вівторок, 16 січня 2018 13:59

"Собачої будки не побудували, а намагаються розхитати човен"
6

Слова, цитати й вирази, що були найактуальніші цього року для кожної з літер української абетки

А

"Агент Катерина" з Національного антикорупційного бюро брала участь у спецоперації з затримання народних депутатів 48-річного Борислава Розенблата й Максима Полякова, 35 років. Жінка рік входила в довіру до них і пропонувала хабар за ліцензування видобутку бурштину, записувала всі розмови. Із депутатів зняли недоторканність і почали слідство. "Агента Катерину" у грудні розсекретили працівники Генеральної прокуратури.

Підготовка одного агента зазвичай триває півроку, на це витрачають від $15 тис. Він не має перетинатися із власною сім'єю. Живе у підставній квартирі.

Протягом 2006–2008 років у Нацбюро розслідувань Польщі працював агент Томек. Спокушав високопоставлених жінок і пропонував хабар. Депутат Сейму Беата Савицька й телеведуча українського походження Вероніка Марчук-Пазура взяли гроші, їх затримали правоохоронці.

Агресором визнала Росію на четвертий рік війни Верховна Рада — у жовтні.

– Допоможіть, допоможіть, там мама лежить без голови! – кричала 7-річна Женя Асланова 12 травня. Снаряд проросійських терористів вцілив у альтанку на подвір'ї її батьків у Авдіївці на Донеччині. До них саме завітали гості. Тіла трьох дорослих порозривало на шматки від вибуху. Вціліла Женя і 4-річна донька гостей Саша. Вони дивилися мультфільми в хаті.

Кількість загиблих на Донбасі цьогоріч перевищила 5,1 тис., понад 10 тис. – поранені. Залишилися без житла з 2014 року більше людей, ніж живе в Естонії. Окупована росіянами та їх найманцями площа співмірна з територією Швейцарії. Проте 32 депутати не підтримали закону. Більшість із них – з Опозиційного блоку: Нестор Шуфрич, Олександр Вілкул, Сергій Ківалов. А також – Надія Савченко.

Автор: REUTERS
  Жінка в підземному переході станції столичного метро Нивки продає одяг 3 листопада 2017-го року
Жінка в підземному переході станції столичного метро Нивки продає одяг 3 листопада 2017-го року

Б

Бордові берети із 21 листопада носять українські десантники. Такі використовують у 59 країнах, 19 із яких є членами НАТО. У семи арміях берети цього роду військ – блакитні. Здебільшого це країни колишнього Радянського Союзу.

Перший десантний підрозділ з'явився у Великій Британії 1941-го. У військових були бордові берети. Німці називали їх "червоними дияволами", а англійці – "вишеньками".

В

"ВКонтакте", "Одноклассники" заборонили в Україні 15 травня. Також заблокували вхід до російського пошукового і поштового сервісу "Яндекс" і Mail. ru. Більшість обрали американський Facebook. Проте кожен третій колишній користувач продовжує заходити в російські соцмережі через програми, що обходять блокування.

Веджіє Кашка, ветеран кримськотатарського руху, після затримання 23 листопада в окупованому Сімферополі російською ФСБ померла. У 82-річної жінки не витримало серце. Під час Другої світової її з сім'єю депортували в Узбекистан. А 1967-го Веджіє з чоловіком і чотирма дітьми стали першими, хто повернувся на батьківщину.

За останні три роки російські окупанти відкрили понад тисячу адмінсправ проти кримських татар. У слідчих ізоляторах перебувають 53 політичних в'язні. 53-річного Ахтема Чийгоза засудили на вісім років за участь у мітингу на підтримку цілісності України 26 лютого 2014-го. Ільму Умерова, 60 років, – на два роки колонії-поселення за заклики про посилення міжнародного тиску на Росію. 25 жовтня їх помилували й передали Туреччині.

"Вітчизна" – версія українською мовою пісні "Родина" співака Дмитра Шурова. У лютому він отримав листа від Катерини Галенко, вчительки з Лисичанська на Луганщині. У ньому був переклад "Родины" українською. Взяв її до репертуару.

З листопада 30% пісень на радіо повинні бути державною мовою. До впровадження квот транслювали 5%.

Г

"Гімнюком" назвав начальник держохорони генерал-полковник 50-річний Валерій Гелетей народного депутата 29-річного Володимира Парасюка під Верховною Радою 17 жовтня. За що отримав удар ногою в тулуб. Гелетей став другим генералом, якого відлупцював Парасюк. За час своєї каденції він взяв участь у 15 бійках.

Автор: Володимир Казаневський
 

Ґ

Ґіві, ватажка терористичного батальйону "Сомалі", вбили 8 лютого у Макіївці Донецької області. На одному з відео він скидає з танка полонених "кіборгів", змушує з'їсти свої шеврони. Його справжнє ім'я Михайло Толстих. До війни служив в українській армії, працював водієм навантажувача, охоронцем у супермаркеті, паркувальником.

Телеканал "Россия-24" повідомив, що вбивство Ґіві організували два члени українського істеблішменту – Зорян і Шкіряк. Це викликало хвилю жартів у інтернеті. А коли за 13 днів помер постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін, радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк написав у Facebook: "Навіть не думайте. У нас із малим залізне алібі".

19 жовтня ліквідували співмешканку Ґіві – снайперку 26-річну Анастасію Слободянюк.

Д

"Доктор Стілхамер" – так прозвали вболівальники багаторічного чемпіона світу з боксу важковаговика Володимира Кличка. В перекладі з англійської – "Доктор Сталевий молот". Доктор – бо з 2001 року має науковий ступінь доктора філософії. А прізвисько "Сталевий молот" причепилося, бо багато разів перемагав нокаутом. Сила удару лівою рукою – 400 кг, а швидкість її руху – 33 км/год.

У серпні 41-річний Володимир оголосив, що йде з боксу.

Е

Електричку, що їздить колом по Києву, запатентував 62-річний Олексій Кривопішин 2011-го. Такий тип транспорту використовують у містах із 1980-х. Цьогоріч Кривопішин уклав договір із Київпас­трансом на використання його патенту. Отримає за це 261 тис. грн.

Міська електричка щодня заповнена наполовину, приносить 7 млн грн збитків у рік. Тому в мерії вирішили запустити трамтрейн – трамвай, що сполучав би великі житлові масиви зі станціями електрички. Коли чиновники Київпастрансу почали збирати документи, виявили – цей вид транспорту також запатентований Кривопішиним.

Є

"Євроблях", нерозмитнених авто з іноземними номерами, протягом цього року в Україні побільшало до 294,6 тис. 295 таких машин, переважно елітних позашляховиків – задекларували чиновники.

Гурт "Вільна Каса" випустив пісню із приспівом "Опа-опа тачки з Європи" – про чоловіка, який придбав нерозмитнену BMW, що була в аварії.

Ж

Жовківський настоятель церкви Святих апостолів Петра і Павла Московського патріархату на Львівщині 72-річний Степан Хомин 15 липня не відчинив двері храму перед труною з загиблим бійцем АТО Володимиром Турчиним, 27 років. Такі випадки у церквах МП також були на Полтавщині, Житомирщині й Донеччині.

За останні два роки кількість єпархій Московського патріархату в Україні скоротилася на 70. Усього їх майже 12 тис. Церков Київського патріархату – понад 4 тис.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект "Про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких у державі-­агресорі". У Москві на це відреагували: 11 грудня вписали у статуті, що центром УПЦ МП є Київ. Крім цього, в храмах МП в Україні зобов'язали згадувати в літургії патріарха Московського Кирила.

З

"Зозуля – нацист. Вальєкас – не місце для таких! Забирайся!" – десятки таких написів зробили вболівальники команди "Райо Вальєкано" в передмісті Мадрида Вальєкас на адресу українського футболіста Романа Зозулі. Він наприкінці січня перейшов із "Бетіса" в "Райо Вальєкано". Таку реакцію іспанців викликало те, що українець допомагав бійцям АТО. Трансфер зірвався. Зозуля грає за іспанський клуб першої ліги – "Альбасете". Чимало забиває, тому тренер Енрике Мартін назвав його появу в команді благословенням.

И

Ин Чен Кім, лідер Північної Кореї, у грудні наказав збільшити виробництво ядерної зброї. Із квітня щомісяця країна випробовує балістичні ракети. 28 серпня міжконтинентальна ракета пролетіла над японським островом Хоккайдо і впала в Тихому океані.

7 грудня уряд Південної Кореї включив у бюджет на наступний рік фінансування загону з 1 тис. спец­призначенців для вбивства північнокорейського лідера. На це виділять $310 тис.

Армія Північної Кореї – майже 1 млн осіб. Чоловіки служать 10 років, жінки – 7.

– Якщо жінка під час служби завагітніла, має зробити аборт. Багато йдуть служити добровольцями раніше, ніж їх призвуть, бо в армії годують, – розповідає 41-річна Лі Со Йон. Після служби втекла у Південну Корею.

Автор: REUTERS
  Український військовослужбовець  оглядає 3 вересня 2017 року  занедбану бібліотеку  в прифронтовому місті Мар’їнка
Український військовослужбовець оглядає 3 вересня 2017 року занедбану бібліотеку в прифронтовому місті Мар’їнка

І

Iкра – владi, печиво – незрячим, – написали у Facebook під відео про відзначення Дня інваліда в Коростені Житомирської області. 2 грудня зустріч незрячих із представниками влади проводили в будинку культури. Перших пригощали печивом і вафлями, других – ікрою, м'ясною нарізкою і виноградом.

– Та все було нормально. Люди їли бутерброди й пили горілку, що залишилася після депутатів, – сказала директор будинку культури Світлана Ніконенко.

Iмуностимулятори, iбупрофен, парацетамол не допомагають при лiкуваннi грипу, – написала 29 жовтня виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я 54-річна Уляна Супрун.

69% українців займаються самолікуванням – приймають ліки за порадою знайомих, працівників аптек або на власний розсуд. Після поширення інтернету їх відсоток зростає. На 3 млрд грн у рік купують ліків, без яких можна обійтися.

Ї

Їжак Вільгельм – дитяча книжка 41-річної Тетяни Стус. Отримала премію "Українська книга року". Розрахована для дітей 3–7 років. У ній йдеться про їжака, який шукає світло. Письменниця присвятила казку пам'яті українського й польського художника Вільгельма Котарбінського, який помер 1921-го. Він розписував Володимирський собор у Києві й палаци, де розташовані музей Тараса Шевченка і музей Ханенків.

Й

"Йо-пе-ре-се-те… Мрак", – написав у Facebook радник міністра внутрішніх справ 47-річний Зорян Шкіряк у травні. Так відреагував на вихід на волю колишнього губернатора Луганщини Олександра Антипова – під заставу в 15 млн грн. Він наніс державі збитків на 96 млн грн.

Протягом року із СІЗО в обмін на заставу випустили більш як десяток затриманих. У березні – Романа Насірова. У липні – Михайла Добкіна. У вересні – Нелю Штепу.

У переддень 18 грудня із запорізького СІЗО помилково вийшов не той, за кого внесли заставу 160 тис. грн. Мали відпустити Дмитра Пономаренка із Запоріжжя, а звільнили його співкамерника, подібного зовні. Тепер чоловіка розшукують.

К

"Ковдра Насірова" стала об'єктом фотожаб у соцмережах у березні. Голові Державної фіскальної служби 38-річному Роману НасіровУ у відомчій лікарні "Феофанія" оголосили підозру в зловживанні службовим становищем. Він лежав у палаті під ковдрою. Його накрили іншою – картатою і перевезли у "швидкій" в інший медичний заклад.

Насіров став дев'ятим чиновником високого рангу за 5 років, у якого "різко погіршилося самопочуття" перед арештом.

Картата ковдра стала символом корумпованості. 9 грудня таку до будинку генпрокурора Юрія Луценка привезли представники "Автомайдану". Підняли її на флагштоку біля його двору.

"Коли був молодий, хотів на краще змінити цілий світ. Коли став старшим – хотів змінити хоча б те, що навколо мене. Постарів – ще мріяв змінити хоча б самого себе. Зараз можу лише казати: "Господи, помилуй", – говорив кардинал Любомир Гузар.

Був главою Української греко-католицької церкви у 2005–2011 роках. Помер 31 травня у столичній лікарні "Феофанія". Мав цукровий діабет. Йому було 84 роки.

Любомир Гузар щодня о 20:00 вмикав "Радіо Свобода", щоб послухати новини. Любив вареники, рибу і смажену курку. Влітку міська рада Ковеля на Волині отримала три петиції з пропози­цією перейменувати одну з вулиць на честь Любомира Гузара. Жодної ще не назвали.

Автор: Володимир Казаневський
 

Л

Lanos зняли з конвеєра,

повідомили в компанії "Укравто" 1 грудня. Корейський легковик у Запоріжжі випускали з 2006 року. Це найпродаваніший автомобіль в Україні – їх збули 364 тис. Тобто кожна десята куплена нова машина.

Двигун й інші технічні агрегати до Lanos розробили німці на замовлення корейської Daewoo. Кузов – італійці.

М

"Міст втомився", – сказав столичний мер Віталій Кличко 27 лютого, коли завалилася бетонна огорожа на Шулявському мосту. Фраза стала крилатою в соцмережах. Протягом наступних кількох тижнів її використовували, коли щось виходило з ладу.

"Мовний комфорт російськомовних будується на дискомфорті мільйонів україномовних українців, які у своїй власній країні є мовнодискримінованими та мусять терпіти засилля вашої мови, недержавної. Так далі бути не може. І вже не буде", – написав телеведучий Остап Дроздов 22 липня. Напередодні він вигнав зі студії політолога Юрія Романенка – за відмову спілкуватися українською.

Н

Христина Нагірна, найстаріша українка, на 118-му році життя померла 3 листопада у селі Жодове Семенівського району на Чернігівщині. Жодного разу не покидала його. Не дивилася телевізор і не слухала радіо.

У світі проживають майже 210 тис. людей, яким понад 100 років. Найбільше у Японії – майже 50 тис. Серед довгожителів – жінок 80%. В Україні є близько тисячі громадян, яким за 100.

О

Окуєву Аміну, лейтенанта Збройних сил, застрелили в селищі Глеваха Васильківського району на Київщині 30 жовтня.

Вона була добровольцем батальйону "Київ-2". За 2 дні в Одесі батьки назвали новонароджену доньку на честь убитої. Данський поет Б'ярне Кім Педерсен присвятив їй вірші у стилі хоку.

Протягом року в Україні зареєстрували майже 1600 терактів.

Це на 40% більше, ніж торік. Серед найгучніших – вбивство екс-депу­тата російської Держдуми Дениса Вороненкова 23 березня. Кілера замовив колишній цивільний чоловік вдови загиблого Марії Максакової, за інформацією слідства. 27 червня у авто підірвали генерал-майора Максима Шаповала. 5 жовтня біля редакції телеканалу "Еспрессо" в Києві вибухнув мопед: загинув Руслан Кушнір, охоронець нардепа Ігоря Мосійчука.

П

"Прощай, немытая Россия, страна рабов, страна господ. И вы, мундиры голубые, и ты, им преданный народ", –

цитує російського поета Михайла Лермонтова президент 52-річний Петро Порошенко під час урочистостей із нагоди запровадження безвізового режиму з Євросою­зом 10 червня. Це була одна з його передвиборних обіцянок 2014-го. Почав діяти 11 червня 2017 року з 00:00. Для українців відкрили кордони 30 країн. За півроку безвізом скористалися 355 тис. громадян.

"Пестуном долi" стали жартівливо називати лідера Радикальної партії, народного депутата Олега Ляшка в соцмережах. Він стверджує, більш як 0,5 млн грн виграв у трьох лотереях протягом цього року – 283,560 тис., 134 тис. і 153,485 тис. грн.

"Петя А" – вірус, що вразив більшість державних відомств, торговельних мереж, енергокомпаній, ЗМІ, банків і поштових сервісів, а також зупинив роботу платіжних терміналів. У кіберполіції його пов'язують із хакерськими атаками Росії через популярні бухгалтерські програми. Рекомендують важливі файли зберігати на "флешках" і зовнішніх жорстких дисках. Подібні програми за 2 с. можуть видалити до 5 Гб даних.

Автор: Сергій Старостенко
  Хлопці на майдані Незалежності охолоджуються у фонтані в серпні. Цього місяця на всій території України стояла аномальна спека. Температура коливалася від 28 до 31 градуса тепла. Троє людей загинули
Хлопці на майдані Незалежності охолоджуються у фонтані в серпні. Цього місяця на всій території України стояла аномальна спека. Температура коливалася від 28 до 31 градуса тепла. Троє людей загинули

Р

Різдво Христове за Григоріанським календарем зробили державним вихідним. Україна стала третьою країною, де Різдво є офіційним вихідним двічі на рік – 25 грудня і 7 січня. За Григоріанським і Юліанським календарями свято відзначають також у Білорусі й Молдові.

"Russia" – з таким написом одягнув футболку 15-річний Михайло, син президента Петра Порошенка. Фото з'явилося в інтернеті у травні.

– Це 14–15-річні хлопці, які на Геловін дозволили собі таку поведінку. Вони не є політиками, – пояснив Петро Олексійович.

Сім'я Порошенків понад 20 років є прихожанами Української православної церкви Московського патріархату. В родині спілкуються здебільшого російською.

С

"Свати" – український телесеріал, що заборонили в листопаді. Виконавця головної ролі російського актора 56-річного Федора Добро­нравова внесли до списку осіб, які загрожують національній безпеці України. Він публічно підтримує політику Володимира Путіна, виступав в окупованому Криму.

– Цим серіалом нав'язували стереотипи, що українці – бидлота, яку освічені росіяни хочуть підтягнути до світлого "русского мира", – каже перекладач Дмитро Чекалкін, 53 роки. – У центрі сюжету – культурний конфлікт між освіченим персонажем, сватом Ковальовим, і вічно "шокаючим" і "гакаючим" простаком Будьком. Мої знайомі, наші дипломати, розповідали, в якому захваті були їхні російські колеги: "О, нарешті, хохли про себе зняли гарне кіно, показують, які вони дебіли".

Сьомий сезон серіалу знімали в Білорусі. Його покажуть лише в Росії і країнах, де транслюють російські телеканали.

"Стріла в лоб – так стріла в лоб," – говорить один із головних героїв фільму "Сторожова застава", що вийшов у жовтні. Фраза є пародією на слова Арсенія Яценюка, сказані зі сцени Майдану на початку 2014-го. За сюжетом, шестикласник Вітько потрапляє в 1120 рік. Для зйомок виготовили майже півтори сотні костюмів. На обладунки богатиря Добрині Микитича, що важать 30 кг, використали 500 залізних пластин. На бороди й вуса казкових героїв пустили 2 кг волосся буйволів.

Цьогоріч в Україні зняли 27 кінофільмів. Держава вклала в них 500 млн грн. 2018-го бюджет на зйомки кіно зросте вдвічі.

"Собачої будки не побудували, а намагаються розхитати човен", – казав про блокадників торгівлі з окупованим Донбасом президент Петро Порошенко 4 березня. Наприкінці січня народні депутати Семен Семенченко і Володимир Парасюк разом з активістами заблокували кілька залізничних перегонів. Згодом почали перекривати дороги біля міста Золоте на Луганщині.

Соцмережі того ж дня відреагували фотожабами на слова глави держави про собачу будку. Поширювали відео, як її майструвати. "БПП – будка псів Порошенка", – жартували.

Т

Туалет з автоматизованими системами біля Михайлівської площі випробував міський голова Києва Віталій Кличко у квітні. Кабінка дає 15 хвилин, щоб справити нужду, автоматично зливає воду й проводить дезінфекцію. Зараз туалет не працює.

Танці народного депутата 36-річної Надії Савченко під пісню Вєрки Сердючки "Дольче Габана" виклали в інтернет у вересні. Була у блузці та спідниці-футлярі. У листопаді танцювала під російськомовні пісні в пивному ресторані міста Ірпінь на Київщині.

Протягом року Савченко кілька разів їздила на окуповані території, спілкувалася з терористами. За рік її рейтинг упав із 12 до 1–2%.

У

"Українці витрачають 50 відсотків доходів на їжу. Німці – 15. Це тому, що німці їдять менше українців", – сказав у серпні міністр соціальної політики 51-річний Андрій Рева.

"Не втримався і пообідав. Але благаю, не кажіть про це Реві", – пише блогер Антон Ходза. Користувачі соцмереж пропонували створити гастропатруль. Радили їсти лише вночі, коли Рева спить.

Українці витрачають на їжу майже половину доходів за середньої зарплати майже 270 євро. Німці – 11,7% при зарплаті 2,5 тис. євро. За останні 7 років ми менше стали вживати всіх продуктів, крім молока.

Ф

"Фізрук" – найпопулярніший запит у Google від українців протягом 2017 року. Рахували не лише кількість переглядів, а й активність користувачів – час проведення на сторінках, пов'язаних із запитом, та іншу активність. На You Toube анонс четвертого сезону серіалу переглянуло 1,87 млн людей. Це – російський серіал про вчителя фізкультури з бандитським минулим.

"Феєрверк на честь дня народження Порошенка", – сказали жителі міста Калинівка неподалік Вінниці в перші хвилини вибухів на найбільшому складі боєприпасів в Україні. 48-й арсенал вибухнув 26 вересня. Ніхто не загинув, евакуювали 28 тис. людей, згоріли два приватні будинки. Його власникам влада не купила житла. Люди мешкають у родичів.

Основною версією щодо причини вибухів назвали диверсію. Нікого не покарали. Це – другий склад боєприпасів, що вибухнув цьогоріч. Першим був біля Балаклеї на Харківщині. Збитки від вибухів у Калинівці оцінюють у більш як 22 млрд грн. Розірвалися 60 тис. т снарядів.

Х

"Харківською аварією" стали називати ДТП за участю водіїв Lexus і Volkswagen, що 18 жовтня забрало життя шістьох людей. Це аварія стала наймасштабнішою на міській дорозі в Україні за рік. За кермом Lexus була студентка 20-річна Олена Зайцева. Перетнула перехрестя на червоний сигнал.

2317 людей загинули на вітчизняних автошляхах із січня 2017-го. Уряд вніс зміни в правила дорожнього руху – із січня 2018-го максимальна швидкість у населених пунктах становитиме 50 км/год.

Ц

"Цирк без тварин" – акція з такою назвою відбулася у Києві в парку Тараса Шевченка 15 квітня. Потім 15 жовтня – в Івано-Франківську, Харкові, Одесі, Львові. Учасники вимагали у цирків відмовитися від виступів тварин.

Такі заборони діють, зокрема, у Бельгії, Великій Британії, Нідерландах, Австрії.

Автор: Сергій Старостенко
  Кілька тисяч людей вийшли на мітинг 15 березня під Верховною Радою за те, щоб на державному рівні почати блокаду окупованих територій
Кілька тисяч людей вийшли на мітинг 15 березня під Верховною Радою за те, щоб на державному рівні почати блокаду окупованих територій

Ч

"Чтоб не воняли", – пояснив у квітні російському журналісту 29-річний Іван Дорн, чому одягнув футболку із тризубом на пісенному конкурсі "Нова хвиля 2014" в Юрмалі. У інтерв'ю говорив: не розуміє, за що йде війна в Україні, сказав, що це сварка побратимів і назвав українців і росіян – одним народом.

Журналіст запитав, чому тоді Дорн допомагав українській армії. Співак заперечив це:

– Гроші давав на постраждалих у Маріуполі після обстрілу. Один із волонтерів розпорядився коштами по-іншому – купив оптичні приціли й мені привселюдно подякував за це. Я сказав, давай щось роби, бо якась незручна ситуація вийшла.

У Росії, попри війну, продовжують виступати Таїсія Повалій, Ірина Білик, Настя Каменських, Аліна Гросу, Макс Барських, гурт "Гриби". Ані Лорак другий рік поспіль вітає тамтешніх чоловіків із Днем Збройних сил. Світлана Лобода місяць тому стала жінкою року Росії.

Ш

"Шахтар" вийшов до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів – учетверте. Зустрінеться з італійською "Ромою". 2011-го команди вже грали на цій стадії. Чемпіон України переміг і єдиний раз пробився у чвертьфіналі турніру.

Щ

Щеплення від кору Міністерство охорони здоров'я рекомендує робити дітям до 9 років. 2017-го захворюваність на кір виросла в 23 рази порівняно з минулим роком. Від ускладнень померли двоє дітей на Одещині. Невакцинованих проти кору не допускатимуть у навчальні заклади Івано-Франківської, Одеської, Тернопільської та Київської областей.

Що ж, буде бій.

Важкий. Без правил.

Мій ворог – публіки владар –

Мені вцілятиме ізправа

Під серце зважений удар.

Він буде бить мене, як схоче:

І знизу, й справа, і згори.

І нижче пояса. І очі

Схова продажний рефері.

Писав у вірші "Ринг" поет Борис Олійник. Із 2005 року цю поезію і "Вибір" включили до шкільної програми восьмого класу. 30 квітня на 82-му році життя письменник помер. Видав

40 поетичних збірок. Із 1961-го був членом КПРС. На початку помаранчевої революції вийшов із парламентської фракції Компартії України.

Ю

Юрій Чеканов, 43 роки, 5 жовтня з меморіалу Героям Небесної сотні в Києві скинув на пішохідну доріжку гранітні пам'ятники. Його арештували на чотири місяці. Перед цим 46-річний Ігор Доценко, власник меблевого магазину "Імпоріум" на столичній вул. Грушевського, найняв людей, які змили зі стін патріотичні графіті часів Революції гідності. Активісти наступного дня обмалювали вікна магазину. Зображення відновили.

У листопаді в Києві встановили системи відеоспостереження біля пам'ятників Володимиру Великому, Миколі Щорсу і "Меморіалу Вічної слави". При наближенні людини до пам'ятника камери фокусуються на обличчі.

Я

"Я все бачила. Але не розгубилася," – сказала співачка Джамала після того, як під час її виступу в фіналі "Євробачення" 27 травня на сцену вибіг пранкер Віталій Сердюк і оголив сідниці перед глядачами. Прийшов на захід без квитка із бейджем "Преса".

Пісенний конкурс "Євробачення" відбувся в Україні вдруге. Приїхали майже 20 тис. іноземців. У Києві для виходу учасників розстелили найдовшу за весь час пісенного конкурсу червону доріжку – 265 м. Уперше за 17 років Росія не брала участь у "Євробаченні" й не транслювала його по телебаченню.

Якутович Сергій, художник, помер 27 червня. Проілюстрував понад 160 книжок – зокрема, "Дон Кіхот" Мігеля Сервантеса, "Три мушкетери" Александра Дюма, "Берестечко" Ліни Костенко. Його полотна зберігають у Білому домі у Вашингтоні, в Третьяковській галереї у Москві.

Ь

РисЬ червонокнижну застрелили лісничі Рахівського господарства на Закарпатті Віктор Кабаль із сином Миколою в листопаді. Останній виставив фото із вбитою твариною у соцмережі. В українських Карпатах залишилися 350 особин цього виду. Віктора Кабаля відсторонили від обов'язків.

До Червоної книги України минулого тижня внесли лося. Їх залишилося не більш як 4 тис. У Білорусі – всемеро більше. Для досягнення такої кількості в Україні треба 25 років.

Зараз ви читаєте новину «"Собачої будки не побудували, а намагаються розхитати човен"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути