четвер, 21 вересня 2017 18:56

Шевченко думає про наступний відбірковий цикл

У наших мінімальні шанси пробитися на Кубок світу-2018

Вересневі матчі футбольної збірної України у кваліфікаційному етапі Кубка світу були визначальні. По-перше, турнір наближається до фінішу, тому зростає вага будь-якого результату. По-друге, найважчим для українців є розклад ігор. За три дні належало прийняти збірну Туреччини, а потім летіти до Ісландії. Такий графік був і торік у жовтні, буде й наступного місяця. Але легшим його роблять поєдинки проти збірної Косова, очевидного аутсайдера групи. Нарешті головне: рік тому, 5 вересня 2016-го, Андрій Шевченко провів перший матч як головний тренер збірної України. Тому зараз можна робити перший проміжний висновок: чи прогресує команда під його керівництвом, чи зробила крок назад, чи тупцює на місці.

Якщо дивитися на турнірну таблицю, то третій варіант – найочевидніший. Збірна як підходила до матчів проти Туреччини та Ісландії на четвертому місці, так і залишилася на ньому. Домашній поєдинок виграла – 2:0, виїзний із таким же рахунком програла. З погляду гри – ситуація складніша.

Автор: REUTERS
  Віктор Коваленко (№22) постійно виходить на поле у стартовому складі збірної України під керівництвом тренера Андрія Шевченка. Але наступний матч футболіст пропустить через дискваліфікацію
Віктор Коваленко (№22) постійно виходить на поле у стартовому складі збірної України під керівництвом тренера Андрія Шевченка. Але наступний матч футболіст пропустить через дискваліфікацію

Рік тому Шевченко оголосив курс на новий, привабливий для глядачів, футбол – із контролем м'яча, починаючи від воротаря, великою кількістю проміжних передач, динамічними переміщеннями між лініями. Опанувати його складно, тому проблеми осінніх матчів 2016-го були зрозумілі. Крім того, тренер робить ставку на футболістів "Шахтаря" й "Динамо". Модель гри донеччан більш-менш відповідає баченню Шевченка, але в клубі її здебільшого "роблять" бразильці. А кияни з приходом улітку нового головного тренера Олександра Хацкевича стали діяти простіше: практикують вертикальні й довгі передачі, нав'язують силову боротьбу.

Шевченко застиг у напівпозиції. Він не відмовився від проголошеного курсу, але закликав до збірної і тих, хто не підходить під нього. Наприклад, "динамівця" Дениса Гармаша.

Матч у Туреччини українці не лише виграли, а й показали найкращий футбол за останній рік. Тренер обрав оптимальний стартовий склад. Команда діяла швидко й злагоджено, вдало використовувала простір. Її найслабше місце – незіграний центр захисту – було майже непомітне.

Змінювати у наступному поєдинку стиль гри, який приніс успіх, сенсу не було. Водночас на протистояння з Ісландією з перших хвилин вийшли троє нових футболістів. Зокрема, майже 36-річного Руслана Ротаня замінив його 24-річний тезко Малиновський.

Старт матчу у Рейк'явіку вийшов оптимістичним для України. Проте з часом підтвердилося те, що було зрозуміло до поєдинку. Суперник більш незручний, ніж Туреччина, а головне – краще підготовлений фізично. Тому Коноплянка та Ярмоленко не матимуть де застосувати свою швидкість, а у півзахисників буде обмаль варіантів для розвитку атак. Наші почали "в'язнути" у центрі поля. Господарі діяли дисципліновано й терпляче. Проте кілька разів захоплювались атаками. Це давало нам змогу швидко відповісти. Але Шевченко обрав на матч форварда Бесєдіна. Він здатний "продавити" суперника, а підіграти під час стрімкого випаду – ні. Кравець, який вийшов у старті на поєдинок із турками, кращий у цьому плані.

Наші розгубилися і не знали, як діяти, коли треба було відігруватись.

  Роман ШАХРАЙ, журналіст
Роман ШАХРАЙ, журналіст

Окремо варто згадати Віктора Коваленка. 21-річний півзахисник позаторік став фіналістом юнацької Ліги чемпіонів у складі "Шахтаря" й найкращим бомбардиром молодіжного Кубка світу. Він зіграв на Євро-2016, а в Шевченка регулярно виходить у стартовому складі.

Нині Коваленко – найсуперечливіший футболіст збірної. Його найчастіше критикують уболівальники. Віктор не забивав за національну команду і віддав тільки одну голеву передачу на Ярмоленка в матчі з турками, причому вийшло це випадково.

Збірна цього року грає за схемою 1‑4‑3‑3. Так діяла "Барселона" часів тренера Хосепа Ґвардіоли, так грає нинішній "Реал" Зінедіна Зідана. У центрі поля розташовується один футболіст – Бускетс/Каземіро/Степаненко. Ліворуч від нього – Іньєста/Кроос/Ротань. Праворуч – Хаві/Модрич/Коваленко. З одного боку, Коваленко не призвичаївся до схеми. Тому губиться навіть у роботі з м'ячем, хоча технічна оснащеність у нього висока.

З другого боку, Віктору лише 21 рік. Шевченко вибачає йому великий брак у передачах і цінує працездатність, уміння "прочитати" розвиток ситуації й опинитися в потрібному місці для підтримки атаки. Тренер точно залишиться на посаді, незалежно від результатів кваліфікаційного турніру. Тому для нього є сенс уже зараз максимально задіювати молодих, щоб вони підготувалися до наступного відбіркового циклу. Випускав би надалі й Зінченка, але той не грає в клубі. Врешті, перед Шевченком є приклад Ярмоленка. Того "били" всі, однак тодішній тренер "Динамо" Газзаєв на це не зважав і мав рацію.

Чи посяде наша збірна перше або друге місце в групі? Це залежатиме від результату матчу останнього туру – домашнього проти Хорватії 9 жовтня.

Нам втрачати нічого, потрібна лише перемога. Зазвичай у таких поєдинках українці грають добре, але результату не досягають. Приклади: зустріч з Англією на Євро-2012, проти Іспанії у Києві під час відбору на Євро-2016. Обидва рази поступилися – 0:1.

Ще два чинники працюють проти нас. Хорватія приїде захищати перше місце. Її провідні футболісти будуть у ліпшому тонусі, ніж у вересні. А наші – навпаки: Коноплянка після яскравих міжсезонних матчів у кращому випадку чергуватиме вдалі поєдинки за "Шальке" із провальними. Невідомо, як впишеться в гру дортмундської "Боруссії" Ярмоленко. Тому наші шанси пробитися до фінальної частини Кубка світу-2018 – мінімальні

Зараз ви читаєте новину «Шевченко думає про наступний відбірковий цикл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути