четвер, 29 липня 2021 09:55

Лопух

Проєкт великого Державного герба України вніс на розгляд Верховної Ради президент Володимир Зеленський, 43 роки. Автор – колектив під керівництвом Олександра Івахненка (1931–2003). Пів року тому відбувся конкурс, на якому цей малюнок не потрапив до трійки найкращих.

– Внесений президентом проєкт – не новий, – коментує член журі конкурсу Богдан Завітій, 48 років. – Він існує в кількох варіантах, виринав на минулих конкурсах і щоразу викликав зауваження геральдистів. Зокрема, автори просто перемалювали діадему з банкноти номіналом в одну гривню першої емісії та помістили на рослинний орнамент. Свого часу навіть кружляв мем стосовно цього проєкту – "корона в лопухах"

Лопух, або реп'ях, – рід дворічних трав'янистих рослин родини айстрових. Латинська назва – Arctium. Вперше рослину згадав давньогрецький військовий лікар і фармаколог Педаній Діоскурид (між 90 і 40 роками до н. е.), який жив на півдні сучасної Туреччини. Лопух поширений в Європі, Азії та Північній Америці. Налічують 20 видів, в Україні ростуть чотири. Лопух дібровний входить до офіційних переліків регіонально рідкісних рослин у Львівській та Хмельницькій областях. Вважається бур'яном.

Смак нагадує батат – солодку картоплю

У всіх слов'янських мовах назва рослини співзвучна. Слово "лопух" походить від праслов'янського lopuxъ. Російський мовознавець Максиміліан Фасмер (1886–1962) зазначає, що корінь "лоп" подібний до литовського laраs і означає "лист" або "лапу". Тому й рослину, велике листя якої нагадує долоню, назвали лопухом.

Текстильну застібку-липучку винайшли завдяки лопуху. 1941‑го швейцарський інженер Жорж де Местраль (1907–1990) після прогулянки чистив свого собаку від реп'яхів. Під мікроскопом помітив дрібні гачки, що чіплялися за хутро і тканину. Так виникла ідея виготовити застібку. Для неї Местраль використав нейлон. Винахід запатентував 1955‑го. Тоді ж заснував компанію Velcro, що виготовляла липучки.

 

Відвар із коренів лопуха – сечогінний і жовчогінний засіб, допомагає в разі шкірних захворювань та ревматизму. Кореневища рослини, яка ще не цвіла, викопують у вересні-жовтні. Очищають, подрібнюють і сушать, після чого виготовляють спиртові настоянки або запарюють як чай. Лопуховою олією – настоєм коріння на мигдалевій або оливковій олії – змащують волосся перед миттям. Це сприяє його зміцненню. Також використовують як протизапальний засіб у разі захворювань шкіри.

Листя рослини збирають під час цвітіння й сушать у прохолодному, захищеному від сонячних променів місці. Відвар з нього використовують при цукровому діабеті, для регулювання обміну речовин та як косметичний засіб.

Лопух містить багато білків. Молоде коріння обсмажують або запікають, готують відвар. Смак нагадує батат – солодку картоплю. В Японії корені на 5 хв. опускають в окріп, потім охолоджують, ріжуть і заливають пряним маринадом. Настоюють два дні, після чого їдять або консервують. Для салату молоде листя бланшують 2 хв., подрібнюють. Додають нарізану зелену цибулю, натертий хрін. Заправляють сметаною і солять.

Лопухів – село в Тячівському районі Закарпатської області. Населення 3750 осіб. До 1964‑го називалося Брустури, з румунської – brusture – лопух. Через село протікає річка Брустурянка.

Вихвалялися пишними й красивими косами

Лопушниця – село Старосамбірського району Львівської області. Тут живуть пів тисячі людей. На сайті газети "Старосамбірські вісті" опублікували легенду про походження назви. Тутешні жінки й дів­чата вихвалялися пишними й красивими косами. Волосся ополіскували у відварі лопухів. Місцевих називали лопухами.

"Пес Лопух узяв слід" – дитяча книжка Наталії Єгорової. Вийшла друком у видавництві "Рідна мова" 2014‑го. Розповідає про пригоди пса-детектива Філі Лопуха, випускника поліцейської собачої школи.

Лопух у переносному значенні – некмітлива, простодушна людина. Онлайн-словник синонімів української мови пропонує такі: бамбула, бельбас, бурмило, вайло, вахлак, гевал, гергепа, глевтяк, замло. кваша, кендюх, лантух, лемішка, макуха, мамула, маруда, мачула, мугир, м'яло, незграба, одоробло, патика, розмазня, телепень, товпига, тюлень, тютя, хом'як.

У романі Всеволода Нестайка (1930–2014) "Тореадори з Васюківки" йдеться: "Ич, розумниця яка! Нахапалася від Анатолія Дмитровича слів і хизується. А Павлуша рота роззявив, вуха розвішав і вірить. А вона бачить, що він лопух, і грається ним, як кицька мишею. І тягне його в той гурток, бо, мабуть, хоче, щоб він її портрети малював, як Анатолій Дмитрович".

468 носіїв прізвища Лопух живуть в Україні, стверджує сайт генеалогічного товариства "Рідні". Найпоширеніше воно на півночі Хмельницької області

"Ты что думал, что перед тобой лопух стоит?" – відповів добровольцям президент Володимир Зеленський, 43 роки, в Золотому на Луганщині 26 жовтня 2019-го, коли його запитали, чи обговорюватиме розведення військ з учасниками акції "Ні капітуляції"

Зараз ви читаєте новину «Лопух». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути