вівторок, 16 червня 2020 13:40

Сокіл

– Батут працює! – каже генеральний директор компанії SpaceX 48-річний Ілон Маск на пресконференції. Так пожартував з глави Роскосмосу 56-річного Дмитра Рогозіна. 2014-го, коментуючи санкції Сполучених Штатів проти Росії, той сказав: "Хай доставляють своїх астронавтів на міжнародну космічну станцію за допомогою батута".

30 травня на мисі Канаверал у Флориді відбувся перший пілотований запуск приватного космічного корабля Crew Dragon компанії SpaceX з астронавтами Бобом Бенкеном та Дугласом Герліном на борту. Корабель вивела на орбіту ракета Falcon 9 – "Сокіл" з англійської

Сокіл – рід хижих птахів родини соколових. Має гачкуватий дзьоб, криві кігті та довгі гострі крила. Слово "сокіл" є в усіх слов'янських мовах. Точна етимологія невідома. Форма крил сокола в польоті нагадує серп, тому латинська назва Falco походить від falx – "серп".

 

Види соколів, які зустрічаються в Україні: кречет, сапсан, ланер, кібчик, підсоколик великий і малий, боривітер степовий і звичайний.

Сокіл згадується у "Слові о полку Ігоревім" – одній із найдавніших пам'яток давньоруської літератури, писаній у ХІІ ст. У перекладі Максима Рильського:

Спогадає перших днів усобиці –

Випускає він десять соколів

А на зграю лебединую:

Котру сокіл доганяє,

Та перша і пісню зачинає.

"У народній уяві сокіл є символом хоробрості, швидкості, зіркості, злету, молодості, сили, розуму, тому його як протилежність порівнюють або із совою, або з вороною", – пише мово­знавець Віталій Жайворонок (1941–2019) у книзі "Знаки української етнокультури".

Наводить приклади:

"Видно сокола по польоту, а сову по погляду", "Де соколи літають, там ворони не пускають", "Сокіл з місця, а сова на місце", "Не пара сова до сокола".

Словник української мови в 11 томах (том 9, виданий 1979 року) подає й інші значення слова "сокіл":

1. Про радянського льотчика і радянський літак. В романі Олеся Гончара "Тронка" йдеться: "Був син льотчик. Скільки їх, соколів, ціле літо шугає під самим небом, і навіть взимку чуєш їхній гуркіт десь за хмарами!.."

2. Юнак або чоловік, який відзначається красою, сміливістю, молодецтвом, або просто ласкаве звертання до молодого чоловіка. Як у вірші Володимира Сосюри: "Сини мої, мої соколи, не розлюблю я вас ніяк!"

3. Інструмент штукатура у вигляді дерев'яного чи алюмінієвого щитка з ручкою посередині, який використовують для нанесення і розгладжування розчину.

Гімнастичне товариство "Сокіл" основане у Празі 1862 року. Ініціатором був мистецтвознавець Мирослав Тирш (1832–1884). Популяризували фізичну культуру, влаштовували масові зльоти. Незабаром такі організації стали виникати в інших країнах. 1894-го у Львові створено український аналог – товариство "Сокіл-Батько".

"Цілею товариства є виобразувати членів в гімнастиці через спільні вправи, прогульки і відчити, – йшлося у статуті. – В товаристві уряджуються також вправи сторожі пожарної, стріляння до цілі, їзда на коні, їзда на скороходах, плавання, веслування, фехтування, співи й музика. Для оживлення духа товариства служать відчити і розправи о річах гімнастичних, як також товариські забави, гімнастичні продукції на боєвищах і аматорські представлення".

"Сокіл" – популярна назва українських спортивних команд. Так іменувалися футбольні клуби з Бережан Тернопільської області та Золочева на Львівщині, регбійна команда у Львові, футзальна у Хмельницькому. Хокейний клуб "Сокіл" з Києва 1985 року став бронзовим призером чемпіонату СРСР, а потім 12 разів вигравав чемпіонат України. 2014-го через фінансові труднощі припинив існування.

Сокіл – скельний масив між Су­даком і Новим Світом у Криму. Кримськотатарська назва Куш-Кая перекладається як "пташина скеля". Пов'язана з тим, що на вершині гніздиться багато птахів, зокрема соколів. Висота – 473 м. Схилом прокладено декілька альпіністських маршрутів.

1525 українців мають прізвище Сокіл, за даними сайту товариства українських родовідників "Рідні". Десята частина живе у Львівській області. Василь Сокіл (1905–2001) – діаспорний письменник, його сестра Марія Сокіл (1902–1999) – оперна співачка. Також є споріднені прізвища: Сокол, Соколенко, Соколов, Соколовський.

Супутниковий розвідувальний комплекс "Сокіл" планують створити і запустити в космос протягом найближчих п'яти років українці. Використовуватимуть для військових і цивільних завдань – відстежування незаконного вирубування лісів, видобутку бурштину.

– У нас у космосі з'являться "очі", – каже голова Державного космічного агентства Володимир Усов, 36 років. – Зможемо бачити, що відбувається і на українській, і на інших територіях. Розумітимемо, що нам потрібно для вирішення політичних чи економічних завдань.

Millennium Falcon – "Тисячолітній Сокіл" – космічний корабель із кіносаги "Зоряні війни" Джорджа Лукаса. Фігурує в семи з дев'яти епізодів. Ним керують космічні контрабандисти – пілот Ган Соло і штурман Чубакка, одні з головних протагоністів фільму. Ілон Маск стверджує, що назвав свою ракету Falcon саме на честь "Тисячолітнього Сокола".

Зараз ви читаєте новину «Сокіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути