четвер, 10 червня 2010 18:46

"Усі справи вирішуватимуть у кабінеті президента" - Чого чекати від наступних 100 днів Януковича

Дмитро КАПРАНОВ, 42 роки, письменник:

- Слід очікувати підсилення тиску на все українське - мову, історію, радіо, телебачення. Влада йтиме напролом, доки не впреться в стіну. А стіна - це ми. Спротив має бути будь-яким, форма залежить від обставин і фантазії. Зараз літо, апатія, усі відпочивають. Тож влада користуватиметься пасивністю населення, щоб пропхати все, що зможе. Основні сили протистояння збиратимуться на осінь. Із "хохла" можна щось зробити, тільки якщо бити. Нас починають бити, то, може, ми з "хохлів" нарешті станемо українцями?

Влада користуватиметься пасивністю населення влітку, щоб пропхати все, що зможе

Андрій НОВАК, 27 років, економіст:

- Уряд повертатиметься до економічної моделі 1990-х, коли лібералізувалися взаємини між працівником і роботодавцем. Запровадять новий Трудовий кодекс, який повністю розв'яже руки роботодавцеві й зробить із найманого працівника безправного раба. Офіційна зарплата коливатиметься на межі мінімальної, а більшість заробітків залишаться в конвертах. Економічного підйому це не принесе. Історія свідчить, що кожне економічне диво починалося за рахунок жорсткої, але системної політики допомоги національному виробнику на внутрішньому й зовнішньому ринках. В Україні економічного дива цього літа годі чекати.

Олександр СКІПАЛЬСЬКИЙ, 65 років, генерал-лейтенант СБУ, колишній начальник Головного управління розвідки Міноборони:

- За спиною українських органів безпеки стоять вишколені на Кавказі та у війні з Грузією російські спецслужби. Вони використають усі засоби службової та військової стратегій, у тому числі розгубленість українського суспільства, і максимально захоплять плацдарм. У наступні 100 днів слід чекати точних ударів у конкретних напрямках. Насамперед, щоб зруйнувати перші, кволі центри опору, що з'явилися. Насамперед битимуть по БЮТу та Комітету порятунку України. Провокуватимуть подальший розкол опозиції. Не сумніваюся, що використовуватимуть МВС та СБУ для переслідування всіх можливих джерел опору. Міліція вже робить це. Приклад: у Львів приїжджає міністр Анатолій Могильов. На нараді каже: "Надеюсь, русский язык все знают, будем проводить совещание по-русски". І не знайшлося жодного міліціонера, який би сказав, що існує закон про державну мову! Усі нагнулися й слухняно почали конспектувати.


Юліан КІФУ, 42 роки, директор Центру запобігання конфліктам та механізмів раннього попередження, Бухарест:

- Якщо ваш уряд думає, що харківські угоди та решта домовленостей із Росією забезпечили Україні "світле майбутнє", інвестиції та надійне партнерство, то наприкінці осені ці надії розтануть, як дим. У січні прийдуть нові рахунки за газ, і стане зрозуміло, що Україна не прокачала достатньої його кількості. Президент побачить справжню позицію росіян й відчує, що торгуватися вже нічим. А ціни зростатимуть, інвестиції не йтимуть, Росія ж твердо обстоюватиме власні інтереси.

Тож уже до кінця року влада стане прагматичнішою. У Партії регіонів починають розуміти, що не можна здавати абсолютно все. Дуже важливо, чи не встигне Україна до осені поступитися надто великою кількістю стратегічного майна. Бо до того часу Росія намагатиметься приватизувати якомога більше об'єктів. Може виникнути ще одна проблема - поглиблення розколу між Заходом - Центром та Півднем - Сходом. Одна частина країни протистоятиме другій, щоб та не робила.

На саміті в жовтні, скоріше за все, ухвалять "дорожню карту" щодо скасування віз до ЄС для українців. Але сумніваюся, що відкриють зону вільної торгівлі. Зараз вам цього й не треба. Ще рано. Кажу це як румун, бо моя країна теж усі ці етапи проходила. Спершу потрібно мати конкурентного виробника, бо європейські товари вас затоплять. А скасування віз - цілком реальне.

У жовтні, скоріше за все, скасують візи до ЄС для українців


Валерій БОРОВИК, 38 років, керівник альянсу "Нова енергія України":

- Україна стала на шлях енергетичної залежності. Продаж енергії на внутрішньому ринку нижче собівартості вбиває нафтогазову, ядерну та електроенергетику. Якщо в другому півріччі влада не підніме тарифи на енергоносії, у тому числі для населення, дійде до банкрутства всього енергетичного сектору.


Євген ЗАХАРОВ, 57 років, співголова Харківської правозахисної групи:

- Новини на більшості національних телеканалів стали сірими й прісними. Мітинги скоро взагалі будуть неможливими, причому не тільки політичні. У Харкові розігнали молодь, яка протестувала проти забруднення міста, "не рекомендували" поетам читати вірші в парку, де тривали акції проти вирубки дерев. Міліція та СБУ стали інструментом придушення мирних зібрань. У планах Міністерства внутрішніх справ - введення в залізничних квитках прізвища, ім'я та по-батькові, дати народження подорожуючого. Якщо ж узяти до уваги ще й законопроекти, які готують до ухвалення - "Про захист персональних даних", "Про мирні зібрання", "Про всеукраїнський референдум", "Про судоустрій", то до кінця року Україна може перетворитися на поліцейську державу.


Віталій ПОРТНИКОВ, 43 роки, головний редактор телеканалу TVi:

- Головною ідеєю найближчим часом буде продовження монополізації влади. До контролю над парламентом, урядом, додасться ще й контроль над судовою владою. Тепер усі справи зможуть вирішувати в кабінеті президента. Влада також прагнутиме контролювати ЗМІ, щоб ті були лояльними до неї.

Але все це не має значення. Бо для України головне зараз - радикальні економічні реформи. Якщо їх не проведуть у наступні п'ять-шість місяців, на країну чекають серйозні соціальні випробування. І ніякі домовленості з Росією щодо газу не дадуть можливості підтримати рівень соціальної стабільності та економіки. Зволікання з реформами і є тим вироком, що нова влада сама собі винесла. Якщо їх не проведуть вчасно, 2012-й закінчиться поразкою Партії регіонів на парламентських виборах. До влади прийдуть інші політичні сили. А Янукович стане церемонійним президентом на зразок Ющенка. Знаходитиметься в постійній конфронтації з урядом і парламентом. 2015-й стане роком його поразки на виборах президентських. Саме така траєкторія розвитку процесів закладена в перших 100 днях його президентства.

Без реформ "регіонали" програють парламентські вибори. А Янукович перетвориться на церемонійного президента

Потрібно міняти кадри. А для Януковича не є критерієм професійність. Він мислить кланово-корпоративними інтересами. І не навчиться мислити професійними, бо пізно в такому віці переучуватися.

Саме українське суспільство не готове до економічних реформ. Тому воно мусить випити цю чашу соціальних негараздів та поневірянь. І лише коли вип'є, погодиться на радикальні економічні зміни.

Зараз ви читаєте новину «"Усі справи вирішуватимуть у кабінеті президента" - Чого чекати від наступних 100 днів Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути