вівторок, 08 жовтня 2013 13:50

"Тимошенко повторює долю Мороза і Ющенка. А за нею послідує і Янукович"
7

 Голова Верховної Ради Олександр Мороз, президент Віктор Ющенко та прем'єр-міністр Віктор Янукович після переговорів про проведення дострокових парламентських виборів 30 вересня 2007-го. Київ, 17 травня 2007 року

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко під час прес-конференції в Києві, 8 вересня 2008 року
Фото: фото: Володимир Гонтар
Дмитро ВИДРІН
Михайло ПОГРЕБИНСЬКИЙ
Юрій РОМАНЕНКО
Денис БОГУШ

Юлія Тимошенко прийняла пропозицію колишніх президентів – Європарламенту Пета Кокса й Польщі Олександра Кваснєвського – лікуватися в Німеччині. Вони передали президенту України Вікторові Януковичу підписане ними клопотання про помилування екс-прем'єрки. Вирішення справи Тимошенко є однією з умов підписання Угоди з Євросоюзом у Вільнюсі 28–29 листопада.Яке політичне майбутнє Юлії Тимошенко у випадку її від'їзду на лікування до Німеччини?

Дмитро ВИДРІН, 64 роки, політолог:

– Був би неприємний прецедент для України, якби Тимошенко випустили на лікування без дотримання юридичних формальностей – офіційного звільнення. Та й для Європи це стане ведмежою послугою, адже відбуватиметься поза правовим полем. Якщо так випустять, то це означатиме, що ув'язнили з політичних причин. Українська влада весь час заявляє: Тимошенко сидить за економічні злочини, а не за політику.

Не вірю в чутки, що Тимошенко з Януковичем провадять таємні перемовини про умови звільнення. Останні її слова із заяви: в Україні нема влади, нема президента, нема парламенту й нема суду. З ким тоді вести перемовини? Усі державні інституції для неї не існують.

Якщо Юлію Володимирівну таки випустять на лікування, навряд чи вона зможе займатися політичною діяльністю. Німці дуже законослухняні люди. Якщо їм чітко обумовлять її аполітичність, вони не дозволять Тимошенко робити якихось гучних заяв. А їй важко буде порушити ці умови, бо Європа – це не Україна. Отже, за влади Януковича вона не братиме участі в політичному житті. Навіть як політемігрант.

Якщо на президентських виборах 2015 року переможе опозиція й дозволить Тимошенко повернутися, вона однаково буде тут зайвою. За останніми дослідженнями, доля Юлії Володимирівни посідає 11–12 місце в переліку питань, що хвилюють українців. Сподіватись, що вона зможе відновити свій політичний вплив – наївно. Політичне життя Тимошенко завершується.

Михайло ПОГРЕБИНСЬКИЙ, 66 років, політолог:

– Тимошенко не має шансу взяти участь у президентських виборах 2015 року. Бо судимості з неї до тоді не знімуть. І зібрати народ на Майдані теж не зможе. Бо доки Янукович президент, їй не дозволять повернутися в Україну. Хіба що назад до в'язниці.

Але якщо з Німеччини вона матиме доступ до наших телеканалів, то повернеться в політику навіть фізично не перебуваючи в Україні. Бо буде одним із перших номерів у випусках новин.

У випадку перемоги опозиції на президентських виборах Тимошенко зможе повернутися на батьківщину. І взяти участь у наступних виборах – парламентських і, можливо, президентських. Важливо, яку лінію вона провадитиме в Німеччині щодо української опозиції. Якщо встигне проти себе всіх налаштувати, можуть бути проблеми.

Об'єктивно, Тимошенко – сильніший політик, ніж Яценюк. І може навіть поставити на іншого кандидата на президентських виборах. Адже на нас ще чекають "розбори польотів" з її політичною силою, коли вона наводитиме там лад. Не думаю, що їй сподобається все, що відбувалося в "Батьківщині" ці кілька років. Яценюка вона замінить як лідер партії. Бо навіть у в'язниці має рейтинг не менший, ніж у нього. А як спікер Тимошенко сильніша не лише від Яценюка, а від усіх основних опозиційних лідерів. Вона – дуже харизматична особа. Скоріше за все, це допоможе їй швидко відновити втрачені ресурси.

Юрій РОМАНЕНКО, 36 років, політтехнолог:

– Хоч би що відбулося з Тимошенко, вона вже не відновить своїх позицій 2007–2008 років. Юлія Володимирівна стала інструментом, розмінною монетою як у відносинах України, Заходу та Росії, так і у внутрішніх розборках між "регіоналами" та її однопартійцями.

Домовляються не з Тимошенко, а за Тимошенко. Вона – заручниця сильніших гравців. Для Європи потрібно звільнення Тимошенко як символу – і як підтвердження, що можна ефективно тиснути на українську владу.

Юлія Володимирівна – політичний важковаговик. Але за два роки ув'язнення поїзд пішов далеко. З'явилось чимало молодих політиків, наступне покоління опозиційних лідерів – Кличко, Яценюк, Тягнибок. Її піар, димова завіса – а вона ж геній надувати оболонки, за якими нічого немає – уже не діють. Риторика дуже змінилася. А тут ще й Янукович провадить політику євроінтеграції. Влада перехопила в опозиції ініціативу на одному з головних напрямків. Сформувалась нова політична система координат, до якої Тимошенко не готова.

Її доля – це вже другорядний сюжет як для України, так і для Європи. Навіть якщо Кличко переможе на президентських виборах, Юлії Володимирівні місця не знайдеться в цих розкладах. Вона повторює долю Мороза і Ющенка. А за нею послідує і Янукович. Усі вони – діти Кучми, і їхній час завершиться в наступні кілька років. З політики йде не тільки Тимошенко, а ціла доба.

Однак повністю її політична доля не обірветься – вона зможе сидіти в парламенті. Але вже не як важковаговик, що визначає долю країни. Політичне майбутнє Тимошенко знищило не так ув'язнення, як тотальна зміна ситуації. Навіть якщо зняти з неї судимості – баланс сил уже не на її користь.

Денис БОГУШ, 40 років, політтехнлог:

– Якщо Тимошенко реабілітують, то в неї будуть високі шанси повернутись у велику політику. Хоча вона й не покидала її. Юлію Володимирівну досі вносять до рейтингів як кандидата на президентських виборах. Хоча й гіпотетично, але вона виграє в другому турі у Януковича. Щонайменше ментально Тимошенко лишається духовним лідером опозиції. А щонайбільше – впливає на всі рішення, пов'язані з опозиційними діями.

Юлія Володимирівна – майстер тактичних, нестандартних ходів. Відрізняється від інших українських політиків тим, що може швидко підняти рейтинг. Цього й боїться команда Януковича. Серед опозиційних лідерів їй також немає рівних.

Основні інтриги – чи випустять її і чи зможе вона брати участь у президентських перегонах 2015 року. Фантастичний сценарій: звільняють і обнулюють судимості. Але цим Янукович підпише собі вирок, тому такого не буде. Інший варіант: Тимошенко не братиме участі в наступних виборах, але її випустять, і вона активно працюватиме на майбутнього переможця. В результаті сама може стати прем'єр-міністром. Ще один сценарій – Тимошенко просто буде духовним лідером опозиції.

Наталія ВІТРЕНКО, 61 рік, лідер Прогресивної соціалістичної партії України:

– Повернення в політику залежить від сили духу. У Тимошенко з цим усе гаразд, вона сконцентрована на перемозі. Побуде в Німеччині, похворіє, можливо, навіть відсидить ще п'ять років. Але зрештою обов'язково повернеться і, без сумніву, матиме високий рейтинг.

Після виходу з в'язниці Тимошенко продовжуватиме гру на політичне знищення Януковича. І в неї хороші шанси на успіх.

Про дозвіл Тимошенко лікуватися за кордоном команда Януковича й опозиція мають домовитися. Обидва табори загнали себе в глухий кут. Янукович сказав, що за жодних умов не випустить Тимошенко. Опозиціонери запевнили, що в такому разі підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом не буде. Однак Януковичу вигідне підписання, бо як йому і його оточенню захистити вивезені в Європу збереження? Тому вони точно домовляться. Виїзд Тимошенко на лікування в Німеччину вигідний обом політичним силам.

Володимир ФЕСЕНКО, 54 роки, політолог:

–Зірковий час Тимошенко минув. За останні роки зростає попит на нових лідерів і нові політичні сили. Це продемонстрували минулорічні парламентські вибори.Рейтинг Тимошенко не зростає. А падіння його почалося ще до в'язниці, і не було пов'язане з арештом. Багато хто очікував, що ув'язнення спричинить збільшення популярності, проте цього не відбулося. У Тимошенко залишається високий антирейтинг – їй не довіряють близько половини українців.

Якщо на президентських виборах переможе кандидат від опозиції, Юлія Володимирівна матиме шанс утретє стати прем'єр-міністром. Тобто шанс буде, а от чи реалізують його – це питання. Якщо президентом стане Кличко, то місце прем'єра може бути запропоноване "Батьківщині". А там почнуть боротися Арсеній Петрович і Юлія Володимирівна.

Домовленостей між Тимошенко та Януковичем не може бути, бо вони не довіряють одне одному. В Януковича є великі страхи перед Тимошенко – тому вона й опинилась у в'язниці. Він боїться, що вона може організувати новий Майдан. А Тимошенко не довіряє людині, яка її ув'язнила. Без місії Кокса – Кваснєвського не було б навіть шансу на компроміс.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко повторює долю Мороза і Ющенка. А за нею послідує і Янукович"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути