четвер, 16 травня 2019 14:29

Має бути зміна політичних поколінь. Зеленський її почав

На виборах президента України 21 квітня 2019 року переміг шоумен Володимир Зеленський. За нього проголосували 73,22 відсотка виборців. Петра Порошенка підтримали 24,45 процента. На найвищу посаду українці обрали людину з-поза системи, з нульовим політичним досвідом. Його опонент, чинний глава держави, визнав поразку. Чому країна ризикнула? Які шанси й ризики дає цей вибір, – запитуємо в експертів

Автор: Сергій Старостенко
  Володимир Зеленський як кандидат у президенти України на Національному спортивному комплексі ”Олімпійський” 19 квітня взяв участь у політичних дебатах із Петром Порошенком. Їх дивилися 80 відсотків громадян, за оцінкою соціологів
Володимир Зеленський як кандидат у президенти України на Національному спортивному комплексі ”Олімпійський” 19 квітня взяв участь у політичних дебатах із Петром Порошенком. Їх дивилися 80 відсотків громадян, за оцінкою соціологів

Почали вже говорити: "У Зеленського сказали". Таке враження, що президентом обрали генделик "У Зеленського". А хто ці люди? Чиї думки й погляди вони озвучують? Що взагалі буде з інститутом президентства? Цього всього сказати ніхто не може.

Стверджувати можна одне: ті, хто встиг оголосити, що проект Україна закривається, можуть піти й повіситися. Бо ТАК ЛЕГКО НАС НЕ ЗАКРИТИ. Українське громадянське суспільство зміцнилося. У ньому відбуватимуться процеси, які не снилися жодному кремлівському політтехнологу.

Виборці, які сподівалися на зниження тарифів, не мають поняття, як працює країна. Їхні переконання можна описати словами Ольги Кобилянської: "Не смерть страшна, а наша темнота".

Попереду ще аналіз цієї виборчої кампанії як технології з обману великих мас людей. Це була робота з колективним несвідомим. ВІДБУЛАСЯ СКЛАДНА Й МАСШТАБНА ОПЕРАЦІЯ, яку готували не один і не п'ять років. Абсолютна більшість – ці 73 відсотки – навряд чи усвідомлюють, до якої міри це перемога путінської пропаганди.

Оксана ЗАБУЖКО, 58 років, письменниця

Росіяни захоплено дивилися дебати на "Олімпійському" стадіоні. Вони ЗАЗДРИЛИ УКРАЇНСЬКІЙ СВОБОДІ Й ДЕМОКРАТІЇ. Багато хто підпав під чари кіноперсонажа, який ожив. Це було втілення російського політичного міфу про Івана-дурня на троні.

Російські опозиціонери раділи Зеленському – мовляв, цікаво, як тепер Кремль розвиватиме брехню про український нацизм, якщо вибрали російськомовного єврея? Тим часом Путін уже скористався міжвладдям – роздає російські паспорти на окупованих територіях Донбасу. Для Путіна і Майдан, і вибори – ослаблення влади противника. Тож він нападає.

Російські політичні практики здатні на таке зло, до якого ми ніколи не додумаємося. Почнуть хвалити Зеленського, обіцяти лаври миротворця, а натомість збережуть контроль над окупованими територіями під виглядом автономії, вільної економічної зони чи бозна чого. Або приручатимуть поступками в нафтогазовій сфері, тягнучи в болото залежності й подачок. Може бути й шантаж – знайдуть щось у його біографії чи сфабрикують.

Боюся, щоб Зеленський не зробив територіальних поступок Росії, не відмовився від суду над злочинцями і злочинами війни, зокрема в міжнародних судах, і боюся його примирення з Путіним.

Єлена ВОЛКОВА, 60 років, російський культуролог, релігієзнавець

"Червоною лінією" для Зеленського стане Коломойський. Отримання одіозним олігархом преференцій, грошей, контролю над підприємствами при явній чи неявній підтримці нової влади буде підставою для вибуху. Неприпустимі договорняки з колишніми "регіоналами" – в тому числі у форматі губернаторських посад. Контроль над судовими рішеннями. Будь-що із цього може призвести до Врадієвок і Майдану.

Інструментів для стримування президента багато: Майдан, імпічмент, громадянська освіта, прозорий бюджет, професійна експертиза, формування та просування публічних політик, координація дій громадських організацій, діаспори, демократичного кола депутатів, журналістська діяльність, петиції, участь у Громадських радах, колективні звернення до міжнародних партнерів.

Порошенко показав, що вміє робити висновки. Хоча за 5 років громадські експерти не могли достукатися до нього. Проте за два тижні ми побачили іншого Порошенка. Він, очевидно, ЗМОЖЕ ЗАЛИШИТИСЯ В ПОЛІТИЦІ НА ХВИЛІ РОЗЧАРУВАНЬ І ПАТРІОТИЗМУ.

Андрій ДЛІГАЧ, 48 років, футуролог

Зеленський не має ставити під сумнів вибір українців – реформи, прозахідний курс країни, прагнення інтегруватися в ЄС і НАТО. Спроба переглянути ці речі може призвести до чергової революції.

Даріуш МАТЕРНЯК, 32 роки, головний редактор польсько-українського порталу Polukr.net

  ”МИ – ПЕРША ПОСТСОВКОВА КРАЇНА, ЯКА ЗМІНЮЄ ПРЕЗИДЕНТІВ. Світ вражений”, – каже письменник Ян ВАЛЕТОВ. Художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ бачить це так
”МИ – ПЕРША ПОСТСОВКОВА КРАЇНА, ЯКА ЗМІНЮЄ ПРЕЗИДЕНТІВ. Світ вражений”, – каже письменник Ян ВАЛЕТОВ. Художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ бачить це так

Росія перевірятиме новачка на міцність. Йому треба готуватися до солодких пропозицій, росіяни не одразу почнуть тиснути. Спершу намагатимуться "розвести як лоха".

Є пунктирні й жирні "червоні лінії", які Зеленському не можна переступати. Наступ на українізацію може налаштувати суспільство проти нового президента. Частина електорату Зеленського цього хоче, а він не розуміє, чому цього робити не варто. Також є загроза повернення старих облич з команди Януковича.

До жирних "червоних ліній" належать питання автономії Донбасу, серйозних поступок Кремлю, втілення плану Медведчука або реалізація російської ідеї "Донбас в обмін на Крим". Якщо це станеться, нікого не цікавитиме, що Зеленський законно переміг. Проти нього почнуть боротися всіма силами.

Ми НЕ МАЄМО ПОТУЖНИХ МЕХАНІЗМІВ "ЗАХИСТУ ВІД ДУРНЯ". Нашій демократії 20 із хвостиком років, а не 200. Президент може багато. Стримувальним фактором є відсутність більшості у Раді. Та якщо він її сформує, отримає фактично всю владу. Ми не маємо незалежної судової гілки й правоохоронних органів. Тож основний запобіжник – громадянське суспільство.

Євген ДИКИЙ, 45 років, науковець, учасник АТО, публіцист

Команда Зеленського використала маркетингові технології. Створюється певний посил, ким ти можеш бути, якщо пристанеш до цього бренду. У таких технологіях сам товар не демонструють. Нікому не цікавий склад. Фактично – це величезний рекламний ролик, який ми подивилися разом.

УКРАЇНА ОТРИМАЛА ШАНС ЗМІНИТИ ПАРАДИГМУ ПОЛІТИКИ. Повинні діяти не партії, а об'єднання навколо візій майбутнього, цінностей. Має відійти в минуле практика, коли політика персоналізована.

Хочу посперечатися про нульовий політичний досвід Зеленського. Будь-який український політичний досвід мало чим відрізняється від кулуарних знайомств і домовленостей. Зеленський знає весь політикум. Він у цьому є найкращим інсайдером.

Петру Порошенку важливо зрозуміти, чому народ припинив йому довіряти. Попри те, що він зробив. А є багато цивілізаційних речей, якими ми завдячуємо саме йому. 25 відсотків – це не виборці Порошенка. Це ті, хто поставив державництво вище за інші цінності. Цих людей Порошенко ПОСТАВИВ ПЕРЕД НЕСТЕРПНИМ МОРАЛЬНИМ ВИБОРОМ.

Західні партнери занепокоєні. Зеленського не розуміють. Але це може бути цікавий експеримент. Хоч ризики високі. Можемо залишитися без України. І не через злий умисел Зеленського – він може бажати найкращого. Та помилятися у виборі найкращого. Те, що він уникає діалогу, може призвести до того, що буде маленькою відірваною від реальності людиною у скляній вежі.

Лариса ВОЛОШИНА, 44 роки, психолог

Володимир Зеленський має зрозуміти принципи роботи політичної влади і державного апарату. Зараз йому не можна розпускати парламент. Бо залишиться без компетентної опори на початку каденції. Хоч співпрацювати з Радою йому теж буде непросто – депутати не мають перед ним зобов'язань.

У новообраного президента немає політичної партії. "Слуга народу" – папірець, зареєстрований у Міністерстві юстиції. За відсутності у Зеленського політичної команди, партії, досвіду та уявлень, як працює державний апарат, у нього відкриваються великі можливості для ініціативності та реалізації своїх передвиборчих обіцянок. ЗЕЛЕНСЬКИЙ МОЖЕ ВИПРАВДАТИ ОЧІКУВАННЯ українського народу.

Йому не можна погоджуватися на утиски української мови, торгівлю українськими національними інтересами, територією, суверенітетом, а також будь-які намагання домовитися з Путіним.

Петро ПОРОШЕНКО НЕ ЗАЛИШИТЬСЯ ПОЛІТИЧНИМ ГРАВЦЕМ. За півроку до президентських виборів він міг розірвати зв'язки з Ахметовим. Відмовився б від кількох мільярдів, але повторно став президентом. Перемогти він міг, і якби відправив за ґрати Гладковського.

Валентин БУШАНСЬКИЙ, 46 років, політолог

Автор: Сергій Старостенко
  Кілька тисяч українців прийшли під Адміністрацію президента 22 квітня подякувати Петрові Порошенку за його роботу на посаді глави держави
Кілька тисяч українців прийшли під Адміністрацію президента 22 квітня подякувати Петрові Порошенку за його роботу на посаді глави держави

Частина українців піддалися штучному психозу в ЗМІ, які контролює російська мафія. До них долучилися люди, які хочуть розграбувати державу. Є українці, які не бачать результатів своєї праці і шукають крайнього. Сюди ж доєдналася позиція "сірості", яку дратує Петро Порошенко з його менторським тоном. Насправді він надлишковою опікою заколисав українців. Вони не відчувають, що в країні – війна. Люди говорять про корупцію і злидні, сидячи в ресторанах з ноутбуками Apple.

Існує ризик корпоративної феодалізації країни. Недобросовісні керівники відомств можуть закликати регіональні еліти рвати країну на частини. Тоді втратимо цілісний державний організм.

Українцям пропонуватимуть віртуальну демократію, коли кандидатури тих, кого треба саджати, визначатимуть опитуваннями у соціальних мережах. Це ПІДМІНА РЕАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ІГРАМИ.

Олександр СОСНИЦЬКИЙ, 47 років, доброволець, підприємець

ГОЛОСУВАННЯМ ЗА ЗЕЛЕНСЬКОГО ВИБОРЦІ ПРОТЕСТУВАЛИ ПРОТИ КОРУПЦІЇ, КУМІВСТВА. До цього додалася потужна, неадекватна і несправедлива інформаційна компанія проти Порошенка.

Зеленський – нове обличчя в політиці. Привабливе для великої частини суспільства. Фільмом "Слуга народу" чи виступами "95-го кварталу" він демонстрував те, що люди хотіли бачити.

Однак досі не відомо, чиї інтереси відстоюватиме Володимир Зеленський. Його тріумф – великою мірою несподіванка і для нього самого, і тих, хто вкладав у нього гроші.

Сьогодні системна політика, яку недолюблюють більшість громадян, деморалізована. Водночас економіка і фінансова система – доволі стабільні. У цих умовах не треба починати нових реформ. Необхідно продовжувати старі.

Вадим ВАСЮТИНСЬКИЙ, 62 роки, соціальний психолог

ВІЙНА МІЖ ПАРЛАМЕНТОМ І НОВИМ ПРЕЗИДЕНТОМ НЕМИНУЧА. Політична й енергетична криза, військова небезпека – нікуди не діваються. За рік виборці Зеленського почнуть у ньому розчаровуватися, а за п'ять – буде повна втрата рейтингів. А Петро Олексійович може повернутися на білому коні.

Під час цієї виборчої кампанії ми вперше побачили українську демократію в дії. Людина з нульовим досвідом у політиці виграла вибори у політичного кита.

МИ – ПЕРША ПОСТСОВКОВА КРАЇНА, ЯКА ЗМІНЮЄ ПРЕЗИДЕНТІВ. Світ вражений.

Ян ВАЛЕТОВ, 56 років, письменник, блогер

Якщо сюди почнуть повертатися Портнови і компанія, то Майдан – питання часу. Люди не одразу вийдуть. Трохи розібрані. Знадобиться рік-два, але це запустить зворотний відлік.

Віталій ДЕЙНЕГА, 35 років, засновник Фонду "Повернися живим"

Автор: reuters
  Канцлер Німеччини Ангела Меркель під час офіційного візиту в Києві зустрілася з президентом України Петром Порошенком, 1 листопада 2018 року
Канцлер Німеччини Ангела Меркель під час офіційного візиту в Києві зустрілася з президентом України Петром Порошенком, 1 листопада 2018 року

Майбутнє важко спрогнозувати, бо мало хто знає про здібності нового президента. Він НЕ МАЄ ПРАВА МІНЯТИ ТЕРИТОРІЇ НА МИР.

Михайло ВИННИЦЬКИЙ, 48 років, соціолог

Важливіше, не хто виграв ці вибори, а ЯК їх ПРОГРАНО – з гідністю, без полювання на відьом. Зеленському важливо не розбазарити масову підтримку і домагатися подальшого згуртування суспільства на простих та зрозумілих принципах. І не допустити зведення рахунків із політичними суперниками.

Віталій ДИМАРСЬКИЙ, 72 роки,

головний редактор російського історичного журналу "Дилетант", ведучий на радіо "Эхо Москвы"

Президентські вибори показали енергійну, різноманітну та демократичну Україну. Те, що українці проголосували за російськомовного єврея і політичного аутсайдера, кидає виклик негативним стереотипам про націоналістичну Україну, як її зображує Кремль.

Як тільки з'ясується, що Зеленський продовжує геополітику Порошенка, Кремль спробує дискредитувати його, щоб не дати можливості росіянам черпати натхнення з цих виборців.

Пітер ДІКІНСОН, 43 роки, науковий співробітник Atlantic Council, видавець журналів Business Ukraine і Lviv Today

Викликів перед Зеленським багато. На першому місці – "тестування" нового президента Росією. Воно вже почалося і набуде гострої форми після інавгурації. Другий виклик – вимоги олігархічних кланів, які привели Зеленського до влади. Вони прагнутимуть контролювати процеси прийняття рішень та грошові потоки. Третій виклик – взаємодія з парламентом, який значною мірою буде налаштований вороже. Думаю, з жодним із цих викликів Зеленський не впорається.

ПРИЧИНОЮ СОЦІАЛЬНОГО ВИБУХУ В УКРАЇНІ НІКОЛИ НЕ БУВАЄ ЕКОНОМІКА, а велика несправедливість чи виклик ідентичності. Тому межі, які не можна переходити президентові, розташовані у безпековій сфері. На що він готовий піти під тиском Росії. До кожного його кроку буде велика увага.

Українські державні інституції поки що крихкі. Сподіваюся, Національний банк і Нафтогаз встоять під тиском, але не можу бути певний щодо інших структур. Суди грають традиційно негативну роль, не балансуючи, а розхитуючи ситуацію. Найрозвиненіша державна інституція і водночас найважливіший інструмент стримування і противаги – це ПАРЛАМЕНТ. Він НЕ ІДЕАЛЬНИЙ, АЛЕ НИНІ НАБУВАЄ ОСОБЛИВОГО ЗНАЧЕННЯ.

Коломойський – не єдиний бенефіціар нового президентського проекту. Адже є союз проти Порошенка, і бенефіціари цього союзу якось поділять вплив між собою, у тому числі Рінат Ахметов, виважена політика якого дає йому змогу бути серед переможців. Зрозуміло, що ІГОР КОЛОМОЙСЬКИЙ ПРЕТЕНДУВАТИМЕ НА КЛЮЧОВУ РОЛЬ.

Так чи інакше, Порошенко залишиться ключовим гравцем. Його результати залежать від висновків після поразки. У першу чергу – оновлення команди та зміна стилю комунікації.

Валерій ПЕКАР, співзасновник громадянської платформи "Нова країна"

Зараз ви читаєте новину «Має бути зміна політичних поколінь. Зеленський її почав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути