" працює цілий штаб зарубіжних політтехнологів, які чудово знають, що можна, а що – ні. Якщо ЄС терпить ув'язнену Тимошенко, то позбавлення Власенка депутатства нічого не змінить. Коли треба, європейці вміють не помічати такого. Тобто зовнішній чинник я виключаю.

Скелетів у шафі можна знайти в ­кожного нардепа. Але Власенко, порівняно з ­депутатами­"регіоналами" і тим, чим вони займаються, які оборудки ­провертають, – це як у носі поколупатися. Той­таки Колесніков і ще десятки депутатів із ­Партії регіонів, які відкрито займаються бізнесом, – це що, законно? Але треба ­розрізнити дві ­ситуації. З Веревського депутатство зняли через внутрішні, корпоративні інтереси. Там дуже ­великий бізнес, і потрібно було його дещо приструнити. Сам Веревський чудово це ­розуміє. Тому й не протестував. А у Власенка забрали мандат, щоб іншим не ­кортіло кричати проти влади. Це знак усім депутатам – вони в кишені Януковича. За моєю інформацією, штаб Партії регіонів ­подарував "Свободі" список 20 нардепів з іноземним громадянством. Тепер і їх, ­очевидно, ­кошмаритимуть.

На короткий термін Януковичу вдається зачистити територію. Але сумніваюсь, що все це триватиме до 2015 року. Бо починають обурюватися і свої. Янукович може піти ва­банк і призначити повністю мажоритарні перевибори, щоб мати кишеньковий парламент. Але тоді йому загрожує дуже швидка і неприємна розв'язка. Бо вже всі відчувають, що влада дійшла до межі – далі або диктатура, або треба міняти соліста.

Олег ПОКАЛЬЧУК, 56 років, ­соціальний психолог:

– Економіка країни визначає психологію поведінки людей, у яких культура не є домінантною. Тому Янукович, як представник українського суспільства, не мислить себе європейцем. Не керується європейським вибором. Для президента, як і для більшості людей, які живуть в Україні, Європа – це порожній звук. Наша система політичних і економічних відносин не нормативна, а звичаєва. У нас панує великий східний базар – бакшиші, відкати.

Європі потрібна асоціація з Україною, щоб якось утримати нас від остаточного переходу до азійського буття. Оскільки це посилить їхніх цивілізаційних опонентів, то вони з нами возяться.

Олександр Бондар, 58 років, економіст, голова Фонду держмайна у 1998–2003 роках:

– Коли постало питання про персональне голосування депутатів у парламенті, Єфремов озвучив прізвища "регіоналів", які не ходять на сесії. Це стосується списочників. Почали з Андрія Веревського, щоб провчити інших. Додатково показали, що звільняють не тільки опонентів, а й своїх. На мажоритарників тиснути складніше, бо невідомо, чи через перевибори до парламенту знову потрапить "регіонал". А Власенка позбавили мандата за діяльність із захисту Тимошенко та різкі висловлювання на адресу влади.

Сьогодні Янукович їде до Європи й ­обіцяє вирішити питання щодо Луценка і ­Тимо­шенко. Європа щоразу робить вигляд, що вірить. А завтра президент повертається до України і чинить протилежне обіцяному. За три останні роки Європа не запровадила ніяких санкцій щодо України. Тому "регіонали" продовжують діяти по­старому. Що владі від тієї Угоди про асоціацію? Вона нікуди не збирається вступати. Тому коливається на два фронти: між Росією та Європою. Якщо збираємося підписувати з Європою – Росія поблажливіше ­ставиться до нас, коли з Росією – Європа. Це торги на примітивному рівні.

Юрій МАКАРОВ, 57 років, журналіст, телеведучий:

– Є історія про скорпіона і жабу. Він просить пере­везти його на інший бік річки, але раптом хапає її на середині водойми. На запитання жаби, нащо знущається над тим, хто йому допомагає, скорпіон відповідає: характер не проп'єш. Дії "регіоналів" – це якраз такий випадок.

Можливо, працює принцип зіпсованого телефону, що був за радянської системи. ­Кожен із виконавців боїться прогнівити свого патрона. Нижня ланка намагається вислужитися перед вищою. Зокрема, ­судова влада – перед президентом.

Нам здається, що влада діє ­раціонально: є мета й апарат, що втілює її в життя. ­Насправді політичні рішення у закритих системах часто диктуються особистими стосунками між групами впливу. "Регіо­нали" діють ірраціонально. Якщо буде вказівка згори, то Чечетов чи Колесніченко стануть найбільшими євроінтеграторами.

Для Януковича ні європейський, ні євро­азійський шлях не є пріоритетним. На першому місці – власні інтереси. Для українських олігархів головним є збереження чинної системи стосунків, що дозволяє отримувати надприбутки. Підуть за тим, хто ці умови збереже. Якщо Росія дасть ­чіткі гарантії – вони не погребують.

 

 

Зараз ви читаєте новину «"Влада дійшла до межі. Далі або диктатура, або треба міняти соліста"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

52

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути