вівторок, 13 грудня 2016 11:24

Станіслав Шушкевич: "Горбачов розмову починав із мата й ніколи не звертався на "ви"

Росії не треба завойовувати Білорусь, як Україну. Вона й так кишить "зеленими чоловічками", – каже колишній голова Верховної Ради Білорусі Станіслав Шушкевич

Підписантів Біловезьких домовленостей називають по-різному: убивці СРСР, перші демократи.

– Всіляке за свій вік чув. Основна заслуга Біловезьких угод у тому, що вони попередили громадянську війну на території колишнього Радянського Союзу. Адже конфлікт назрівав. Югославський сценарій був би у нас ще жахливіший (1991 року розпочалася громадянська війна в Югославії, яка забрала життя 100 тис. боснійців, хорватів, сербів і косівських албанців. Понад 2 млн людей стали біженцями. – Країна). Біловезькі домовленості ліквідували основи для воєнних дій. Ми сказали: ось вам республіки, у межах своїх кордонів ви самі собі господарі.

Минуло 25 років з підписання угоди. А дехто досі бідкається, мовляв, яку "країну розвалили".

– Людям можна різні думки нав'язати. Це як із дитиною, у якої ще не сформувалось уявлення про світ. Почнеш їй читати якісь гидкі вірші – і вона так бачитиме реальність.

А Путін про "розвал великої країни" говорить зумисне. Сталінськими методами прагне укріпити свої позиції. Як професійний КДБешник і шпигун не бачить іншого способу. Тому й називає крах Союзу найбільшою геополітичною трагедією ХХ століття.

Чи може реалізуватися його мрія про повернення пострадянських республік під "парасольку" Кремля?

– Подібні ідеї виникають лише у невігласів. Але маси відгукуються на них. Більшовики теж пропонували: "Всю владу – радам", "Земля – селянам, заводи – робітникам". Ідіотські гасла за своєю суттю. Однак люди вчасно цього не зрозуміли. Тому мали 70 років терору.

Чим викликана ностальгія на радянською дійсністю? Технології перевернули світ, а люди досі згадують ковбасу по два двадцять.

– Я теж згадую про неї. Колись завідував кафедрою в Інституті фізики Академії наук Білоруської РСР. Зі мною працювали талановиті хлопці. Але зарплата була невелика. Аби люди не порозбігалися, брав проекти, які передбачали багато поїздок, – Памір, Казань, Сибір, Урал, Камчатка. Мали прекрасні туристичні подорожі – трохи безладні, без особливого спорядження, але дуже цікаві. Люди не бачили того, що дає вільний світ, де поважають права людини. Тішились простими речами, природою.

  Станіслав ШУШКЕВИЧ, 82 роки, перший голова Верховної Ради незалежної Білорусі. Народився в Мінську в сім’ї вчителів. Батька, письменника Станіслава Шушкевича, репресували. Звільнили через чверть століття – 1956 року. Закінчив фізико-математичний факультет Білоруського державного університету й аспірантуру Інституту фізики Академії наук Білоруської РСР. Доктор фізико-математичних наук, професор, член-кореспондент Національної АН Білорусі. Спеціаліст із радіоелектроніки. 1989 року розпочав політичну кар’єру як народний депутат СРСР. 9 вересня ­1991-го став головою Верховної Ради Білорусі. Був учасником зустрічі в Біловезькій пущі з президентами Росії Борисом Єльциним та України Леонідом Кравчуком 7–8 грудня 1991 року. Спільно ухвалили рішення про ліквідацію СРСР і утворення Співдружності незалежних держав. 26 січня 1994-го Шушкевича зняли з посади голови Верховної Ради за результатами роботи парламентської комісії, яку очолював Олександр Лукашенко. У червні того ж року брав участь у президентських виборах. У першому турі отримав близько 10% голосів і не вийшов у другий. Переміг Олександр Лукашенко. З 1998 року – голова опозиційної партії ”­Білоруська соціал-­демократична громада”. Із 63-річною дружиною Іриною, його колишньою студенткою, разом понад  40 років. Від першого шлюбу є донька,  від другого – син. Живе в Мінську. Перебуває в опозиції до чинної влади. Займається просвітницькою роботою. Колекціонує гральні карти – має понад 600 колод
Станіслав ШУШКЕВИЧ, 82 роки, перший голова Верховної Ради незалежної Білорусі. Народився в Мінську в сім’ї вчителів. Батька, письменника Станіслава Шушкевича, репресували. Звільнили через чверть століття – 1956 року. Закінчив фізико-математичний факультет Білоруського державного університету й аспірантуру Інституту фізики Академії наук Білоруської РСР. Доктор фізико-математичних наук, професор, член-кореспондент Національної АН Білорусі. Спеціаліст із радіоелектроніки. 1989 року розпочав політичну кар’єру як народний депутат СРСР. 9 вересня ­1991-го став головою Верховної Ради Білорусі. Був учасником зустрічі в Біловезькій пущі з президентами Росії Борисом Єльциним та України Леонідом Кравчуком 7–8 грудня 1991 року. Спільно ухвалили рішення про ліквідацію СРСР і утворення Співдружності незалежних держав. 26 січня 1994-го Шушкевича зняли з посади голови Верховної Ради за результатами роботи парламентської комісії, яку очолював Олександр Лукашенко. У червні того ж року брав участь у президентських виборах. У першому турі отримав близько 10% голосів і не вийшов у другий. Переміг Олександр Лукашенко. З 1998 року – голова опозиційної партії ”­Білоруська соціал-­демократична громада”. Із 63-річною дружиною Іриною, його колишньою студенткою, разом понад 40 років. Від першого шлюбу є донька, від другого – син. Живе в Мінську. Перебуває в опозиції до чинної влади. Займається просвітницькою роботою. Колекціонує гральні карти – має понад 600 колод

Демократичний світ виправдав ваші очікування?

– Демократія – складний інструмент. Вона не встановлюється раз і надовго. Її легко порушити. Стійкість має забезпечувати система державних інститутів.

Ви неодноразово наголошували, що вважаєте себе людиною Бориса Єльцина. Чому?

– На його адресу було дуже багато критики. Однак я не бачив достойнішого політика такого рангу, як Єльцин. Він був чесний. Якщо обіцяв, завжди виконував.

Горбачов розмову зі мною починав із мата й ніколи не звертався на "ви". Такий собі рубаха-парєнь. А Єльцин завжди був ввічливий.

Попри його захоплення алкоголем?

– Єльцина споювали. Він жив у період величезної напруги. За допомогою алкоголю знімав стрес. Але рішень ніколи не міняв, не підігрував тим, хто йому підливав.

Чому до влади прийшов Путін?

– Єльцина переконали, що це – хороший наступник. У списку "спадкоємців" було десь 40 пропозицій. Він вибрав Путіна.

На жаль, інтелігентні й освічені люди приймають не лише правильні рішення, а й помиляються. От хоча б фізик Андрій Сахаров 1988 року сказав: "Прогресивне реформування Росії бачу тільки через КДБ. Це єдина високопрофесійна й некорумпована організація в Радянському Союзі".

А сьогодні представники КДБ зробили державу в державі – найбільш корумповану й непрофесійну.

У чому феномен "бацька" Лукашенка?

– Він зробив те, на що пристойна людина не піде. Фізично усунув конкурентів. Після цього має бути вічно при владі, інакше його чекає Гаага. Лукашенко коїв державні злочини. Незалежний суд це елементарно доведе.

Скільки часу потрібно, аби епоха Лукашенка закінчилася?

– В історичному плані – мало. У фізичному – може тривати ще довго.

Хто нині згадує, що після французької революції "ріки були повні крові і трупів"? Або ж варто відвідати Британський музей у Лондоні й подивитись, якими варварами колись були британці. А нині Англія – одна з найдемократичніших країн.

Чи реально Білорусі вирватися з обіймів Кремля?

– Білоруси з росіянами сваритися не будуть. Між ними є людська та інтелектуальна залежність. Одне одного розуміють на ментальному рівні. Але якщо в Росії верховодитимуть бандити, на зразок козаків, байкерів, то ніхто з ними не захоче мати справ.

У Білорусі триває насильницька русифікація. Російський негідник Муравйов-вішатель (Михайло Муравйов-­Віленський – державний і військовий діяч Російської імперії. – Країна) придушував білоруські повстання. Нині попи зібрали наукову конференцію і дійшли висновку, що кращої людини не буває. Переконаний, що вони і марксисти – одна шайка.

Український сценарій може повторитися в Білорусі?

– У Мінську в грудні 2010-го на протести вийшли 70 тисяч (виступили проти результатів виборів, за якими Олександр Лукашенко вчетверте став президентом. Звинувачували його у фальсифікації. – Країна). Але влада стягнула ОМОНи з усіх обласних центрів і придушила протест. Тисячі людей побили, покидали в тюрми. Тож Майдан ми вже проходили. Нині треба шукати не лобовий спосіб боротьби.

Щодо яких країн Росія може вчинити агресію?

– Щодо держав Балтії. Вони це розуміють. Тому вживають заходів. Хочуть, щоб НАТО розмістив там свої військові частини.

Білорусь відчуває загрозу?

– Вона й так у лапах Росії. Путін може робити все, що йому заманеться. Президент країни – антибілорус, що для росіян у радість.

У нас понад тисяча кілометрів відкритого кордону з РФ. Є російські військові бази. Білорусь не треба завойовувати, як Україну. Вона і зараз кишить "зеленими чоловічками".

Як Україні повернути Донбас і Крим?

– Не можу давати порад. Українці мають розраховувати лише на співчуття. Більше ні на що. Мусите опиратися на власні сили.

Варто розуміти: у період, коли відбуваються демократичні зміни, завжди робиться гірше. Білорусі свого часу теж було кепсько. Нам ніхто у 1990-х не поміг. Натомість у Польщу Захід вклав десятки мільярдів. Там, вочевидь, був свого роду план Маршалла (започаткована держ­секретарем США Джорджем Маршаллом 1947 року програма економічної допомоги Європі. Надавалася демократичним країнам. Мала на меті протидію поширенню впливу СРСР. – Країна). Можливо, Захід допоможе й Україні, адже це велика європейська держава.

Леонід Кучма каже, що вирішення проблеми на Донбасі залежить від Бога і Путіна.

– Не знаю, на що Леонід Данилович надіється. Якщо хоче звернутись до совісті Путіна – то це марна справа. Людина, яка навіть і пішла з КДБ, залишається чекістом до гроба. Тільки в радянських романах вони – хороші герої. А в житті – негідники.

Росія розпадеться?

– Розпад імовірний, якщо вірити Збіґ­нєву Бжезінському (американський політолог і соціолог, був радником із національної безпеки президента Джиммі Картера. Один із найвпливовіших геостратегів США. – Країна). Є серйозні політологи, які з ним погоджуються.

Не варто боятися ризиків для країн-сусідів після можливого краху Росії. СРСР розпався, і під його уламками нічого страшного не відбулося.

Зараз ви читаєте новину «Станіслав Шушкевич: "Горбачов розмову починав із мата й ніколи не звертався на "ви"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути