пʼятниця, 29 вересня 2017 12:40

"Доки не заплатиш 2100 гривень, тата ховати не буду"

9 скандальних витівок священиків

Священик Української греко-католицької церкви Іван Громик відмовився безкоштовно відспівати померлого чоловіка в селі Коропуж Городоцького району на Львівщині у вересні цьогоріч. Вимагав, аби родичі покійного заплатили 700 грн йому і 200 – диякону, яким є його дружина.

– Отець сказав, що мій батько не ходив у церкву. Значить, у храм його не можна заносити, а закопати, як скотину. Відспівати батька вмовили за 700 гривень, – розповідає донька померлого Галина Швець.

Священик звинувачення заперечує

1. Наприкінці серпня 2017 року в селі Повча Дубенського району Рівненської області настоятель православної церкви Святої Трійці Московського патріархату Віталій Буга вибив зуб священику Київського патріархату Олександрові Тимощуку.

– Отець Віталій підійшов до машини, в яку я сів. Був у підряснику і з хрестом на грудях. Вдарив у обличчя. Кров розбризкалась по салону. Кричав, що це мені за хрещення у нього на парафії, – згадує отець Олександр. Пішов на конфлікт, бо Тимощук показав йому середній палець, стверджує настоятель церкви МП. Обидва звернулися до поліції.За тиждень Віталій Буга попросив прощення в отця Олександра. Йому заборонили служіння у церкві й позбавили посади настоятеля.

 

2. У білоруському Вітебську 4 серпня 2017-го правоохоронці затримали російського священика – в борделі з повіями. Висунули йому підозру в їх вербуванні. Отець Микола Кірєєв із Всеволожського району Ленінградської області з дому вирушив за два дні до того. Рідним сказав, що збирається в паломницьку поїздку Московською областю. Через добу перестав відповідати на дзвінки. Його дружина звернулася в поліцію.

3. 15 липня цьогоріч у місті Жовква на Львівщині настоятель церкви Святих апостолів Петра і Павла Московського патріархату 72-річний Степан Хомин не відчинив двері храму перед труною із загиб­лим бійцем АТО. Євангеліє не прочитав, у поминальні дзвони не забив. За півгодини, коли сержанта ховали, у церкві вдарили весільні дзвони – священик проголошував шлюб.

– Нас ніхто не попередив, що треба відкрити ворота, задзвонити, – каже дружина отця Надія Хомин. – Ми – канонічна церква й не можемо молитися з розкольниками.

4. У липні 2017-го пастор церкви Євангельських християн-баптистів звернувся до голови села Грудки Камінь-Каширського району на Волині з проханням провести на озері хрещення. Голова погодився, але згодом відмовив. Мотиву­вав тим, що проти – священик Української православної церк­­ви Московського патріархату Василь Гайдук. Баптисти назвали ці дії незаконними. У спланований час прийшли хреститися. На озері був отець Василь із парафіянами. Тримали хрест із хоругвами. Священик проводив літургію. Виникла суперечка. Зрештою православні пішли зі словами: "Нехай хрестяться, може, хто з них утопиться".

5. У місті Бровари під Києвом у січні цьогоріч у сауні з голими дівчатами помер протоієрей Іоанн Корнута, 26 років. Під час відпочинку в нього відірвався тромб. Служив у Свято-Введенському чоловічому православному монастирі Московського патріархату в столиці. Чоловік – уродженець Закарпаття. Його тіло знайшли співробітники сауни. Дівчата втекли. В Іоанна зник мобільний телефон і дорогий ланцюжок. Поруч із ним лежало водійське посвідчення.

6. Керуючий Тернопільською єпархією Української автокефальної православної церкви Мстислав Гук із трьома священнослужителями розважався в місцевому нічному клубі "Сіті" у піст. 27 вересня торік на свято Воздвиження Хреста Господнього камери зняли, як батюшки п'ють алкоголь, танцюють із дівчатами й б'ються з відвідувачами. Після оприлюднення відео Мстислава направили на покаяння в монастир і відсторонили від богослужінь. Глава УАПЦ Макарій попросив вибачення за поведінку архієпископа.

7. 6 вересня позаторік столична патрульна поліція зупинила Mercedes-Bеnz настоятеля Києво-Печерської лаври Павла Лебідя. Порушив правила дорожнього руху при в'їзді в Лавру. Виписали штраф. Реакцію владики записали на відео: "Ви сьогодні в церкві були? Подумайте про душу, тоді будете робити мені зауваження. Я не хлопчик, щоб стояти тут".

8. На Київщині настоятель Покровської православної церкви Московського патріархату 61-річний Микола Наслудов перед вівтарем храму поставив труну з тілом покійної дружини 48-річної Тетяни в лютому 2015-го. Відкопав її через півроку після захоронення. Змушував парафіян молитися на мертву матушку, бо вважав її святою. Казав поклонятися й цілувати "мощі". Труна з напіврозкладеним тілом два тижні простояла в церкві. Проти священика відкрили кримінальне провадження за наругу над могилою.

9. У квітні 2012 року на Львівщині отець Української греко-католицької церкви Степан Палій відмовився відспівати чоловіка, бо сім'я того заборгувала церкві 2100 грн. Така сума набігла за два роки. Стільки часу в селі щомісяця здавали по 100 грн із кожної хати нібито на ремонт храму.

– Покликав доньку до другої хати і каже: доки не заплатиш 2100 гривень, тата ховати не буду. Відповіла, що не маємо такої суми. Батько хворів весь час, гроші йшли на ліки, – говорить дружина померлого Олена Демчук.

Небіжчика безкоштовно поховав священик із сусіднього містечка.

Зараз ви читаєте новину «"Доки не заплатиш 2100 гривень, тата ховати не буду"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути