вівторок, 06 березня 2012 14:47

Росія зацікавлена, щоб в Україні була сильна опозиція і слабка влада

 

Сайт "ВікіЛікс" оприлюднив таємне листування співробітників американської розвідувальної компанії "Стратфор" щодо російсько-української політики. Йдеться, що російський президент Дмитро Медведєв просив прем'єра Володимира Путіна відмовитися від підтримки на президентських виборах в Україні Юлії Тимошенко. Путін погодився в обмін на те, що саме він складатиме список людей, які прийдуть до керівництва СБУ, армії та міністерств України після перемоги на виборах Віктора Януковича

Російський політолог Андрій ОКАРА, 38 років

- Я не можу сказати правдива інформація з "ВікіЛіксу" чи ні. Але це дуже схоже на стиль політичного мислення пострадянських еліт і того, як вони розв'язують проблеми чи приймають рішення.

Для України це означає, що від незалежності в неї лише атрибути - прапор, герб, територія й можливість виставляти національну збірну з футболу, а не реальна адміністративна політика. Усе залежить від Кремля. А отже, там сконцентрований центр прийняття важливих рішень, усі легальні й нелегальні фінансові потоки, інформація.

ПОЛІТИЧНА ЛОГІКА РОСІЇ В ТОМУ, ЩОБ В УКРАЇНІ БУЛА СИЛЬНА ОПОЗИЦІЯ І СЛАБКА ВЛАДА, на яку легко натиснути. Такої політики Кремль навчився після помаранчевої революції, коли потужна прямолінійна підтримка одного з кандидатів дала збій. У російських владних колах вважають, що УКРАЇНЦІ - НЕНАДІЙНІ, там нема з ким домовлятись і нікому нічого не можна довіряти. Всі - зрадники, проти кожного треба мати противагу, компромат.

Останні ротації в силових українських структурах можуть бути пов'язані з залежністю Януковича перед Кремлем. Особистості керівників СБУ Ігоря Калініна та армії Дмитра Саламатіна викликають запитання. Ці люди жодним чином не пов'язані з Україною. ЧОМУ ВОНИ? ВЛАДА НІЧОГО НЕ ПОЯСНЮЄ - призначила й мовчить собі.

Ув'язнення Тимошенко ускладнило стосунки між Путіним і Януковичем. Обрання Володимира Володимировича президентом ще більше погіршить їх. Проти Януковича може включитися вся медійна й економічна міць Кремля.

Путіну простіше працювати з Тимошенко, бо в них подібний тип мислення й поведінки - авантюрно-радикальний. Янукович більше схожий на хитрого радянського чиновника і думає не далі, ніж на два кроки вперед.

ПУТІН ЗАЦІКАВЛЕНИЙ У ТОМУ, ЩОБ ТИМОШЕНКО БУЛА НА СВОБОДІ. Саме з нею він підписував ті контракти, можливо, були інші домовленості, що нам невідомі. Якщо Путін "вийде" Тимошенко, то це буде ще одна велика фора для Кремля.

Зараз ви читаєте новину «Росія зацікавлена, щоб в Україні була сильна опозиція і слабка влада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути