понеділок, 29 квітня 2013 17:20

Народжувати більше не будуть, але вбиватимуть значно менше - чи варто ухвалювати закон про аборти?

  Ембріон-викидень, 13 тижнів вагітності. США, квітень 2012 року
Ембріон-викидень, 13 тижнів вагітності. США, квітень 2012 року

ДЕПУТАТИ ВІД "СВОБОДИ" ТА "РЕГІОНАЛ" ВАЛЕРІЙ ЖУРАВСЬКИЙ ВНЕСЛИ ДО ПАРЛАМЕНТУ ЗАКОНОПРОЕКТИ ПРО ЗАБОРОНУ АБОРТІВ. ТЯГНИБОКІВЦІ ПРОПОНУЮТЬ УВ'ЯЗНЮВАТИ НА ТРИ-СІМ РОКІВ ЛІКАРІВ, ЯКІ ДОПОМАГАЮТЬ ЖІНКАМ ПЕРЕРИВАТИ ВАГІТНІСТЬ. АБОРТИ МОЖУТЬ ДОЗВОЛИТИ ЛИШЕ

У РАЗІ ЗҐВАЛТУВАННЯ АБО ЯКЩО ПЛІД МАТИМЕ ТЯЖКІ ХВОРОБИ. ЧИ ВАРТО УХВАЛЮВАТИ ТАКИЙ ЗАКОН І ЯКІ НАСЛІДКИ ВІН МОЖЕ МАТИ?

Геня САМБОРСЬКА, 54 роки, голова благодійного фонду "За гідність людини":

– КРИМІНАЛЬНІ АБОРТИ, ЗВІСНО, БУДУТЬ. Лікарі видаватимуть фальшиві довідки або про викидні, або про хворих дітей, яких треба абортувати. Але це не буде масово. Бо потрібно буде скликати комісію по кожному випадку. Рішення про направлення на аборт ухвалює не один лікар, а цілий консиліум.

Зловживання є й зараз – аборт часто називають "регуляцією менструального циклу", і роблять на пізніх стадіях вагітності. Хоч це протизаконно.

Чи їздитимуть жінки в інші країни, щоб робити аборти? Звичайно. Кивають на те, що польки роблять в Україні чи Німеччині, бо на батьківщині вони заборонені. Статистика показує, що після заборони абортів їхня кількість суттєво зменшилася. За кордоном польки роблять їх близько трьох тисяч на рік. У період до ухвалення закону – 60 тисяч. І не погіршилась статистика здоров'я жінок. Водночас, народжуваність не зросла.

Отже, такий результат буде й у нас: люди відповідальніше ставитимуться до статевого життя. Народжувати більше не будуть, але вбиватимуть значно менше.

Семен МЕНДШТЕЙН, 54 роки, лікар-імунолог:

– АКУШЕРИГІНЕКОЛОГИ ПІДУТЬ У ПІДПІЛЛЯ. Це породить корупцію серед лікарів. Будуть безконтрольні оперативні втручання. Аборти робитимуть за медичними показниками, діагностуватимуть загрозу викиднів, кровотечі. Плата за послугу зросте. Хабарі можуть становити від 4 до 25 тисяч гривень (зараз штучне переривання вагітності коштує 500–1500 грн. – "Країна"). Бюджет країни втратить, бо гроші йтимуть неофіційно. Це буде ласий шматок не тільки для лікарів, а й для міліції, яка працюватиме у зв'язці. Рука руку митиме, ніхто нікого здавати не буде. Медики захищатимуть своїх, міліціонери – своїх. До схеми будуть так чи інакше залучені всі гінекологічні відділення, де є операційні. За потреби влаштують два­три зразковопоказових процеси з биттям лікарів. Вони спричинять ще більшу хвилю корупції, послуги медиків подорожчають.

Ми хочемо інтегруватися з Європою, де дозволені навіть одностатеві шлюби. І при цьому прагнемо заборонити жінці вирішувати – народжувати чи ні.

Наталія ЯРОШ, 42 роки, президент Всеукраїнської громадської організації "Асоціація – Моя Родина":

– АБОРТИ – ЦЕ ВЕЛИКИЙ ЗЛОЧИН І ВБИВСТВО. Завдяки їх забороні мають покращитися стосунки в сім'ях. Батьки не мають сварити доньку, яка чекає дитину. Тому що дитина – це щастя. А через зайві сварки вагітна може вчинити самогубство, іншу кривду. Якщо донька завагітніла, а хлопець відмовляється одружуватися, треба підтримати свою дитину. Старші мають розуміти: після переривання першої вагітності вона може вже ніколи не народити. А батьки не побачать онуків.

Соціальна сфера готова підтримати ріст народжуваності навіть у неблагополучних сім'ях. Якщо мати одинока, вона має право на додаткові дотації. На кожну дитину зараз виплачують немалі гроші. Є будинки сімейного типу. Чимало родин стоять у черзі на всиновлення. Можливо, заборона абортів посприяє виправленню цієї ситуації.

Аборт слід дозволити тільки у випадку, коли є загроза для життя жінки. Якщо ув'язнюють за вбивство дорослої людини, то чому не хочуть наказувати за вбивство дитини, яка ще не народилася?

Дмитро КОРЧИНСЬКИЙ, 49 років, громадський діяч:

– ЯКЩО АБОРТИ ЗАБОРОНЯТЬ, ТО СИТУАЦІЯ ІЗ НАРОДЖУВАНІСТЮ, ЗДОРОВ'ЯМ ЖІНОК І МОРАЛЬНИМ СТАНОМ СУСПІЛЬСТВА ЗНАЧНО ПОКРАЩИТЬСЯ. Сьогодні Україна посідає перше місце за кількістю абортів у Європі. Офіційно це 900 тисяч на рік. Реально – у півтора­два рази більше. Зробити аборт стало так само просто, як сходити до стоматолога. Ніхто не відмовляє, нема навіть протиабортної агітації в лікарнях. Бо для них це подвійний заробіток. Спочатку наживаються на жінках, які платять за аборт. А потім – на абортивних матеріалах. Тут Україна одна з провідних експортерів. Абортивний матеріал використовують у косметиці.

Аборт – це дітовбивство. Покарання має бути відповідним. Лікаря треба позбавляти свободи від 20 років до довічного ув'язнення. Тоді ціни за підпільний аборт зростуть у рази.  Наважуватимуться на нього тільки заможні. Або їздитимуть у країни, де аборти дозволені.

Це омана, що жінки ідуть на таке через бідність. У благополучних європейських країнах роблять два з половиною мільйони абортів на рік. Кожні 20 секунд у Євпропі вбивають дитину. Коли жінка розуміє, що не прогодує маля, то хай віддасть тому, хто зможе. В Україні величезна черга на усиновлення дітей.

Міхал ЛУЧЕВСЬКИЙ, 33 роки, соціолог Варшавського університету:

– ПОЛЬЩА 1993 РОКУ ЗРОБИЛА АБОРТИ НЕЛЕГАЛЬНИМИ СПЕЦІАЛЬНИМ ЗАКОНОМ. А Конституційний суд ухвалив рішення, що людське життя потрібно захищати від моменту зачаття. Велику роль зіграла позиція церкви, якій поляки довіряли.

Відтоді кількість абортів знизилась у десятки разів. Якщо на початку 1990х було понад 100 тисяч на рік, то зараз – кілька сотень. Деякі польки роблять їх за кордоном, у Німеччині чи в Україні, але їх дуже мало. Держава пішла на компроміс: дозволено переривання вагітності, якщо вона загрожує життю матері, якщо жінка завагітніла внаслідок зґвалтування та якщо в плода виявлено невиліковну хворобу.

Останнім часом кількість противників абортів значно зросла. Торік 80 відсотків поляків були проти їх легалізації. Заборона абортів зробила суспільство відповідальнішим. Люди обережніше підходять до вибору сексуальних партнерів. На загальну ситуацію з народжуваністю це не вплинуло. Тобто не почали народжувати більше, але менше зачинають.

Валерій ЩЕРБАНЬ, 58 років, заступник головного лікаря Вінницької райлікарні з охорони Материнства та дитинства:

– ФОРМАЛЬНА ЗАБОРОНА АБОРТІВ НЕ ВПЛИНЕ НА НАРОДЖУВАНІСТЬ. Їх як робили, так і робитимуть, але – підпільно. У нашій країні є й жорсткіші закони, однак їх ніхто не дотримується. Заборонити вже дорослій людині робити аборт – марна справа.

Їх ціна зросте. Зараз у комерційних структурах аборт коштує від 500 гривень. При забороні лікаріпідпільники братимуть ще зверху за ризик. Ціна доходитиме до 7–8 тисяч гривень.

Аборт небезпечний завжди, навіть якщо все законно. Часто це фатальна річ для багатьох жінок, буває, закінчується смертю. Знаю випадок, коли молода медсестра завагітніла від лікаря, той зробив їй аборт. Вона померла прямо на кріслі. Частина жінок після абортів стають безплідними або народжують дітей із вадами. Також аборт призводить до психічних розладів, душевного спустошення.

Краще впливати на психологію, ніж лякати заборонами. Материнські та батьківські почуття необхідно розвивати змалечку. Показувати і розказувати, до чого призводить куріння, випивка, секс.

Аборти заборонені в Польщі, Ірландії, більшості країн Латинської Америки, Африки та в мусульманській частині Азії.

Уперше в світі переривання вагітності було дозволене 1920 року в Радянському Союзі.  Але 1936-го, після Голодомору в Україні, на Кубані, Ставропіллі, Поволжі та інших регіонах, аборти заборонили. Серед причин називають необхідність покращити демографічну статистику перед переписом 1937 року.

Знову дозволили переривати вагітність 1955-го. Спричинили таке рішення смерть Сталіна, початок "відлиги" й велика смертність жінок під час кримінальних абортів.

У більшості європейських країн аборти узаконили в другій половині ХХ ст. Спочатку – в державах соціалістичного табору, а з 1960-х – і в капіталістичних.

Зараз ви читаєте новину «Народжувати більше не будуть, але вбиватимуть значно менше - чи варто ухвалювати закон про аборти?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути