четвер, 22 квітня 2021 09:21

Президенту доведеться відповісти на запитання: хто такий Коломойський і хто такий Путін

21 квітня 2019-го у другому турі президентських виборів Володимир Зеленський переміг Петра Порошенка із результатом 73 відсотки. Обіцяв, що йде у владу на один термін. Торік у травні сказав, що подумає, чи балотуватися вдруге. У березні голова політради "Слуги народу" Давид Арахамія заявив, що партія проситиме свого лідера взяти участь у наступних виборах глави держави.

2021 рік – екватор шостого президента, коли всі політичні гравці і він сам визначатимуться із планами на майбутнє. З чим Володимир Зеленський підійшов до цієї дати, як змінилися він і країна, запитуємо в експертів

Автор: REUTERS
  Володимир Зеленський до президентства політикою не займався. Став відомим завдяки участі у Клубі веселих і кмітливих у середині ­1990-х. Згодом побудував кар’єру в шоубізнесі. Був автором, режисером і продюсером гумористичних програм, серіалів і телепроєктів в Україні та Росії. На каналі ”Інтер”працював генеральним продюсером і займався медіабізнесом. Активи Зеленського на початок 2019-го становили приблизно 16 мільйонів доларів
Володимир Зеленський до президентства політикою не займався. Став відомим завдяки участі у Клубі веселих і кмітливих у середині ­1990-х. Згодом побудував кар’єру в шоубізнесі. Був автором, режисером і продюсером гумористичних програм, серіалів і телепроєктів в Україні та Росії. На каналі ”Інтер”працював генеральним продюсером і займався медіабізнесом. Активи Зеленського на початок 2019-го становили приблизно 16 мільйонів доларів

Зеленський готується іти на вибори. При ньому зріс вплив олігархів. З іншого боку, його навряд можна назвати маріонеткою. Рішення приймає сам. Чи є їхній вплив? Звісно.

ФУНДАМЕНТАЛЬНИХ ЗМІН у державі НЕМА. Є лише наслідки коронавірусу. За два роки країна могла змінитися за рахунок швидких реформ. Але їх не проводять.

Сергій ФУРСА, 39 років, інвестиційний банкір

Володимир Зеленський хоче ввійти в історію. За цим бажанням стоїть прагнення слави, а не збагачення. Розуміє, що за його некомпетентності й нерішучості треба більше можливостей і часу, щоб змінити країну. Але його погляди не завжди поділяють люди, які прийшли з ним до влади. ОТОЧЕННЯ ПІДБУРЮЄ ДО ДРУГОГО ТЕРМІНУ. Воно зрозуміло всі зиски влади й не хоче їх втрачати.

Сергій ГАЙДАЙ, 55 років, політтехнолог

2019-го виборці голосували за кіношний образ Голобородька. А отримали типового українського політика – такого, проти якого виступали. СИСТЕМА ПІДКОРИЛА ЗЕЛЕНСЬКОГО. ВІН ОБРІС своїми "ЛЮБИМИ ДРУЗЯМИ". корупційні схеми лишилися. Раніше вони збагачували Порошенка, а тепер – оточення Зеленського.

Публічно президент поводиться, як пацан із 95-го кварталу у Кривому Розі. Ніби намагається себе поставити на районі. Цим стилем дискредитує найвищу посаду у країні.

Михайло БАСАРАБ, 44 роки, політолог

Президент почувається всемогутнім. Знайшов чарівну паличку – РНБО, якою махає навсібіч. Це руйнує залишки правопорядку у країні. Досі не сформулював цілісної стратегії розвитку держави. Діє рефлекторно: падають рейтинги – закриває канали Медведчука. Позасудове відновлення справедливості у вигляді санкцій проти контрабандистів нагадує розчищення місця для своїх.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ УЗУРПУЄ ВЛАДУ. Тільки ВХОДИТЬ У СМАК. Не розуміє, що це кримінальний злочин, за який передбачено від 5 до 10 років тюрми.

У світі тренд популізму почав спадати. Америка повертається до нормальності, в Італії його носії втратили владу. Тепер Зеленський видається ар'єргардом всесвітнього офісу простих рішень.

Два роки тому скидався на повного енергії та віри у власні сили. Тепер це стомлений чоловік. Не розуміє сутності системних реформ. Не закладає алгоритмів, а вносить хаос.

Геннадій ДРУЗЕНКО, 48 років, правник

Перед виборами психологічна готовність Володимира Зеленського обіймати посаду президента була вища, ніж зараз. У нього накопичується розчарування. Яскравий приклад – новорічне звернення до дітей. Не до народу України, а до обраної категорії. Починає тікати від виборця.

Частина прихильників Зеленського теж розчарована. Бо його ідеологія була сформована не перед голосуванням, а після нього. Вислів "какая разница" містив його позицію, якої не прийняли. ЗЕЛЕНСЬКИЙ – ЦЕ не вибір кожного, а КОЛЕКТИВНЕ РІШЕННЯ ПОЛІТИЧНО НЕ ЗРІЛОГО НАСЕЛЕННЯ з такими ж бажаннями.

Кардинально нових якостей за два роки президент не набув. Так, навчився ходити в костюмі з краваткою, розмовляти українською. Але ці навички легко напрацювати. А ось системні – політичне мислення, вміння не проявляти емоцій, говорити чітко, щоб твої слова не могли трактувати по-іншому – їх немає. При цьому кристалізувалися шкідливі звички. Серед них – принцип професійної лояльності. Юлія Мендель необережними висловлюваннями нашкодила іміджу президента більше за опонентів. Але вона залишається на посаді, бо віддана шефові. Олександр Данилюк, Руслан Рябошапка, Олексій Гончарук – продемонстрували нелояльність і за це поплатилися.

КРАЇНА ЗІШТОВХНУЛАСЯ З РЕАЛЬНОЮ ДІЄЮ ПОПУЛІЗМУ НА ПОЛІТИКУ. Українці побачили, до чого це призводить. Це стало вироком самому популізму й поштовхом до дорослішання виборців. Його можна назвати найбільшим позитивом діяльності Зеленського.

Валентин КІМ, 45 років, соціальний і політичний психолог

Зеленський – нецілісний і незрозумілий. З одного боку – підписує важливі для безпеки України укази, з іншого – фільчині грамоти, які ніяково читати. Уряд ухвалює стратегію розвитку кримськотатарської мови й водночас не дає коштів на оплату супутника, через який здійснює мовлення на Крим дитячий телеканал Lаle. Лише через нього діти в окупації можуть чути рідну мову. То його міністри пропонують дати воду на півострів, то РНБО закриває канали Медведчука.

Риторика президента стала войовничішою. Але слова часто суперечать тому, що відбувається у Збройних силах. І наказам, які отримують солдати й офіцери.

До позитивів можна зарахувати вільний прохід вулицею Банковою. За Зеленського добре працюють служби з відмивання фарби. На відміну від судової системи. ДО ВЛАДИ ПРИЙШЛИ БАГАТО МОЛОДИХ ЛЮДЕЙ. ЦЕ ПЛЮС. АЛЕ МІНУС, ЩО КОЖЕН ДРУГИЙ – ПРОЙДИСВІТ.

Зеленський не розчарувався у владі, це його заводить. Наступні роки будуть зовсім інші. Він уже не пілот-початківець цивільного літака – він хоч-не-хоч сів за штурвал винищувача. Рано чи пізно доведеться дати прямі й підтверджені справами відповіді на запитання. Хоча б на ці два: хто такий Коломойський і хто такий Путін?

Айдер МУЖДАБАЄВ, 49 років, журналіст

Зеленський сидить у довгому шпагаті між США і Росією. Його позиція залежатиме від того, хто перетисне в той чи інший момент.

Влад ЯКУШЕВ, 45 років, журналіст, ветеран російсько-української війни

Автор: REUTERS
  9 квітня президент Володимир Зеленський відвідує позиції української армії неподалік Авдіївки на Донеччині. ”Мій обов’язок як верховного головнокомандувача – підтримувати бойовий дух військових, які на фронті роблять усе можливе для захисту України”, – написав у твіттері. З кінця березня збройні формування Росії збільшили кількість провокацій, і попри оголошене перемир’я за два тижні квітня Україна втратила 12 захисників
9 квітня президент Володимир Зеленський відвідує позиції української армії неподалік Авдіївки на Донеччині. ”Мій обов’язок як верховного головнокомандувача – підтримувати бойовий дух військових, які на фронті роблять усе можливе для захисту України”, – написав у твіттері. З кінця березня збройні формування Росії збільшили кількість провокацій, і попри оголошене перемир’я за два тижні квітня Україна втратила 12 захисників

ПРЕЗИДЕНТ НЕ СТАВ ДЛЯ УКРАЇНИ ЦЕНТРОМ ВПЛИВУ. І навіть за наявності парламентської монобільшості не виходить вибудувати жорстоку вертикаль влади. Команда формувалася з коліс. Брали випадкових людей без досвіду. Впоратися з такою некерованою машиною не вдається. Ми уникли авторитарних тенденцій. Але в умовах війни на Донбасі, соціальноекономічної розхристаності це погана ситуація.

Марія ЗОЛКІНА, 32 роки, політична аналітикиня

2021 року рейтинг Зеленського почав зростати. Цьому, зокрема, посприяли санкції Ради національної безпеки й оборони.

Серед політиків глава держави має НАЙВИЩІ ШАНСИ пройти у другий тур наступних президентських виборів. Люди хочуть змін у політичній системі. Петро Порошенко мав гасло "Жити по-новому", але не реалізував його. Зеленський зміг.

Частина населення вважає, що Володимир Олександрович непогано справляється з обов'язками і є гідним керівником держави. Для інших він безальтернативна кандидатура. Бо НЕ ХОЧУТЬ ПОВЕРНЕННЯ СТАРИХ ПОЛІТИКІВ на зразок Порошенка чи Тимошенко. Ймовірно, люди можуть сприйняти ще когось нового, але зараз такої кандидатури немає.

2019-го Зеленський добре вписувався у світові тренди. Його перемогу порівнювали з успіхами несистемних політиків у Франції, Італії, США. А от про два роки президентства Всі мовчать. Незрозуміло, чи перебуває він у тренді й чи є там Україна взагалі.

Олексій АНТИПОВИЧ, 43 роки, соціолог

Зеленський не став людиною, яка вирішує проблеми країни. Дві основні – війна на Донбасі й епідемія коронавірусу. З обома все погано.

Робота державних структур погіршилася. Суди й раніше не були ідеальні, але не виносили ідіотських рішень, через які люди виходять на масові протести.

Серйозні проблеми має Укрзалізниця. Впродовж року змінилося п'ять керівників. Міністерство охорони здоров'я намагається скасувати закупівлі за прозорими процедурами. АРМІЯ ДЕГРАДУЄ, МІЖ НАЧАЛЬНИКОМ ГЕНШТАБУ І МІНІСТРОМ ОБОРОНИ ТРИВАЄ КОНФЛІКТ. Інституції розбалансовані, дезорієнтовані й не можуть повноцінно працювати.

У зрілому віці люди змінюються рідко. Не думаю, що це станеться із Зеленським. Він залишається хлопцем із Кривого Рогу, який вибився в люди й цим пишається. Самолюбування заважає йому перейматися чимось іще, крім піару. Якщо люди не є результативні, вони такими не стають тільки тому, що їх обрали президентом.

Сергій МАРЧЕНКО, 44 роки, засновник рекрутингової агенції "Борщ"

Якщо чоловік усе життя робив лайно – маю на увазі той його гумор, то як він у президентському кріслі може почати робити щось путнє? Жодних досягнень не було, навпаки – провалив усе, що можна. Ми в повній сраці.

Лесь ПОДЕРВ'ЯНСЬКИЙ, 68 років, художник, драматург

Спічрайтери готують йому обережні тексти, спрямовані на аудиторію "какая разница". Працював на неї завжди. Але навіщо орієнтуватися на тих, кому все одно? Політики за 30 років незалежності так і не зрозуміли, що ІНЕРТНА ЧАСТИНА СУСПІЛЬСТВА ПРОЯВЛЯЄ СЕБЕ ЛИШЕ НА ВИБОРАХ. АКТИВНА – МОЖЕ ЗМІНИТИ ПОЛІТИЧНУ ГРУ ВЖЕ ЗАРАЗ.

Тетяна МИКИТЕНКО, 39 років, блогерка

Президент – це всеукраїнський менеджер. Повинен зібрати най­ефективнішу команду. Зеленський же набрав злочинців, покидьків та ідіотів. Ще й за принципом – хто більше цілуватиме в одне місце. ЛЯКАЮТЬ ЧАСТІ ВІЗИТИ НА БАНКОВУ ОДІОЗНИХ ПЕРСОНАЖІВ, які мали б сидіти в тюрмі. Біля президента крутяться колишні "регіонали" та члени "Опозиційної платформи – За життя", зокрема Сергій Льовочкін. Величезна кількість працівників його Офісу лишається "совками" та носіями "русского мира". Таке ОТОЧЕННЯ НЕБЕЗПЕЧНЕ не тільки для нього, а й для всієї держави.

Повноцінним президентом Зеленському не дає стати його лайкозалежність – зважує кожне рішення, чи сподобається воно виборцю. Вже думає про другий термін, замість того щоб довести до ладу перший.

Роман ЧАЙКА, 52 роки, журналіст

Президент Володимир Зеленський призначив токсичні фігури з політичного минулого й усунув реформаторів. Багато хто вважав його маріонеткою, головна роль якої – створювати привабливу картинку. В той час як чиновники часів Януковича повертаються до влади, скасовують реформи, проведені після 2014 року.

Дорослішання Зеленського триває. За два роки виріс як політичний лідер і державний діяч. Вражає його готовність протистояти п'ятій колоні Кремля в Україні. Міжнародні партнери давно ламали голову, ЧОМУ УКРАЇНСЬКА ВЛАДА ДОЗВОЛЯЛА ПРОКРЕМЛІВСЬКИМ ФІГУРАМ ВЕСТИ АНТИУКРАЇНСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ. У цьому сенсі недавні дії Зеленського додали йому авторитету як національному лідеру.

Пітер ДІКІНСОН, 45 років,

науковий працівник американської організації Atlantic Council у Києві

Зеленський змінився. Від колишнього артиста-сміхотуна мало лишилося. Розуміє, що ПОЛІТИКА ПАМ'ЯТАТИМУТЬ ЗА ВЧИНКАМИ. Їх стало більше. З риторики вивітрилися романтика, наївність, віра в чудеса. Розчарувався у своїй посаді. Але розуміє, що треба тягти.

Ігор ЯВОРСЬКИЙ, 61 рік, футбольний тренер

Громадянське суспільство має припинити шукати кандидатів у президенти, а почати об'єднуватися навколо ідей. Питання не у прізвищі політика, а в тому, чи зможе суспільство створити потужні прошарки впливу. У США, наприклад, асоціація нафтовидобувальників є настільки вагомою, що кандидат у президенти мусить заручитися їхньою підтримкою. МИ ЗАГРАЛИСЯ У ВИБОРИ. Треба думати про розбудову суспільства, ідеологій, цінностей, які є спільними для всіх.

Лариса ВОЛОШИНА, 46 років, політологиня

Зеленський два роки придивлявся, а зараз зрозумів, що треба пройти період автократії. Багатьом людям у складній ситуації подобається рішучість – заборонив телеканали, пов'язані з Медведчуком, оголосив проти нього санкції, бореться з судовою мафією. Цього від нього очікували.

МАЄ ЕЛЕКТОРАЛЬНЕ ЯДРО БІЛЬШ ЯК 20 ВІДСОТКІВ – такого ще ні в кого не було. Та для перемоги цього може не вистачити, якщо підуть інші сильні лідери.

Євген ГОЛОВАХА, 70 років, соціолог

Автор: gettyimages.com
  У День гідності 21 листопада торік учасники автопробігу приїхали до відомчої лікарні ”Феофанія” поблизу Києва, де від коронавірусу лікувався шостий президент Володимир Зеленський. Протестували проти нецільового використання грошей із ковідного фонду. Вимагали від глави держави вирішення конституційної кризи. Нагадали про політичних в’язнів – дитячого кардіохірурга Юлію Кузьменко, військовослужбовця Сил спецоперацій Андрія Антоненка і військову медсестру Яну Дугарь. Наприкінці акції учасники запалили фаєри
У День гідності 21 листопада торік учасники автопробігу приїхали до відомчої лікарні ”Феофанія” поблизу Києва, де від коронавірусу лікувався шостий президент Володимир Зеленський. Протестували проти нецільового використання грошей із ковідного фонду. Вимагали від глави держави вирішення конституційної кризи. Нагадали про політичних в’язнів – дитячого кардіохірурга Юлію Кузьменко, військовослужбовця Сил спецоперацій Андрія Антоненка і військову медсестру Яну Дугарь. Наприкінці акції учасники запалили фаєри

У президента Володимира Зеленського суперечливий стан. Хоче бути з народом, подобатися. Але глава держави не може собі дозволити такі речі. Його позиція ще не встоялася, досі грає. Все життя був російськомовний. Зараз змінює і спосіб життя, і мову. Це стало б цікавим експериментом, якби не виклики перед країною.

Щоб переобратися на другий термін, Зеленському навіть робити нічого не треба. У нього немає конкурентів. Порошенко, Тимошенко та Бойко – Медведчук нічого йому не протиставлять.

До листопада 2018 року його не існувало. І не було б, якби залишалася довіра до старої української політики та політиків. Вони НАБРИДЛИ, були й залишаються непереконливими. Зеленський може переобратися, доки він один у цій ніші нових. Часом легковажний, смішний

і жалюгідний. АЛЕ ІНШИХ НЕМАЄ.

Леонід ШВЕЦЬ, 56 років, політичний оглядач

Зараз ви читаєте новину «Президенту доведеться відповісти на запитання: хто такий Коломойський і хто такий Путін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути