четвер, 25 січня 2018 19:26

Лагідний тиск

"Погоджуюся, що розвиток української мови в культурному просторі повинен бути еволюційним, але "лагідний тиск" державних органів має це доповнювати", – сказав письменник 57-річний Юрій Андрухович у ефірі телеканалу ZіK

"Є таке поняття – лагідний тиск. Це оксюморон – тобто взаємовиключне словосполучення", – пише Олег Блощук у публікації "Є три види брехні: брехня, велика брехня і статистика".

"Лагідний – той, що виражає спокій, доброту, ласку, ніжність; пройнятий доброзичливістю, ласкою; приємний для сприймання, нерізкий", – написано у виданому в 1970–1980-х роках 11-томному "Словнику української мови". Він наводить такі приклади:

 

"Хоч наша родина дуже бідна, проте в хаті було життя тихе, лагідне" (Степан Васильченко)

"Любий джуро! Щира дяка тій, що шле тебе до мене, але я прийти не можу на запросини лагідні" (Леся Українка)

Мовознавці додають, що первісне значення слова "лагідний" – слабкий, м'який, спокійний.

Тиск – іменник чоловічого роду, означає дію ваги на кого-, що-небудь, пояснює "Тлумачний словник української мови". Похідні від нього – натискання, стискання.

У фізиці тиск – сила, що діє на одиницю площі перпендикулярно до поверхні тіла. "Коли говориться про тиск, завжди треба, крім сили, брати до уваги також і площу, на яку ця сила діє" (Яків Перельман, "Цікава фізика")

Атмосферний тиск – сила, з якою шар повітря діє на земну поверхню і розташовані на ній тіла. Італійський учений Торрічеллі вперше виміряв його 1644 року за допомогою ртутного барометра.

Артеріальний тиск – тиск крові на стінки судин. Один із найважливіших показників роботи кровоносної системи. Вимірюють за допомогою тонометра. Високий артеріальний тиск може стати причиною серцевого нападу, інсульту, ниркової недостатності, зменшення еластичності судин.

У переносному значенні тиск – це насильство над чиєюсь волею, переконанням, примус.

"Незважаючи на цензурні тиски, пробували класти основи нової, народної літератури" (Іван Франко)

У розмовному вжитку тиск означає штовханину в натовпі – тисняву.

"На плацу страшний тиск" (Іван Нечуй-Левицький)

Фотопроект "Лагідний каратель" створили позаторік волонтери благодійного фонду Studena з Київським міським союзом ветеранів АТО і притулком для тварин "Сіріус". Щоп'ятниці протягом зими викладали в Facebook нове фото воїна АТО з твариною із притулку.

"Цар – Ісус Христос приходить у смиренності й лагідності" – сказано у Святому Письмі. Лагідність – один із дев'яти плодів Святого Духа.

"Мій лагідний і ніжний звір" – радянсько-німецький фільм 1978 року. Мелодраму режисера Еміля Лотяну знімали за мотивами повісті Антона Чехова "Драма на полюванні". За сюжетом, Олечка народилася і виросла в бідній сім'ї. Тому змушена вийти заміж за багатого нелюба, значно старшого за неї. Але пристрасно кохає іншого.

"С" – Лагідний вбивця" – спецпроект телеканалу "СТБ" про вірус гепатиту С в Україні, втілений у жовтні 2017 року. Розповідає про небезпеку й ліки від хвороби. Тоді стався спалах вірусного гепатиту на Харківщині.

"Лагідний" – сорт аґрусу, який вивела селекціонер Інна Попова. Ягоди середнього розміру, масою 4–8 г, округло-овальної форми, яскраво-червоного кольору, вкриті восковим нальотом. Кущ середньорослий, компактний. Дає до 7 кг ягід.

Лагідне – назва селищ у Сватівському районі на Луганщині і в Лозівському – на Харківщині. Село Лагідне розташоване в Токмацькому районі Запорізької області.

"Ринок тисне значно страшніше і підступніше, ніж Компартія СРСР. Тиск совка був відчутним і зрозумілим, а тиск ринку дуже лагідний, його ніби й нема, а, курва, тисне", – каже в інтерв'ю блогеру Кості Смолянину художник Павло Маков, 59 років, номінант премії ім. Тараса Шевченка в галузі візуального мистецтва.

"Лагідна українізація" – волонтерський проект у Чернігові. Передбачає виїзні мовні тренінги й лекції на підприємствах міста.

Зараз ви читаєте новину «Лагідний тиск». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути