середа, 20 лютого 2013 11:27

"Москва підтримуватиме Медведчука або Хорошковського"
7

Три роки тому, 25 лютого 2010-го, відбулася інавгурація президента України Віктора Януковича. Що він має зробити, щоб зберегти владу після виборів 2015 року?

Василь СТОЯКІН, 40  років, політтехнолог:

 

– Найближчі два роки перед Януковичем не стоїть питання утримання влади. Важко побачити реальні загрози для нього. Утім, коли термін президентства скінчиться, постане питання збереження його майна і свободи. Владі та власності Януковича загрожуватимуть не опозиція чи оточення, а Євро­союз і США. Це буде повторення подій 2004 року, тільки в жорсткішому варіанті. Скоріш за все, революція буде мирною і безкровною, але свобода Януковича опиниться під загрозою.

Віктора Федоровича від цього сценарію може захистити лише вступ до Митного союзу. Тоді він зможе розігнати Майдан силами міліції та армії. З іншого боку, танки в Києві – дуже ризикований варіант щодо майна Януковича та його оточення. На відміну від Лукашенка, у цих людей є особняки в Лондоні, заводи в Угорщині й рахунки в Швейцарії. Коли лівійський лідер Муаммар Каддафі почав бомбити свої міста, то його активи в західних банках заморозили.

Ніяких рокіровок у владі не буде. Янукович залишатиметься лідером "регіоналів", тому що в нього єдиного є хоч якийсь рейтинг. На ньому все зав'язано – рейтинг, влада, розподіл ресурсів. Звичайно, можна спробувати за два роки розкрутити Сергія Арбузова, але тільки з метою підвищити його впізнаваність.

Роман ШРАЙК,
38 років, блогер:

 

– Головне завдання Януковича на ці два роки – усвідомити, що 2015­го президентом він уже не буде. Питання лише в тому, як він піде – мирно чи ні. Якщо – ні, то може спробувати займатися фальсифікаціями, але тоді імовірне жорсткіше повторення 2004 року. Бо цього разу не буде 50 на 50, як тоді. Буде об'єктивно щонайменше 60 на 40 проти нього. Якщо ж спробує пустити кров, то Майдан уже не буде такий мирний. Він міг би легко задушити людей силами право­охоронців – але тільки якби в Києві жила подібна до Донецька публіка. Однак столиця різко налаштована проти Януковича. Треба зовсім не мати інстинкту самозбереження, щоб використати силу в місті, що тебе дуже не любить.

Якщо ж Янукович зрозуміє, що його не виберуть, то ще може теоретично провернути операцію "Наступник". Але він опирається лише на два стовпи – на власну родину і на Ріната Ахметова. Більше нікому не довіряє. Ані там, ані там за два роки до виборів нема пристойних фігур із нормальним рейтингом. І я не вірю, що якусь темну конячку за всього негативу навколо Януковича можна буде розкрутити. Однак на когось не зовсім свого, типу Сергія Тігіпка, він таки може поставити.

Якщо операція "Наступник" якимось дивом завершиться успішно – це єдиний спосіб, за якого Янукович і далі зможе жити в Україні. Якщо ж – ні, то треба їхати за кордон. До Білорусі або в якусь екзотичну країну.

Але Янукович навряд чи сьогодні про все це думає. Він не вірить, що люди мають щось вирішувати. Як він скаже, так і буде. Вважає 2004 рік непорозумінням. Мабуть, і досі ображається на Кучму, бо той не задушив Майдан.

Артем БІДЕНКО,
31 рік, керівник Асоціації зовнішньої
реклами України:

 

– На сьогодні позиція так званих донецьких – брати все, до чого можуть дотягнутись. Вони ділять людей на своїх та чужих. Це дратує всі регіональні еліти. Тому в наступні роки треба буде поділитися награбованим з іншими охочими до розпилу власності та грошей.

Янукович використовуватиме розбрат всередині опозиції, щоб не мати рівного конкурента. Можливо, почне з кимось домовлятися. Щоб не сісти у тюрму в разі програшу 2015 року, Януковичу слід уже зараз отримати гарантії безпеки від Кличка й Тягнибока. Якщо Кучма зміг домовитися при помаранчевій революції про власну свободу і часткове збереження майна своєї родини, то й у Віктора Федоровича має вийти.

Теоретично можлива ситуація з тимчасовою заміною Януковича на президентському кріслі на один термін, як було в Росії. Але треба врахувати, що навколо Віктора Федоровича немає якихось усталених освітніх, культурних цінностей. Путіну було простіше обрати тимчасового наступника, тому що сфера КДБ має свою субкультуру. Оточення Януковича – це набір занадто різних людей. І важко визначити, кому можна довіряти, бо немає на яку систему координат спиратися. Людину на можливу заміну Януковичу обиратимуть дуже ситуативно. Навряд чи це буде родич чи друг сім'ї.

Наталія СОКОЛЕНКО, 37 років, журналіст:

 

– Янукович намагатиметься всіма можливими способами утримати владу. ­Кидатиме на це весь адмінресурс і величезні гроші.

Можливо, змінять закон про вибори президента. Це порушить правила формування виборчих комісій, підрахунку голосів, оскарження результату. Імовірно, що 2015­го главу держави обиратиме парламент.

Стандартно перед голосуванням підкуповуватимуть виборців. Підкинуть якісь копійки до пенсій і зарплат бюджетників. А іміджмейкери Януковича робитимуть усе, щоб відбілити імідж ­президента.

Якщо сам не піде на вибори, то спробує на пост поставити когось із своїх. Арбузова намагаються піарити. Не уявляю, які треба зробити зусилля, щоб за два роки розкрутити нового лідера. У Януковича була легенда архетипного донбаського чоловіка. Судимий, у молодості працював на шахті, високий мужчина, який жінкам Донбасу дуже подобається. На Арбузова накласти цю матрицю не вдасться. До нього сентиментів не виникатиме. Він – мажор, що захищав диплом перед працівниками Донецького філіалу Приватбанку, яким керувала його матуся. Жінки Донбасу від цього не шаленітимуть. А іншого наступника навряд чи знайдуть. Лава запасних у "регіоналів" коротенька. У них нема кадрів навіть на заміщення нижчих посад.

Олег РИБАЧУК, 54 роки, керівник громадської організації "Центр UA":

 

Янукович продовжуватиме йти шляхом попередніх трьох років. За його правління Україна пережила два виборчі періоди – до місцевих органів влади і до Верховної Ради. Вони не були чесні. Логіка каже, що 2015­го він теж хитруватиме.

По­перше, Януковичу потрібні якісь формальні успіхи. Найкраще – прогрес у стосунках з Європою. Тому президент за рік до виборів намагатиметься отримати безвізовий статус для громадян України.

По­друге, вся пропагандистська машина працює, щоб показати, що Януковичу нема альтернативи. Хто може реально з ним конкурувати, той за ґратами. З іншими кандидатами на президентство грають. Тігіпко мав суттєву підтримку на Сході, Хорошковський стрімко розвивав свою кар'єру та бізнес. Їх знищили. Потім взялися за УДАР. Кличко ще влітку мав рівну підтримку по всій країні. "Регіонали" зробили з нього бандерівця, тому тепер на Сході його сприймають, скоріше, негативно. Напередодні виборів там буде тільки дві реальні політичні сили – "регіонали" й комуністи. А на західному електораті пастимуться максимальна кількість опозиційних кандидатів. Одні підуть на вибори свідомо, інших – куплять. Розкручують Симоненка й Тягнибока, щоб із кимось із них Янукович вийшов у другий тур. Він точно виграє, якщо опонентом буде комуніст. Так само 1999­го переміг Кучма.

Якщо опозиція об'єднається й виставить навіть Яценюка, то Янукович програє. Проте складно сказати чи об'єднання реальне. Банкова має сякий­такий вплив на всіх опозиційних лідерів.

Не думаю, що обиратимуть президента в парламенті. Це було б занадто. А от на загальнонародних виборах, але в один тур – цілком можливо. Компанія сина президента щосили думає, як так обдурити українців, щоб не загнати Європу у великий ступор. Цього разу прості фальсифікації не пройдуть. Намагатимуться скласти ситуацію так, щоб за 20­відсоткового рейтингу зробити з Януковича президента – за рахунок технологій.

Юрій НІКОЛОВ,
39 років, редактор інтернет-порталу "Наші гроші":

 

– В Януковича є можливість зберегти або владу, або ­гроші. За наступні два роки він має визначитися, що любить ­більше. Якщо обере гроші, то всі активи й родину треба перевезти на ­Філіппінські острови. Кіпрські офшори його не врятують. одного дня гроші звідти зникнуть, бо американці контролюють будь­які ­транзакції.

Завдяки фінансовим ресурсам України втримати владу Янукович не зможе. Адже їх просто нема. Муситиме домогтися підтримки у Путіна, Ахметова, інших олігархів чи кримінального світу. Так втратить частину активів.

Три роки президентства Янукович займався розбудовою сімейного бізнесу за рахунок всіх і вся. Зараз присутній у тих галузях, які Коломойський чи Ахметов завжди вважали своїми і якось між собою розбиралися. А сім'я полізла в металургію, вуглепром, енергетику. Тепер доведеться робити зворотній рух, щоб задобрити олігархів.

Наступників вирощувати навряд чи варто. В українських реаліях ніколи не виходило передати комусь владу. Зараз Віктор Федорович на найвищі посади призначає представників сім'ї. Але таке враження, що політик там один – сам Янукович. Тому політична доля усіх цих хлопців буде пов'язана з його долею. Разом з Януковичем прийшли, разом із ним і підуть.

Олександр ДАНИЛЮК, 31 рік, громадський діяч, правозахисник:

 

– Щоб Янукович утримався на посаді, треба згортати демократію. Щодо наступника, то єдиний – сам Янукович. Тільки 2020 року можна буде говорити про старшого сина – Олександра. До 2015­го відбуватиметься подальше посилення авторитаризму. Це супроводжуватиметься відтисканням від влади олігархів, які потенційно можуть виступити проти Януковича.

Для нього важливо не лише втриматися в кріслі, а й домовитися з Росією. Бо Москва підтримуватиме або Віктора Медведчука, або Валерія Хорошковського. Тому йому треба вирішити, як стати кандидатом номер один від Кремля.

Якщо ж стане зрозуміло, що зберегти владу неможливо, то буде сценарій 2004­го. З опозиційного табору оберуть кандидата, який гарантуватиме особисту безпеку лідерам нинішнього режиму та нетіньової частини капіталів сім'ї. Тіньову відберуть. Цей сценарій дуже імовірний.

записали: Ігор ЛУБ'ЯНОВ, Ірина РИБАКОВА, Ольга БОГАЧЕВСЬКА
малюнок: володимир казаневський

Зараз ви читаєте новину «"Москва підтримуватиме Медведчука або Хорошковського"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути