середа, 09 січня 2019 11:19

"Там, де сьогодні махають російським кадилом, завтра б'ють "Градами"
6

Вислови, цитати, слова на кожну з літер абетки, які стали знаковими 2018 року

А

"Автомати з кривим дулом" – так означила одну з проблем української армії співачка Анастасія Приходько в інтерв'ю "5 каналу". Її в партійну команду взяла Юлія Тимошенко. Коли телеведуча Яніна Соколова запитала, на які кошти живе лідерка "Батьківщини", Приходько відповіла: "Вона дуже умна".

Б

"Бандерівську ідеологію" забороняє польський закон про Інститут національної пам'яті. Сенат ухвалив його 26 січня. Передбачає до трьох років ув'язнення за заперечення злочинів українських націоналістів ОУН та УПА.

Влада іншої сусідньої країни – Угорщини – у квітні заблокувала саміт Україна – НАТО через мовне питання в українському законі "Про освіту". Вимагала його перегляду. А в середині вересня в інтернеті з'явилося відео з консульства Угорщини на Закарпатті. На ньому під келих шампанського нашим громадянам видають угорські паспорти й просять не показувати їх в Україні. МЗС оголосило угорського консула у Береговому персоною нон ґрата і попросило залишити країну.

У грудні нацбанк Румунії випустив ювілейну монету з нагоди 100-річчя приєднання до Румунії Північної Буковини та Бессарабії. На монетах викарбуваний Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича.

– Це не має розглядатися як прояв територіальних претензій нашої держави, – відповіли в головному банку Румунії на запит українських журналістів.

В

"Взуття ­Саакашвілі" — стоптані туфлі 47-го розміру британської фірми Сrokett&Jones за 15 тис. грн – знайшла весною телеведуча 49-річна Світлана Вольнова на даху багатоповерхівки на вул. Костьольній. Там, у центрі Києва, жив колишній грузинський президент, екс-­губернатор Одеської області Міхеіл Саакашвілі. У його квартирі торік, у грудні, Генпрокуратура і СБУ проводили обшук. Політик виліз на дах і погрожував стрибнути. Його евакуював спецназ.

"Подовжений носок свідчить про марнославство і жагу визнання. І про те, що він любить підкорювати жіночі серця пачками", – написала Вольнова у Facebook.

– Ви точно туристи?

– Так точно!

Такий анекдот про російських шпигунів з'явився після викриття агентів головного розвідувального управління РФ Петрова і Боширова. Справжні імена – Олександр Мішкін і Анатолій Чепіга, обом по 39 років. Їх підозрюють в отруєнні колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. Агентів зафіксували камери відеоспостереження під будинком Скрипалів у британському Солсбері. Після розголосу спецслужбісти дали інтерв'ю російському пропагандистському каналу Russia Today. Мовляв, вони – підприємці, їздили до Англії як туристи – подивитись на шпилі солсберійського собору. Спроба виправдатися була незграбною – вони часто кліпали, говорили повільно й помітно нервували.

Мішкін і Чепіга за роботу на Донбасі та в Криму отримали звання героїв Росії та квартири в Москві. Останній нібито очолював операцію з вивезення до РФ екс-президента України Віктора Януковича 2014 року.

Г

"Ганьба нам за те, що підвели. Українці мають волю, аби опиратись агресії, і не просять нікого воювати за них. Лише дати засоби для протистояння наступу диктатора", – казав колишній сенатор США Джон Маккейн. Помер у серпні. Його називали "великим другом України" за жорстку позицію щодо антиросійських санкцій. Маккейн був військовим у третьому поколінні. Служив у В'єтнамі, у жовтні 1967-го був збитий радянською ракетою. При катапультуванні зламав ногу й обидві руки. У полоні провів 5,5 року.

Ґ

"Ґібралтар чес фестіваль" – міжнародні змагання з шахів, де тричі перемагала шахістка 26-річна Марія Музичук. Її називають українською шаховою королевою. Цьогоріч Марія разом із сестрою Анною увійшли в десятку найкращих шахістів світу.

Д

"Джевелін" – американський переносний протитанковий ракетний комплекс. 2 травня Україна отримала від міністерства оборони США 37 пускових установок і 210 протитанкових ракет. Їх передали в десантно-штурмові та механізовані бригади Збройних сил. "Джавелін" у перекладі з англійської – "дротик". Зроблений за принципом "вистрілив–забув": оператор не має супроводжувати й коригувати політ ракети, доки вона наближається до цілі.

"Дам у морду" – сказала 14 грудня суддя Лариса Щербань адвокату Сергію Галчанському й показала дулю. Так відреагувала на те, що захисник знімав засідання на відео. Це сталося в Оріхівському райсуді Запорізької області. З обох фігурантів суд стягнув штраф за порушення дисципліни, хоча відеофіксація процесу законом не заборонена.

Е

Епіфаній – ім'я першого глави помісної Православної церкви України. У миру – Сергій Думенко. Прийняв постриг 2007 року, його назвали на честь Єпифанія Кіпрського. Предстоятелю 39 років – він наймолодший серед глав помісних церков. Навчався у Греції. Володіє грецькою та англійською мовами. Серед улюблених художніх творів – книжка Генрика Сенкевича "Камо грядеши", твори Григорія Сковороди.

Ейдер Андрій – наймолодший моряк, якого забрали в полон росіяни з українського катера "Бердянськ". 19-річчя зустрів в ув'язненні. Потрапив у полон на третьому місяці служби – контракт підписав після закінчення навчального закладу. Андрія поранили в ногу, в Керчі прооперували. Але коліно добре не функціонує, написав у листі батькам.

День народження за ґратами відзначив і моторист-електрик артилерійського катера "Нікополь" Михайло Власюк. Йому виповнилося 34. Після засідання суду сказав, що переживає "за долю залишеного на кораблі собаки, якого моряки вигодували з піпетки".

Автор: Володимир Казаневський
 

Є

Євхаристичне спілку- вання – на зразок дипломатичних відносин – розірвала Російська православна церква в Україні зі Вселенським патріархатом 13 листопада. Так висловили невдоволення рішенням Константинополя надати томос про створення в Україні єдиної автокефальної православної церкви.

Ж

"Жовтими жилетами" називають страйкарів у Франції. Вони одягнені в світловідбивні безрукавки на застібках-липучках. Виступають проти подорожчання пального та політики президента Еммануеля Макрона. На головні площі країни вийшли понад 125 тис. людей. П'ятеро загинули під час сутичок із поліцією. 118 поранено, 1723 затримали правоохоронці.

З

"Зламала два ребра" – пояснила відмову від участі в телешоу "Танці з зірками" Оксана Марченко, дружина проросійського політика Віктора Медведчука. Проти її участі у проекті виступили журналісти каналу "1+1", громадські активісти. Медведчук є кумом російського президента Путіна. За п'ять років жодного разу не визнав, що Росія вчинила агресію щодо України й незаконно заволоділа нашими територіями.

За п'ять місяців до цього Mercedes Оксани Марченко викрав п'яний автомийник у столичному районі Виноградар і протаранив ним Daewoo Lanos.

"Завжди є вітер, і він завжди – попутний. У всі часи було "зараз або ніколи", І потрібно зробити вибір" – так перекладається приспів англомовної пісні "Під сходами", яку український виконавець Melovin співав на Євробаченні цьогоріч. 21-річний артист носить біло-­блакитну лінзу на лівому оці й фарбує волосся в контрастні кольори. Посів 17-те місце. Це один із найгірших результатів України за 16 років участі в пісенному конкурсі.

"Застряв, зараза" – такий мем став популярний у соцмережах із 2 грудня після поломки нового швидкісного експресу з Центрального залізничного вокзалу столиці до аеропорту "Бориспіль". Потяг зламався наступного ж дня після запуску. Двигун не заводився. Туалет не працював. Опалення вимкнули. Пасажири, які поспішали на рейси, добиралися до аеропорту самотужки. Єдиним, хто спізнився на літак, був Даніель Беккер. Він – українець, працює в Австралії. Укрзалізниця компенсувала йому 15 тис. грн за квиток.

Протягом тижня швидкісна електричка ламалася постійно. На дев'ятий день адміністрація змінила графік руху і зменшила кількість рейсів. "Народжений літати не вміє плазувати", – жартували користувачі соцмереж.

И

Ирій, проєкт, мітологія і пів яблука – так писатимуть слова за новим правописом. Його схвалила Академія наук. У топонімах і прізвищах розширили вживання літери "ґ", слова з "пів" писатимуть окремо, а з "максі","міні", "екс", "віце" – разом. Запровадили варіативність написання. У деяких словах грецького походження з th можна вживати кафедра і катедра, ефір і етер, міфологія і мітологія. До нового правопису включили частину правил, які українці використовували у 1920-х.

І

Інсценоване вбивство, що обдурило світ" – назва документального фільма Бі-бі-сі про замах у Києві на російського журналіста 41-річного Аркадія Бабченка.

Увечері 29 травня поліція повідомила про вбивство Бабченка на порозі його квартири. Нібито кілер тричі вистрілив Аркадієві у спину. Силовики інсценували злочин, щоб виявити замовника. Арештували 50-річного Бориса Германа. Він мав організувати ліквідацію Бабченка за вказівкою російських спецслужб. 20 годин і 32 хвилини у ЗМІ та соцмережах ширилася інформація про нікчемну роботу українських правоохоронних органів, що не вберегли блогера. Коли стало відомо, що Бабченко живий, одним із найпопулярніших став жарт: "СБУ воскресила Аркадія Бабченка, щоб не розслідувати його вбивство".

Автор: REUTERS
  Жінка продає обліпиху біля входу до столичної cтанції метро Театральна у жовтні 2018 року. З грудня мінімальна пенсія за віком в Україні становить 1497 гривень
Жінка продає обліпиху біля входу до столичної cтанції метро Театральна у жовтні 2018 року. З грудня мінімальна пенсія за віком в Україні становить 1497 гривень

Ї

"Їжа замість тюрем і репресій" – акція з таким гаслом пройшла в Києві 26 листопада, у день народження незаконно ув'язненого в Росії кримчанина Олександра Кольченка. Організатори вимагали звільнення бранців Кремля. Біля пам'ятника Сковороді годували нужденних.

У Росії та окупованому Криму з політичних мотивів ув'язнено не менше як 70 українців.

Й

Йосип Кобзон, Єгор Крід і Марина Поплавська – інформацію про цих артистів найчастіше шукали українці у Google протягом 2018 року. Двоє з них померли – Марина Поплавська, акторка "Дизель-шоу", загинула в автокатастрофі. Російський співак Кобзон помер від раку простати. Він родом із Донецької області. Підтримував російську окупацію. "Донбас ніхто не ставив на коліна. Ми ніколи не співатимемо український гімн, доки живий я", – казав. Російський співак Єгор Крід відомий участю в шоу "Холостяк".

К

Каву на заправці "Воґ" пила лідерка партії "Батьківщина" 58-річна Юлія Тимошенко. Стала за барним столом обличчям до відвідувачів. Фото виклала у Facebook прес-секретар депутата Марина Сорока.

"Юльку попалили, вона п'є каву, тобто в неї є гроші, це – ­зрада", – відреагували користувачі соцмережі.

У квітні Юлія Тимошенко завела сторінку у Facebook. У червні представила програму "Новий курс України". Замість найпопулярнішого в її промовах слова "зубожіння", вживала "ІТ-принтер", "блококчейн", "лінукс". Але так само говорила з російським акцентом – замість "г" вживала "ґ", замість "о" – "а", "и" – "і".

Кізка – річка у селі Демидів Вишгородського району Київської області. Там 1 січня 2018 року знайшли тіло правозахисниці 38-річної Ірини Ноздровської з понад десятком ножових поранень. Вона шукала винних у смерті своєї сестри.

– Іроди двох наших дочок убили. Одну машиною збили, а другу закатували, бо хотіла, щоб усе по правді було, – говорить батько Ноздоровської 71-річний Сергій Дуняк.

У листопаді померла радник міського голови Херсона 33-річна Катерина Гандзюк. За три місяці до цього злочинець вилив на неї літр сірчаної кислоти. Перенесла 11 операцій.

З початку 2018-го в Україні сталося 55 нападів на громадських діячів. Усі вони лишилися нерозкритими, замовників – не названо.

"КерчЕнським стрільцем" назвали студента тамтешнього політехнічного коледжу 18-річного Владислава Рослякова. 17 жовтня він розстріляв учнів і викладачів. Загинула 21 людина, 50 поранені. У бібліотеці пустив кулю собі в голову.

– Такі випадки в Росії й територіях, які вона захопила, повторюватимуться. Цьому сприяє мілітаристська й радикальна напруга. Коли окупанти зайшли на наш півострів зі зброєю, цьому хлопцю було 13, – говорить колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

Тіло керченського стрільця кремували. Поховали під чужим ім'ям. Про місце захоронення знає тільки мати.

Автор: kerchinfo.com
  Російський прикордонний корабель ”Дон” таранить український буксир ”Яни Капу” в Керченській протоці 25 листопада. Ним та двома малими броньованими артилерійськими катерами ”Бердянськ” і ”Суми” українські моряки здійснювали перехід з Одеського порту до Маріуполя. Росіяни взяли у полон 24 українців. Захоплення суден знімали на відео. Сигнал перехопили українські військові. Цей запис слугуватиме доказом агресії в міжнародному суді
Російський прикордонний корабель ”Дон” таранить український буксир ”Яни Капу” в Керченській протоці 25 листопада. Ним та двома малими броньованими артилерійськими катерами ”Бердянськ” і ”Суми” українські моряки здійснювали перехід з Одеського порту до Маріуполя. Росіяни взяли у полон 24 українців. Захоплення суден знімали на відео. Сигнал перехопили українські військові. Цей запис слугуватиме доказом агресії в міжнародному суді

Л

Land Rover з іноземними номерами спалив лідер "Автоєвросили" Олександр Ярошевич. Зробив це на знак протесту проти прийнятих Верховною Радою законів №8487 і №8488. Вони здешевлюють розмитнення автівок, скасовують вікове обмеження на ввіз і встановлюють більшу відповідальність за використання "євроблях". Їх в Україні нараховують близько 1 млн.

Цьогоріч відбулося чотири протести бляхерів. Наймасштабніший був у листопаді, його учасники перекривали місцеві й міжнародні траси.

М

"Ми ні в чому не помилилися. Усе йде, як треба. Навіть війна на Донбасі – потрібна", – казав політик, правозахисник і радянський політв'язень Левко Лук'яненко. Він був співавтором Акта про незалежність України. Народився у День Незалежності України – 24 серпня. 15 років провів у радянських тюрмах і таборах. Помер у липні.

Марихуану в молодості курив міський голова Львова, голова партії "Самопоміч" 50-річний Андрій Садовий.

– Такий досвід мав, коли мені було років 20. Але більше не хочу, – казав в інтерв'ю блогеру Андрію Оністрату.

Програму записували вдома у Садового та у парку під час пробіжки. На відео чоловіки п'ють чай та бавляться з собакою мера. Садовий під час розмови був босий.

"Мы как мученики попадем в рай, а они просто сдохнут" – заявив російський президент 66-річний Володимир Путін 18 жовтня. Говорив про наслідки ядерної війни для росіян та їхніх ворогів.

Автор: REUTERS
  15 грудня на столичній Софійській площі понад 10 тисяч людей очікують рішення Об’єднавчого собору. Цього дня обрали предстоятеля Православної церкви України. Ним став митрополит Епіфаній
15 грудня на столичній Софійській площі понад 10 тисяч людей очікують рішення Об’єднавчого собору. Цього дня обрали предстоятеля Православної церкви України. Ним став митрополит Епіфаній

Н

"Новачок" – токсична хімічна речовина, якою намагалися отруїти колишнього співробітника російської військової розвідки 67-річного Сергія Скрипаля і його доньку Юлію у Великій Британії. Отруту агенти російських спецслужб нанесли на ручку вхідних дверей. 5 мг речовини при потраплянні на шкіру паралізують людину назавжди, а більше кількох грамів – убивають. Будинок Скрипалів у британському місті Солсбері знесли. Із хімічною зброєю могли контактувати 130 городян.

На цю тему з'явився анекдот:

Штірліц і Скрипаль випили по дві пляшки горілки. Скрипаль упав і помер.

"Новачок!" – подумав Штірліц.

О

– Окупанту неприємно, коли на окупацію кажуть "окупація", – сказав український президент 53-річний Петро Порошенко під час виступу до Дня соборності України 22 січня. Оголосив, що з 30 квітня, замість антитерористичної операції, почнеться операція Об'єднаних сил. Відтоді наша армія взяла під контроль три населені пункти: Південне та Шуми на Донеччині, хутір Вільний на Луганщині.

У 2018-му на Донбасі загинули 110 українських бійців, станом на 18 грудня.

П

Підстилкою обізвав заступника голови Верховної Ради 47-річну Ірину Геращенко нардеп від "Батьківщини" 51-річний Сергій Власенко під час голосування за воєнний стан 26 листопада. Потім вибачився. Його однопартійці та представники Радикальної партії не хотіли впровадження цієї норми, аби не зсунулася дата президентських виборів. Проголосували після узгодження, що воєнний стан триватиме один місяць. Його оголосили в 10 областях України після нападу росіян на українські кораблі в Азовському морі.

"Поплакала, і знов фіалка розцвіла", – слова пісні "Плакала" українського гурту KAZKA. Композиція ввійшла в десятку найпопулярніших пісень міжнародного чарту Shazam. В Youtube набрала понад 75 млн переглядів. Це зробило її найуспішнішою серед україномовних хітів.

У кліпі кожна з учасниць по-справжньому пускала сльозу, розповідаючи свою історію. Чоловікам – учасникам гурту в знімальний павільйон заходити забороняли.

– Всі країни слухають українську пісню. Найбільше здивовані популярністю в Папуа-Новій Гвінеї, Колумбії і бразильському місті Ріо-де-Жанейро, – говорить солістка гурту Олександра Зарицька, 25 років.

Більшість слухачів не зрозуміли зміст пісні. Багато хто вважає, що вона про домашнє насильство, а фіалка символізує синці.

– Це історія двох жінок, які переживають розставання з коханими, плачуть від розчарування. Та коли сльози висихають, вони мріють знайти нову любов. Фіалка розцвіла, – каже автор пісні Сергій Локшин.

П'ять ікон і ящик горілки вкрали із заміського будинку намісника Києво-Печерської лаври митрополита Павла Лебідя, 57 років, у 2014-му. 30 листопада оперативники СБУ провели обшук у "підсобному господарстві" Києво-Печерської лаври та заміському маєтку її настоятеля у селищі Вороньків Бориспільського району Київської області – за 25 км від столиці. Отця підозрюють у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі.

"2013 року я останній раз був у тому будинку, де робили обшуки. Коли мене оперували, його обікрали. І мені не вистачало сили туди піти. Поцупили п'ять ікон і ящик горілки", – сказав настоятель Лаври.

На початку вересня він потрапив до "чистилища" сайта "Миротворець" після публікації відео, на якому погрожує "божим прокляттям" тим, хто захоче повернути українській церкві Києво-Печерську лавру після отримання томосу.

Р

"Розвінчувачкою міфів" називають виконувача обов'язків міністра охорони здоров'я Уляну Супрун. Протягом року у Facebook спростувала понад 20 стереотипних тверджень про лікування та поведінку при різних симптомах. Більшість із них стали вірусними. У перші кілька годин її пости у соцмережі перепубліковують десятки ЗМІ.

Найпопулярнішими стали такі факти від Супрун – "мочити манту можна", "хрустіти пальцями не шкідливо", "зір не гіршає, якщо дитина сидить на задній парті", "від протягу не хворіють".

У соцмережах користувачі поширювали мем "Манту мочити можна, а Уляну – ні!"

Цьогоріч стартувала загальнонаціональна кампанія "Обери свого лікаря". Кожен українець має підписати декларацію з медиком. Із квітня їх оформили понад 22 млн людей.

Автор: Дмитро Скаженик
 

С

"Сепар" – кафе в центрі Донецька, в якому 31 серпня вбили ватажка донецьких бойовиків 42-річного Олександра Захарченка. Він приїхав на поминки за російським співаком Йосипом Кобзоном.

Вибухівку заклали в люстру при вході в заклад. Привели в дію дзвінком із мобільного. Бойовику відірвало півголови.

Із Донецького юридичного інституту МВФ Захарченка відрахували за алкоголізм. 2010 року йому дали другу групу інвалідності через психологічні розлади. Допомагав росіянам розхитувати ситуацію на Донбасі 2014-го.

Т

"Там, де сьогодні махають російським кадилом, завтра б'ють російськими "Градами" – сказав президент України Петро Порошенко 15 грудня на Софійській площі в Києві. Того дня представники українських православних церков на спільному соборі об'єдналися й обрали предстоятеля нової Української помісної церкви митрополита Епіфанія. 6 січня 2019 року він отримає томос від Вселенського патріарха Варфоломія. Документ засвідчить, що ми є незалежною автокефальною православною церквою. Значення cлова "томос" знають 30% українців, за даними соціологічного опитування.

"ТруКам" – американський прилад відео- та фотофіксації порушників швидкісного режиму. З такими з жовтня працюють патрульні поліцейські. У перший день поліція склала 231 акт про перевищення швидкості.

у

"Ура! Осенние каникулы" – написали на торті для учнів 6-го класу харківської школи № 51. Солодощів не дали учениці Діані Андроновій. Її батьки не здали грошей на святковий стіл. Водночас школярці не дозволили піти додому. Вона зі слізьми дивилася, як інші їдять десерт. Інцидент набув розголосу. Вчительку позбавили класного керівництва. Директор школи отримала догану.

Діану підтримав лідер поп-гурту DZIDZIO Михайло Хома. Він повів 11-річну дівчину в кінотеатр на прем'єрний показ свого фільму "Перший раз" про відсутність сексу в зрілого чоловіка.

"Ураган" – прізвисько південноафриканського боксера Джонні Мюллера. Його переміг український боксер 31-річний Олександр Усик. Він захистив титул інтерконтинентального чемпіона в першій важкій вазі за версією WBO. Прізвисько Усика на рингу – "Кіт". У липні Усик в Москві переміг росіянина Мурата Гассієва. Сам піднімав український прапор.

"Українці не вміють грати у футбол. Зате як у пику дають!" – ця цитата була найпопулярнішою серед любителів боксу в соцмережах на початку зими. 2 грудня в канадському Квебеку 31-річний Олександр Гвоздик став чемпіоном світу серед боксерів- професіоналів у напівважкій вазі. Нокаутував канадця 41-річного Адоніса Стівенсона. Після поєдинку той потрапив до реанімації, лікарі ввели спортсмена у штучну кому.

9 грудня в Нью-Йорку 30-річний Василь Ломаченко переміг пуерториканця Хосе Педрасу, 29 років. Став чемпіоном світу за двома версіями в легкій вазі – WBA і WBO.

Учасники бойових дій – такий статус отримали ветерани ОУН та УПА. Він передбачає комплекс пільг, які з 1991 року мали тільки колишні військові радянської армії, а з 2014-го – ветерани АТО.

Автор: Володимир Казаневський
 

Ф

"Фалькон Геві" - найпотужніша ракета у світі з дев'ятьма прискорювачами. Її виготовила компанія американця Ілона Маска SpaceX. Елементи обтічника ракети доставляли українським літаком "Руслан". У ракету Маск помістив електромобіль Tesla Roadster – як одне з досягнень людства.

Фінал Ліги чемпіонів відбувся на столичному НСК "Олімпійський" у травні. Іспанський "Реал" переміг британський "Ліверпуль" з рахунком 3:1. Стадіон заповнили 53,5 тис. уболівальників. Найдешевший квиток коштував 2,3 тис. грн. Київ відвідали понад 300 тис. туристів.

Х

"Хамерман Знищує Віруси" – гурт із такою назвою у червні виступав у палаці Потоцьких у Івано-Франківську на фестивалі "Порто Франко". Соліст 41-річний Володимир Пахолюк співав голим, у шкарпетці замість трусів. Клавішник 42-річний Альберт Цукренко прикрив причинне місце картинами на бретельках. У текстах пісень звучала нецензурна лексика.

"Після вчорашнього виступу доручив освятити палац Потоцьких", – написав міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, 39 років.

Організаторів заходу викликали на допит у поліцію.

Ц

"Церковних тітушок" використовує Російська церква в Україні. Чоловіків у джинсах і чорних куртках залучають на протести біля їхніх церков.

– Церковні тітушки напали на людей у Запоріжжі біля храму Петра і Февронії. Це сталося, коли запоріжани прийшли туди з ляльками, аби привернути увагу до нелюдських дій церкви, – розповідає волонтер Валентин Бурий.

В останній день 2017 року священик Російської церкви в Україні Євген Молчанов відмовився відспівувати загиблого 2-річного малюка у Запоріжжі. Бо дитину хрестили в українській церкві.

Ч

Черчилль – так назвав бернську вівчарку генеральний прокурор 54-річний Юрій Луценко. Пса подарували на день народження три роки тому. Цуценя такої породи коштує від 4 до 12 тис. грн.

У січні дружина Луценка 52-річна Ірина виклала відео, де генпрокурор танцює зі своїм собакою, тримаючи Черчилля за передні лапи. Ролик подивилися майже 200 тис. людей.

У родини є кіт Кузьмич породи американський мейн-кун.

Ш

Швидкісний інтернет 4G почав працювати в Україні. Він у 10 разів швидше за 3G передає дані та відео. Та в багатьох обласних центрах покриття залишається нестійким. У селах і райцентрах працює переважно зв'язок попередньої генерації.

Щ

"Що, усралися?" – каже в кількасекундному відео народний депутат 37-річна Надія Савченко на тлі Верховної Ради. Імітує звук вибуху. Ролик записала 20 березня. За два дні її затримали в парламенті за підозрою в підготовці теракту, замаху на життя президента, прем'єр-міністра, членів уряду, народних депутатів, повалення конституційного ладу. Разом із керівником "Офіцерського корпусу" 51-річним Володимиром Рубаном вона нібито планувала підірвати Раду.

Понад вісім місяців Савченко перебуває у слідчому ізоляторі Служби безпеки України. Декілька разів оголошувала голодування, проходила допит на поліграфі. Мала операцію на коліні.

Ю

ЮНЕСКО внесе до попереднього списку Всесвітньої спадщини частину столичної вулиці Хрещатик. На розробку документації наступного року виділять 1,8 млн грн.

"Юною дівчинкою" назвав генпрокурор Юрій Луценко журналістку Наталію Касяненко. Вона спитала, чому він не підписує наказ про стягнення-догану зі свого заступника Юрія Столярчука. "Моя юна дівчинко, щоб розбиратися у цих питаннях, треба знати нормативну базу. Для початку КПК, а потім прочитати матеріали справи. Коли приймати рішення, залиште це мені, призначеному президентом і Верховною Радою на посаду генпрокурора", – сказав Луценко.

Ь

"Льодовий капецЬ" – назвали кияни ситуацію на столичних дорогах 14 листопада. Через дощ, що одразу замерзав, за день сталося 498 аварій.

Я

"Яни Капу" називається рейдовий буксир Військово-Морських сил України. Його захопили російські окупанти в Керченській протоці 25 листопада.

Буксир супроводжував два малі артилерійські катери "Нікополь" і "Бердянськ", які йшли з Одеси до Маріуполя. При заході в протоку їх оточили російські сторожеві кораблі. "Яни Капу" протаранив російський човен "Дон".

"Весь інтернет очевидець того, з якою неймовірною люттю, з яким психозом російський 56-метровий бойовий корабель атакував маленького пердючого, нешкідливого, завішаного шинами буксирчика. Вважаю, вся справа у назві цього буксира. Він називається "Яни Капу", що в перекладі з кримськотатарської мови означає "нові ворота". А всім відомо, як поводяться барани при вигляді нових воріт", – прокоментував інцидент російський публіцист Олександр Невзоров, 60 років.

Окупанти захопили в полон 24 моряків.

"Я вижив", – написав у листі український політв'язень 42-річний Олег Сенцов після завершення голодування. Воно тривало 145 днів. Від їжі відмовився 18 квітня на знак протесту проти незаконного утримування Росією українських політв'язнів. Припинив через критичний стан здоров'я і патологічні зміни, що почалися у внутрішніх органах.

Зараз ви читаєте новину «"Там, де сьогодні махають російським кадилом, завтра б'ють "Градами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути