середа, 19 вересня 2018 15:25

Голуб миру

"І збав нас, Боже, від голубів-псевдомиротворців, які пропонують завершити війну за один день, – пише музикант 43-річний Святослав Вакарчук у статті для сайта "Українська правда". – Їхні слова не менш небезпечні, ніж дії злодіїв. Вони крадуть у нас реальність. А втеча від реальності наближає нас до прірви. Просто дай нам, Боже, мудрості, хоробрості і терпіння. Мудрості – усвідомити свій шлях. Хоробрості – не боятися ступити на нього. Терпіння – не звертати з нього. Тоді зміни, про які ми мріємо, обов'язково настануть. І тоді настане день. Закінчиться війна".

Святослав Вакарчук – лідер рок-гурту "Океан Ельзи". У 2007–2008 роках був народним депутатом. 8,6 відсотка українців готові проголосувати за нього на президентських виборах наступного року, за опитуванням соціологічної групи "Рейтинг". Приблизно стільки ж підтримують чинного президента Петра Порошенка

"І послав він від себе голубку, щоб побачити, чи не спала вода з-над землі", – йдеться у Книзі Буття, першій книзі Старого Заповіту.

Під час всесвітнього потопу Ной врятував свою родину і по парі кожного виду тварин у велетенському ковчегу. Аби дізнатися, чи закінчилась повінь, відправляв голубку. Вперше вона повернулася ні з чим. На другий раз принесла у дзьобі оливкову гілку. На третій – не прилетіла назад. Стало зрозуміло, що вода пішла на спад.

Автор: Володимир Казаневський
 

На "голубів" і "яструбів" поділив 1812 року американських політиків конгресмен від штату Вірджинія Джон Рендольф. В Європі тривали наполеонівські війни. "Яструбами" називав прихильників ідеї взяти участь у конфлікті на боці Франції. "Голубами" вважав пацифістів.

У квітні 1949-го в Парижі та Празі проходив І Всесвітній конгрес прихильників миру. Іспанський художник Пабло Пікассо (1881–1973) створив його емблему – білого голуба з оливковою гілкою у дзьобі.

Наступного року Пікассо отримав за малюнок міжнародну Премію миру. Свою доньку на­звав Палома – "голубка" з іспанської. Потім неодноразово творив "голуба миру". Один із його малюнків зберігається в музеї села Пархомівка Краснокутського району Харківської області. Сюди його привіз письменник Ілля Еренбург (1891–1967). "Був на обіді в Пабло у день, коли народилася його дочка, – згадував він. – Пікассо любив голубів, тримав їх удома. Говорив, що вони жадібні та забіякуваті. Незрозуміло, чому їх вважають символом миру. Розповідав, як у дитинстві його батько рисував голубів, а йому давав домальовувати лапки, бо самому набридало".

Монумент "Голуб миру" встановили в азербайджанському Сумгаїті 1978 року, в міському парку на узбережжі Каспійського моря. Бетонна скульптура птаха стоїть на низькому п'єдесталі, площа навколо неї встелена плитами. Фігуру також зобразили на гербі міста.

Голуб миру зображений на поштовій марці, присвяченій візиту Папи Римського Франциска до Грузії й Азербайджану позаторік. З двох сторін від нього розташовані символи християнства і мусульманства – Божа Матір і мечеть Бібі-Ейбат біля Баку. Автор малюнка – італієць Патріціо Даніеле.

"Голуб миру" – картина польського художника Павла Кучинського. Зобразив гранату із запалом у формі білого голуба з кільцем у дзьобі.

Pocahontas: Dove of the Peace – "Покахонтас: Голуб миру" – документальна драма 2016 року режисера Джеррода Андерсона. Індіанська принцеса Покахонтас домовляється про мир між корінним народом штату Вірджинія та англійцями, які їх колонізували.

"Голуб миру" – щорічна акція до Міжнародного дня миру. 21 вересня учні українських шкіл вирізають і складають паперових голубів. Пишуть на них побажання миру й добра.

Білборди з голубом миру і народним депутатом Надією Савченко з'явилися в Києві в липні. На зображенні також є гасло No pasaran – "Вони не пройдуть". Савченко зараз під вартою. Її підозрюють у тероризмі й підготовці державного перевороту.

Користувачі Facebook коментують фото білборда: "Тільки мені цей логотип нагадує клітку?" "Птічка випорхує он уже". "Голуби летят над нашей зоной, шо неясно?"

Латунний значок із позолотою у формі голуба миру за 120 грн пропонують на сайті геральдичної майстерні "Гарант і партнери". Компанія виготовляє державні нагороди. Розміром 20 на 15 мм, товщина – 2 мм.

"Российский ''голубь мира'' собралась в ''проклятую гейропу", – пише публіцист 57-річний Сергій Наумович про російську співачку Юлію Самойлову, 29 років.

Вона має першу групу інвалідності, пересувається у візку. Торік мала представляти Росію на пісенному конкурсі Євробачення, що проходив у Києві. Служба безпеки України заборонила співачці в'їжджати на територію країни, бо вона виступала в окупованому Криму. Цьогоріч Самойлова співала на Євробаченні в Лісабоні. Не пройшла до фіналу. У вересні заявила, що їде жити до Західної Європи, бо в Росії неможливо придбати необхідні їй медикаменти.

Акцію "Голуб пам'яті і миру" провели в столичному парку ім. Тараса Шевченка 9 березня 2015-го. Тисячі киян написали на паперових витинанках голубів імена ветеранів війни на Донбасі – тих, які служать зараз або загинули. Діти залишали малюнки. Прикріплювали їх на металевого кованого голуба. Інсталяцію занесли до Книги рекордів України – як найбільший арт-об'єкт на честь пам'яті і миру.

Рекордного "голуба миру" створили в міському парку Горішніх Плавнів торік у вересні. Паперового птаха з аркуша розміром 3,6х3,6 метра склали діти з клубу ориґамі "Мрія". Виріб передали до міського музею.

Зараз ви читаєте новину «Голуб миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути