четвер, 01 липня 2021 09:42

Джокович спробує стати найкращим тенісистом в історії

Відстає від Федерера та Надаля на один "Шолом"

Чоловічий турнір на ґрунтовому "Ролан Гарросі" – відкритому чемпіонаті Франції з тенісу – виграв серб Новак Джокович. Від 3 лютого 2020-го він нікому не віддає статусу першої ракетки світу. Проте шанси серба на титул розцінювалися значно нижче, ніж іспанця Рафаеля Надаля.

На "Ролан Гарросі" той панує з 2005-го. Вигравав турнір 13 разів. Провів на ньому 107 поєдинків – 105 виграв і у двох поступився. До змагань піді­йшов третім у рейтингу. Жереб розпорядився так, що Джокович і Надаль зустрілися в півфіналі.

  Роман ШАХРАЙ, журналіст
Роман ШАХРАЙ, журналіст

До цього поєдинку серб не міг виграти на ґрунті в іспанця п'ять років. Особливо болісною була поразка Джоковича у минулорічному фіналі "Гарроса". Турнір через пандемію перенесли з червня на жовтень. Клімат краще підходив сербу. Але все закінчилося тотальною перевагою іспанця. Він виграв у трьох партіях. Одну з них узяв "під нуль" – помстився за програш у вирішальному матчі чемпіонату Австралії-2019.

Коли Надаль у першій партії повів – 5:0, здавалося, що жовт­невого погрому Джокович не уникне. Але сербський тенісист зізнався, що такий початок не похитнув його впевненості.

– Мені лише треба було пристосуватися до його ударів, – пояснив. – Це нелегко, але можливо. Я знав, як здійснити свій план. Провів один із трьох найкращих поєдинків у кар'єрі і найкращий на "Ролан Гарросі".

Голос говорив, що матч програно. Я його придушив

Джокович таки програв першу партію, але з більш-менш гідним рахунком – 3:6. У трьох наступних він вів гру, демонстрував атакувальний теніс – рано зустрічав м'яч, своїми ударами ставив суперника в незручне становище. І головне – постійно збільшував інтенсивність. Це вилилося в купу помилок Надаля та його фізичне виснаження після матчу. В іспанця заболіла нога, стадіон залишав шкутильгаючи, відмовившись від участі у Вімблдоні – наступному турнірі "Великого Шолома", що стартує 28 червня.

Джокович у грі з Надалем провів на корті 4 год. 11 хв.

2009-го та 2015-го Надаль програвав матчі на "Ролан Гарросі". Його перемагали швед Робін Содерлінґ і Новак Джокович. Турніру після того вони не вигравали, поступаючись у фіналі. Цього разу історія могла повторитися.

Вирішальний матч розпочався за півтори доби за паризького сонця та 26 градусів тепла. Максимально незручна ситуація для 34-річного серба, якому протистояв молодший на 11 років грек Стефанос Циципас. Останній виграв перші дві партії. Після них Джокович узяв дозволену правилами перерву й пішов до роздягальні.

– У мене в голові завжди лунають два голоси, – розповідає серб. – Один говорив, що матч програно. Я його придушив, активуючи другого. Сказав собі, що все в моїх руках. Початок третьої партії це підтвердив, і я вже не сумнівався.

І Циципас раптом виявив, що суперник не дає йому простору. Це змусило нервувати, позначилося на точності ударів. Натомість Джокович пробивав вчасно і влучно, регулюючи темп завдяки необхідним для ґрунту дропшотам – різким вкороченим ударам, які змушують суперника бігти до сітки. Перед вирішальною п'ятою партією сумнівів у перемозі фаворита поєдинку вже не було. Джокович рано взяв подачу суперника і втримав свої.

Автор: gettyimages.com
  Cербський тенісист Новак Джокович тримає Кубок мушкетерів. Його вручають переможцеві чоловічого турніру відкритого чемпіонату Франції. Виграв приз удруге. Париж, 13 червня 2021 року
Cербський тенісист Новак Джокович тримає Кубок мушкетерів. Його вручають переможцеві чоловічого турніру відкритого чемпіонату Франції. Виграв приз удруге. Париж, 13 червня 2021 року

Серб став першим із 1969 року тенісистом, який виграв усі турніри "Великого Шолома" щонайменше двічі. Має 19 "Шоломів" і готується до Вімблдона, де головним суперником стане восьмиразовий переможець Роджер Федерер – найвідоміший тенісист в історії.

8 березня Джокович побив один із рекордів Федерера – почав ­311-й тиждень на вершині рейтингу. 40-річний швейцарець практично не грав 2020-го через подвійну операцію. Зате приїхав на "Ролан Гаррос", переміг там у трьох матчах і перервав турнір заради підготовки до Вімблдона. Талант і пристосованість швейцарця до трав'яних кортів, де відбудуться матчі турніру, дають йому змогу, попри вік і довгу відсутність у турі, залишатися в одному ряду із Джоковичем. Обидва б'ються за місце в історії. Федерер має 20 "Шоломів". Вімблдон – його останній шанс мати одноосібне лідерство, обійшовши Надаля.

Швейцарець торік практично не грав через подвійну операцію

Джокович натомість іде на календарний "Шолом" – перемогу на всіх чотирьох турнірах року. Він уже виграв чемпіонати Австралії та Франції. Так було 2016-го. Але тоді після перемоги на "Ролан Гарросі" Новак психологічно зламався, додалася травма ліктя.

Зараз ситуація інша. "Ролан Гаррос-2016" був потрібен сербу, щоб узяти всі змагання "Великого Шолома" в кар'єрі. Нинішній – тільки етап, щоб виграти більше таких турнірів, ніж Федерер і Надаль. Тільки за кількістю "Шоломів" серб поступається двом найпринциповішим суперникам. Тому він зробить усе, щоб перемогти на ще двох турнірах серії і затвердити себе у статусі GOATa – найкращого в історії чоловічого тенісу.

Зараз ви читаєте новину «Джокович спробує стати найкращим тенісистом в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути