Ексклюзиви
середа, 18 грудня 2019 14:20

Синій

"Класичний синій" назвали головним відтінком 2020 року. Так вирішили спеціалісти американського інституту кольору Pantone.

– Ми живемо в час, коли необхідні довіра й віра, – каже директорка установи Леатріс Ейсман. – Цю впевненість передає "класичний синій", солідний і надійний відтінок, на який ми завжди можемо покластися. Це колір неба в сутінках. Він символізує спокій, єднання. Наголошує на прагненні до стабільності.

Інститут Pantone оснований 1962 року. Розробив стандартизовану систему підбору кольорів для дизайну та поліграфії. Від 2000-го тут визначають головний колір року. Для 2018-го таким був "ультрафіолет", цьогоріч – "живий корал"

 

Синій – один із семи кольорів веселки. У спектрі розташований між блакитним і фіолетовим. Слово має праслов'янське походження. Подібні є в усіх слов'янських мовах. Від нього походять українські "сивий" і "сяяти", литовські sy'vas і se'mas –

"світлий" і "попелястий".

В "Енеїді" Івана Котляревського (1769-1838) – першому літературному творі сучасною українською мовою – слово трапляється

у 12-му рядку:

Він, швидко поробивши човни,

На синє море поспускав,

Троянців насажавши повні,

І куди очі почухрав.

Розроблений 1927-го Державним комітетом із торговельних стандартів у Німеччині кольоровий каталог RAL виділяє понад 20 відтінків синього і блакитного. Українською їхні назви звучать так: фіолетово-синій, зелено-синій, ультрамарин, синій сапфір, чорно-синій, синій насичений, діамантово-синій, сіро-синій, синьо-блакитний, синій, синя сталь, легкий синій, синій кобальт, синій птах, синє небо, блідо-синій, бірюзово-синій, синій капрі, синій океан, синя вода, синя ніч, глибокий блакитний, синя пастель.

Синій колір у психології демонструє спокій і задоволення. Знижує частоту пульсу й дихання, кров'яний тиск, налаштовує організм на ощадливий режим і відпочинок. Символічно відповідає воді, флегматичному темпераменту, жіночності.

"Не варто фарбувати в синій колір спальню або кімнату, де часто перебуваєте, – радить жіночий журнал Badabum. – У ній відчуватимете напруження, стомлення, пригнічення. Пам'ятайте, якого кольору мантії у чарівників із казок? Синього! Психологи говорять про його "магічні" властивості. Він, як нічне небо, занурює людину в фантазії та мрії. Нервова система заспокоюється. Бажаєте, щоб на роботі до вас ставилися серйозно? Одягніть костюм темно-синього кольору".

Синій колір у геральдиці називається "лазур". Символізує великодушність, чесність, вірність і бездоганність або небо. Графічно позначається горизонтальними лініями. Кольору відповідає планета Юпітер і дорогоцінний камінь сапфір.

Синій на прапорі символізує плодовитість землі, вихід до моря, вірність. Є на прапорах більшості незалежних держав. Відтінок, яким фарбують верхню смугу українського стяга – RAL 5005 – "синій насичений".

Синя Борода – персонаж французького фольклору. Аристократ, який жив у замку на околиці міста і вбивав своїх дружин. Популярною легенда стала після публікації в збірці Шарля Перро (1628-1703) "Казки Матінки Гуски".

"Колись жив собі дуже багатий чоловік, – йдеться там. – Були в нього чудові замки й палаци, безліч слуг і золотий та срібний посуд, рідкісні килими, визолочені карети й прекрасні коні. Але, на нещастя, чоловік той мав синю бороду. Через неї був такий потворний і страшний, що не було жодної жінки або дівчини, яка не втекла би, побачивши його".

Можливо, прототипом Синьої Бороди був маршал Жиль де Ре, соратник Жанни д'Арк. Його звинуватили у вбивстві 140 дітей і стратили 1440 року.

"Товариство синьої панчохи" – гурток інтелектуалів, які збиралися в салоні письменниці Єлизавети Монтеґю (1718-1800) в Лондоні. Панчохи такого кольору носив один із найактивніших учасників компанії, ботанік Бенджамін Стіллінґфліт. Згодом словосполученням "сині панчохи" стали іронічно називати жінок, які занурюються в науку і через це стають непривабливі для чоловіків.

"Що таке Синя Панчоха? – йдеться у романі Докії Гуменної (1904-1996) "Золотий плуг". – Гаїна думає вже дві години й доходить висновку, що це істота суха. Вона не хоче знати кохання, наукова стара діва. Сьогодні редактор "Літературного журналу" потішив Гаїну: сказав, що її Христя з оповідання "Вродливі нещасливці" – Синя Панчоха. Гаїні захотілося не бути Синьою Панчохою. Але вона не знає, який вчинок відповідає Синій Панчосі – піти до книгозбірні чи не йти".

"Сині комірці" – представники робітничого класу, особи, що займаються фізичною працею з погодинною оплатою. Термін з'явився на початку ХХ століття у США на противагу "білим комірцям" – так називають себе офісні працівники. Походить від поширеного тоді кольору сорочок і комбінезонів будівельників. Також є "сірі комірці" – люди зі сфери послуг, "золоті" – висококваліфіковані спеціалісти з високою зарплатою, "бліді" – тимчасово безробітні.

"Українські компанії скаржаться на нестачу представників робітничих професій, "синіх комірців", – пише сайт економічних новин Mind на початку грудня. – Молоді люди йдуть у цьому напрямку неохоче, розцінюючи таку працю як тимчасову і не плануючи рости у межах компанії. А після відкриття європейських кордонів багатьох фахівців приваблює сезонна робота в Європі".

"Синій кит" – підліткова гра у соціальних мережах. Охочий взяти участь публікує на сторінці гештеґ #синійкит. Із ним зв'язується куратор. Протягом 50 днів видає різноманітні завдання, які треба виконати: порізати собі руку, стояти на краю даху, вилізти на міст. Усі кроки треба знімати на відео й надсилати куратору. Останнє завдання – скоїти самогубство. Якщо відмовитися, куратор погрожує вбити батьків учасника.

Вперше про гру повідомила навесні 2016-го російська "Новая газета". За інформацією журналістів, "Синій кит" став причиною смертей понад сотні підлітків.

"Синій кит" – це класична міська легенда, – кажуть фахівці Інституту суспільних наук у коментарі для сайта Meduza. – Історій про щось, що загрожує нашим дітям, багато. Наприклад, говорять про "наркожуйки" або "банди педофілів", які заманюють підлітків у машини. У цих чутках завжди фігурують лиходії, чиї мотиви незрозумілі. Дорослі бояться втратити контроль над дітьми. Вони занурені в інтернет менше за підлітків, тому сприймають його як незрозумілу і небезпечну реальність".

"Синька" – жаргонна назва міцних алкогольних напоїв, процесу їх вживання або стану алкогольного сп'яніння. "Синяк" – п'яниця. "Синячити" – вживати спиртне без міри.

Той, який дуже зблід, змарнів або почервонів, набувши відтінку синього кольору – таке друге значення слова подає "Академічний тлумачний словник української мови". "Бідний, аж синій" – дуже бідний.

Зараз ви читаєте новину «Синій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути