четвер, 11 квітня 2024 15:28

Помер за мольбертом від голоду

П'ять блоґів, які популяризують українську мову й культуру

З початку повномасштабної війни все більше переглядів в інтернеті набирає український контент.

– Освітній і культурно-просвітницький контент допомагає зрозуміти, що геноцид української нації триває 300 років, – говорить Софія Безверха, відома під ніком krapka.krapka. У своєму блоґу розповідає про українську культуру, відтворює старовинне вбрання, прикраси, давні орнаменти вишиванок.

"Коли здається, що весь світ проти нас, хочеться ще раз вдивитися в лиця українців на світлинах столітньої давності. Сказати їм: "Ми мусимо завершити цю боротьбу, яку ви розпочали століття тому. Ми зможемо відстояти право жити на своїй землі", – написала в інстаграмі krapka.krapka.

Софія називає себе амбасадоркою всього українського. Має 208 тис. підписників в інстаграмі та понад 136 тис. у тіктоку

Автор: bazarmedia.info
  Софія Безверха, нік krapka.krapka, називає себе амбасадоркою всього українського
Софія Безверха, нік krapka.krapka, називає себе амбасадоркою всього українського

1. Блоґер Данило Гайдамаха, нік chornobrovyi, популяризує українську мову, патріотизм.

Данило ріс у російськомовному оточенні. У 16 років вирішив повністю перейти на українську.

– Це був час усвідомлення й розуміння, що виражати себе інакше, ніж через мову своєї землі, ти не можеш, – каже Данило.

Почав знімати про це короткі відео й робити освітні записи про правила української мови. Став першим українськомовним тікток-блоґером із понад 100 тис. підписників.

– Якщо ви не знаєте, чим допомогти Україні сьогодні, почніть із мови, перейдіть на українську, – говорить Данило.

2. Зрозуміти український живопис допомагає культурологиня Марія Дячук.

У своєму блоґу розповідає про картини, книжки, веде подкаст. Також організовує тематичні лекції, підтримує грошові збори для потреб військових.

Під опублікованим на інстаграм-сторінці зображенням картини "Сім'я" Федора Кричевського написала:

"Автор цієї картини помер за мольбертом від голоду в Ірпені 1947 року. Чому? Бо художникові передали пораду "зверху": якщо намалює Сталіна, то отримає помилування. Але він відмовився малювати вождя, через владу якого просидів 10 років за ґратами. Цією відмовою він обрав гордість та принципи замість засобів для існування.

Автор: konkurent.ua
  Андрій Шимановський організовує мовні марафони
Андрій Шимановський організовує мовні марафони

Дізнаватися історії митців минулого – краще розуміти події сьогодення".

3. Освітній волонтерський проєкт "Мова – ДНК нації" започатковано 2014 року. Має свій сайт, сторінки в інстаграмі та фейсбуку.

Правила правопису, значення слів, фразеологізмів, синонімів, наголосів пояснюють на освітніх листівках. Інформація стисла, легко сприймається і запам'ятовується.

– Наш проєкт – мрія про те, що колись в Україні буде модно знати декілька мов, а говорити українською, – кажуть його засновники Наталія Клименко та Павло Мельник-Крисаченко.

На сайті є кілька розділів, що допоможуть покращити знання з української мови. А також можливість перевірити невеликий текст на помилки.

4. На сторінці істаграм-блоґу _cerpanok можна знайти інформацію про українську літературу, поезію. Цікаві факти з біографії митців, рецензії на книжки.

За донати на допомогу війську організовують продаж тематичних листівок. Нагадують про важливість нашої згуртованості. Зокрема, під уривком листа Василя Стуса до свого сина:

"Хай ця мета, як океан, розбудить у Тобі океанічні сили. І не для того, щоб ти став великий, а для того, щоб Ти став океаном, щоб загубив себе у великому. А велике – це єдина комора схову, куди варто здавати свої речі". Додають:

Автор: bullyingstop.org.ua
  Данило Гайдамаха: ”Якщо не знаєте, чим допомогти Україні, почніть із мови”
Данило Гайдамаха: ”Якщо не знаєте, чим допомогти Україні, почніть із мови”

"У нас нині з вами велика спільна мета, на яку потрібні океанічні сили. Не знецінюйте жодної крапельки, яка наближає до неї. Не зупиняйтеся і робіть-робіть-робіть".

5. Легко й часто з гумором пропонує вчити українську мову блоґер Андрій Шимановський. Має понад 245 тис. підписників в інстаграмі й 398 тис. у тіктоку.

У коротких відео Андрій пояснює правила української мови, вживання тих чи тих слів, де ставити наголоси. Розповідає про різноманіття синонімів, російські кальки в мові та як їх позбутися.

Окрім блоґерства, Андрій організовує мовні марафони.

– Думаю над тим, щоб створити мережу безкоштовних розмовних хабів українською мовою. Хочу робити це саме в російськомовних регіонах – на сході, півдні країни, – розповідає хлопець.

Зараз ви читаєте новину «Помер за мольбертом від голоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути