середа, 04 листопада 2020 18:22

Наївна віра Зеленського у перемовини з Путіним небезпечна для української державності

"Слуги народу" партією не стали і вже не стануть

"Якби я не хотів бути президентом, не пішов би у президенти і не став би ним. Я хотів спробувати провести фундаментальні зміни в Україні", – сказав Володимир Зеленський в інтерв'ю виданню Politico Europe на початку жовтня. Задум, можна сказати, відважний. Бо хотіти й могти – речі різні. Хочу купити будинок, але не маю можливості. Можу купити козу, але не маю бажання, казав герой совєтської кінокомедії.

Розумних людей в Україні не бракує. Освічених, із багажем знань, життєвим і професійним досвідом, які добре знаються на політиці. Але чи багато хто з них погодиться запропонувати свої кандидатури на президента держави? Отож. Завелика відповідальність. Зеленський сам вирішив, що спроможний стати президентом, чи хтось його переконав у доцільності такого кроку?

  Олег РОМАНЧУК, публіцист
Олег РОМАНЧУК, публіцист

Восени 1993-го експрем'єр Леонід Кучма дав інтерв'ю львівському "Пост-Поступу". Кореспондент поцікавився, чи висуватиме він свою кандидатуру в президенти України? Леонід Данилович відповів: "Сам себе висувати не можу. Якщо висунуть, буде час задуматися, зважити. Поки що я доволі песимістично дивлюся на те, що нам вдасться реформаторська більшість у майбутньому парламенті. Нам бракує сильних економістів, юристів, керівників. Партії – слабкі. Хто прийде в парламент, можна лише прогнозувати. І ще одне можна прогнозувати: де будуть ті, хто сьогодні багато обіцяють. Я бачив, як ліві ставали правими і навпаки".

Кучма розповів, що після відставки Вітольда Фокіна погодився тягнути прем'єрського воза. "Хоча не знав тоді, що для вищих ешелонів влади немає нічого святого. І щиро вірив, що наша Україна така багата, що годує весь Союз".

Досвідчений "червоний директор" демонстрував розважливість. На відміну від лідера "95 кварталу". Кажуть, після прем'єрства Леонід Кучма повернувся в рідний Дніпропетровськ і частенько рибалив на річці. Коли до нього приїхали Табачник, Гурвіц і кілька депутатів агітувати на президентство, то дружина Людмила Миколаївна порадила їм повертатися назад. Мовляв, Леонід Данилович не потягне як президент. Бо Україна – це не Південмаш. Та гості запевняли, що допомагатимуть. І Кучма погодився.

Тієї ночі, коли стало відомо про обрання Кучми президентом, у російському посольстві в Києві наші журналісти записали на диктофон розмову двох працівників амбасади, які визнали: ще одних президентських виборів в Україні російські фінанси не витримають. Про це мені розповіла у вересні 1994-го Лариса Скорик (архітекторка, народна депутатка І скликання Верховної Ради. – Країна).

1999-го під час президентських виборів Леонід Кучма зізнався: "Я не політик, я – ракетник". Отже, за час першого президентства навіть досвідчений ракетник, технар з аналітичним розумом, системно й стратегічно мислячий, визнав, що не зміг вивчити ази політичного мистецтва. Тоді ж історик Яро­слав Дашкевич наголошував, що одна людина в політиці, тим паче в такій великій державі, як Україна, нічого зробити не зможе. Має бути команда. І харизматичний лідер.

Після "касетного скандалу" Людмила Миколаївна згадувала: "Я завжди казала й була права: "Не треба йти в політику". Шанованою людиною був, займався би технікою, всі його любили б. Техніка потрібна завжди. А що таке політика? Працюй, не працюй – однаково".

Свого часу у "Вечірньому кварталі" Володимир Зеленський приміряв на себе роль експрезидента. Викотив на сцену зламаний велосипед "Україна" й почав розповідати про майбутнє країни після своєї відставки: "Ось, повертаю вам Україну. Рама погнута, ланцюг порвано. Залишився тільки бардачок, зате великий. А що ви на мене дивитесь? Я тут ні до чого. Ви всі бачили, що п'ять років нічого не робив. Важко їй, бідненькій, зі мною було. А знаєте, як важко мені було ці п'ять років їхати без сідла. Але призвичаївся. Тому як президент пропоную поставити Україні пам'ятник. Щоб усі бачили, що Україна стояла і стояти буде". Майбутні виборці шостого президента сміялися до сліз.

Але зараз ми не про акторську майстерність. А про логіку й риторику Зеленського як глави держави. Чи не з огляду на неї колишній керівник Луганської та Закарпатської областей Геннадій Москаль засумнівався, що в президента справжній диплом. В ефірі "5 каналу" заявив: "Я зробив запит у Кривий Ріг: дайте його дипломну роботу. Тільки, кажу, не говоріть, що миші з'їли, затопили, хтось вкрав, десь втрачена".

  ”Одна людина в політиці, тим паче в такій великій державі, як Україна, нічого зробити не зможе. Має бути команда. І харизматичний лідер”, – пише публіцист Олег Романчук. Художник Володимир Казаневський бачить це так
”Одна людина в політиці, тим паче в такій великій державі, як Україна, нічого зробити не зможе. Має бути команда. І харизматичний лідер”, – пише публіцист Олег Романчук. Художник Володимир Казаневський бачить це так

6 жовтня на сайті президента України виставили інтерв'ю Володимира Зеленського Politico Europe. Ось його фрагмент:

"Я розставив би тут правильно крапки: в якому сенсі не хоче говорити президент України з президентом Росії, і хто поширює інформацію у ЗМІ про те, що Україна не повинна говорити з Росією. Ми не зупинимо війну, якщо не будемо говорити з ­Росією. Окремий кейс – це підтримка західних партнерів. Але якщо ми не говоритимемо з президентом Путіним, ми не зможемо відновити Україну, повернути наші території. На жаль, ЗМІ роблять усе, щоб зірвати будь-які можливості діалогу. Навіть у межах "Нормандії" чи Мінського процесу. Це стосується медіа, що належать чи великим фінансовим структурам, чи політикам, які були у владі до мене та обіймали найвищі посади. Та в будь-якому разі в питанні припинення війни ми рухатимемося вперед і розмовлятимемо і з партнерами, і з Росією, щоб повернути людей і території".

Це сказано президентом під час війни. По-дитячому наївна віра Зеленського в результативність перемовин із Путіним небезпечна для української державності. Російський президент ментально й засадничо ніколи не був налаштований на діалог із васалом. Таке враження, що Володимир Олександрович цього не розуміє.

Україна припинила ­закупівлю для армії наших ракетних комплексів "Корсар", повідомив народний депутат Олексій Гончаренко. Рівень забезпеченості нашої армії цими аналогами американських "Джавелінів" – близько 15 відсот­ків від потреби. "Крім очевидної необхідності в закупівлі ракет для відбиття військового наступу Росії, виробництво і закупівля "Корсара" є важливим економічним фактором, – заявив Гончаренко. – Цей комплекс повністю локалізовано в Україні, і він створює сотні робочих місць. Володимире Олександровичу, щоб досягти миру, потрібно готуватися до війни. Ви готуєте країну до капітуляції".

Народний депутат, ­генерал- лейтенант Михайло Забродський написав у Facebook, що влада провалює виконання державного оборонного замовлення за стратегічними позиціями. А голова президентської фракції "Слуги народу" Давид Арахамія в День захисника України 14 жовтня в ефірі "Україна 24" заявив: "Я погоджуюся, що треба вести розмову й розрахунки про можливе скорочення чисельності армії. Або збільшення бюджету".

Під час візиту до Великої Британії Володимир Зеленський в інтерв'ю для програми ВВС HARDtalk на запитання журналіста Стівена Сакура "Чи вірите ви, що зможете укласти мирну угоду з Володимиром Путіним, яка поверне всі ваші території, включно з Кримом?" відповів: "Я вірю в це. Інакше не йшов би в президенти України. Це складно, і тут нам потрібна допомога всього світу. Але я не втрачаю віри".

Віра – це сприйняття людиною тверджень, свідчень, фактів як істинних і правдивих на основі внутрішнього переконання, що це не потребує доказів.

Таке враження, що президент України не знає, що існують і діють незалежно від волі людини закони логіки, які є знаряддям і необхідною умовою пізнання дійсності. На відміну від релігії, будь-яке судження має бути обґрунтованим. На чому базується віра Зеленського в те, що Путін поверне Україні захоплені території, якщо з ним буде укладено мирну угоду?

Левову частку з 66 мільярдів гривень Covid-фонду спустили повз медицину. Інфекціоністи прогнозують, що країні не уникнути добового зараження коронавірусом у 10–12 тисяч.

Одне слово, надія на Віктора Медведчука, який попросив свого кума надати Україні російську вакцину. Той погодився: "Така можливість є. Треба, щоб офіційна влада України сформулювала свої запити, потреби".

За Володимиром Олександровичем не заіржавіє. Бо на кону мир, дружба, жвачка. Дарма, що за лаштунками чергової зустрічі кумів у "пєрвопрєстольной" укотре залишаться нез'ясованими пояснення про несанкціоновані (чи все-таки санкціоновані?) українською владою польоти Медведчука до Москви. На держ­зраду, виходить, не тягне? ДБР і СБУ можуть відпочивати?

Висновок не оптимістичний: "Слуги народу" партією не стали і вже не стануть. Не стане українським президентом і їхній лідер. Гарант демонструє "стратегічне мислення" – за 12 днів до виборів 25 жовтня Володимир Зеленський надумав облаштувати в Україні популістське опитування. Почути, так би мовити, думку посполитих. З якого дива? Гра в "народовладдя" чи страх відповідальності?

Зараз ви читаєте новину «Наївна віра Зеленського у перемовини з Путіним небезпечна для української державності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути