середа, 18 жовтня 2017 14:21

Дітей впрягали у воза

10 випадків, коли людей утримували в рабстві

У місті Балта Одеської області 56-річний Іван та 48-річна Валентина Долоки протягом 13 років тримали в рабстві сина з матір'ю. 42-річного Івана і 65-річну Тамару Чернег змушували доглядати свиней.

Іван тікав 10 разів. Щоразу його знаходили, били й повертали. Місцеві жителі звільнили невільників, поліцейські обшукали будинок Долоків. Знайшли паспорти Чернег, пенсійне посвідчення Тамари Іванівни. За ним подружжя привласнювало пенсію жінки

1. У вересні 2017-го запорізькі поліцейські звільнили 100 наркозалежних, яких утримували в релігійній організації. Жили в п'яти приміщеннях із заґратованими вікнами. У них відібрали мобільні й документи, рідко випускали надвір. Тих, хто відмовлявся працювати чи молитися, зв'язували скотчем, кидали в підвал і морили голодом.

– Наші родичі вірили, що ми проходимо реабілітацію. За кожного платили по 3 тисячі гривень на місяць, – каже 27-річний невільник.

2. 16 років утримувало Олену Ширякіну, якій зараз 52, на дачі в селі Черевки Згурівського району на Київщині подружжя Ємчуків – Ірина й Віталій. Змушували працювати на городі. Два місяці тому знесилену жінку у хліві виявила сусідка. Відвезла до лікарні.

– Мене зомбували. Казали, якщо вийду за хвіртку – здадуть у психушку. Я була, як рабиня, – говорить

Олена Володимирівна.

Її організм був виснажений, зневоднений. Розумової деградації не виявили.

Жінку забрав брат.

Автор: Тетяна САРАХАН
  Люди відпочивають після роботи в бараку за селом Вища Кропивна Немирівського району на Вінниччині. Фермер Сергій Гребенюк забрав у них документи, змушував працювати по 16 годин на добу в яблуневому саду
Люди відпочивають після роботи в бараку за селом Вища Кропивна Немирівського району на Вінниччині. Фермер Сергій Гребенюк забрав у них документи, змушував працювати по 16 годин на добу в яблуневому саду

3. В американському місті Александрія у липні 2017-го судили екс-дипломата Лінду Говард та її чоловіка Рассела. З 2007 року вони тримали у рабстві робітницю Сару Роу з Ефіопії. Ґвалтували її.

– Мені не дозволяли залишати будинок. Змушували працювати по 85–90 годин на тиждень. Забрали паспорт, не продовжували візу, – згадує Сара.

Суд зобов'язав Говардів виплатити їй $3 млн.

4. Фермера 36-річного Сергія Гребенюка із села Вища Кропивна Немирівського району на Він­ниччині викрили торік у жовтні. Він тримав у рабстві 101 людину. Забрав документи, змушував працювати по 16 год. на добу, забороняв виходити за територію. Робітники жили в шести бараках за селом.

5. 17 років провів у неволі в Азербайджані житель Дніпропетровщини. Його звільнили у квітні 2016-го. Чоловік регулярно їздив туди на сезонні роботи. 1999-го потрапив у рабство. Його кілька разів перепродавали. Знайшли на тваринницькій фермі біля столиці Баку. Був у важкому стані. Тривалий час не говорив.

6. Кілька громадян Молдови впродовж п'яти років змушували жеб­ракувати чоловіка, якому зараз 28. Він не має рук і лівої ноги. Спочатку його використовували в Москві, потім перевезли до Івано-Франківська. Людей, які знущалися з нього, затримали 2014 року.

– Жебракував по 17 годин на день. Не зважали ні на погоду, ні на здоров'я. Одягали в шорти й майку, щоб люди бачили вади. Удень заробляв до 3 тисяч гривень. Гроші забирали. Спав у гаражі, – розповідають у прикарпатській поліції.

На "рабовласників" працювали ще п'ятеро інвалідів-жеб­раків. Їх покалічили, щоб більше заробляли.

7. 2013 року в американському місті Клівленд поліція затримала трьох братів – вихідців із Пуерто-Ріко . 10 років утримували в сексуальному рабстві трьох дівчат. На час викрадення Джині Дехесус було 14, Аманді Бері – 17, Мішель Найт – 20. Їх заманив до себе водій шкільного автобуса 52-річний Арієль Кастро.

Про викрадених дізнався Чарльз Рамсі. Йшов вулицею і почув, як одна з полонених стукала у двері і кричала. У будинку також були маленькі діти, яких народили невільниці. Викрадачів ув'язнили на 10 років.

8. Хатню працівницю 20-річну Сенді впродовж року тримала на ланцюгу родина з німецького Гайльбронна: 51-річний Хорст, його дружина 45-річна Лілія і син Матіас, 15 років. 2011-го їх ув'язнили.

– У перший день заявили, що без дозволу не маю права вийти на вулицю. Закрили у підвалі, прикували наручниками, – згадує Сенді. – Вдень виконувала найважчу роботу. Господиня лупцювала мене віником, годувала собачим кормом. Між собою встановили графік: хто коли за мною наглядає. Матіас вихвалявся перед друзями, що має рабиню, розсилав моє фото. Хорст змушував спати на килимку біля їхнього ліжка.

Сенді вистрибнула з вікна і звернулася в поліцію.

9. У квітні 2008-го у китайській провінції Гуандун звільнили 167 дітей віком від 13 до 15 років. Із них – 107 хлопців і 60 дівчат. Знайшли їх на території фабрики. Усі – з бідних сімей провінції Сичуань. Багатьох у рабство продали батьки.

– Діти видобували вугілля на нелегальних шахтах. Працювали по 18–19 годин на добу. Декого впрягали у воза – замість худоби. Спали у ровах, годували їх овочами й відваром із круп. Після звільнення всі діти потребували медичної допомоги, тіла були у виразках, – розповідає громадський активіст Чжао Дагун.

10. Ірину з Івано-Франківська викрали і продали у сексуальне рабство 2004 року. На Різдвяні свята поїхала до родичів у Польщу. У Кракові винайняла номер. Не замкнула двері на ключ. У кімнату зайшов чоловік. Приклав ножа до горла, наказав зібрати речі, віддати документи. Вивіз у Португалію. Продав греку – власникові ресторану.

– Прибирала його дім, готувала їсти, прала і прасувала одяг. Він мене ґвалтував. Одного разу спробувала втекти. Спіймали й побили ногами. Коли завагітніла, зробили аборт, – каже Ірина.

Зараз ви читаєте новину «Дітей впрягали у воза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути