Ексклюзиви
середа, 08 лютого 2012 17:43

Цифровы "сліди" у віртуальному світі знищити майже неможливо

 

Ви ділитеся враженнями про подорож, публікуючи фото на персональній сторінці, скажімо, у Facebook чи "Одноклассниках". А за рік виявляєте, що ці зображення чи особисті дані хтось використав без вашого відома. Запобігти цьому має "Право на цифрове забуття" - такий законопроект розглядали на засіданні Єврокомісії 26 січня. Він дозволяє безповоротно видаляти з інтернету свої персональні дані або зображення. Тобто, якщо хтось виставить у соціальній мережі своє фото з вечірки, а потім захоче його знищити, це має відбуватися легко і швидко. Бо поки що "стирання особистої інформації" в інтернеті - складна, марудна і часто довготривала справа.

Понад 800 млн людей є активними користувачами соціальної мережі  Facebook. Виставляють приватні фото, відео, діляться особистою інформацією. Тобто, самі збирають на себе компромат або принаймні "чутливі" дані. Уже давно не таємниця, що керівники відділів кадрів перевіряють в інтернеті претендентів на вакансію, щоб збагнути, з ким мають справу. Що глибше "глобальне павутиння" проникає в життя людини, то більше цифрових "слідів" вона залишає у віртуальному світі - кожним своїм рухом у ньому.

Декан вирішив, що такими фотографіями студентка не може бути прикладом для дітей і не гідна вчителювання

Однією з перших від необачності в мережі постраждала американська студентка з Пенсильванії Стейсі Снайдер 2006 року. Вона хотіла стати вчителькою, добре навчалася, мала незаплямовану репутацію. Але все змінилося, коли завантажила у соціальну мережу фото з однієї вечірки. На ній майбутня вчителька постала в образі пірата, у капелюсі та з келихом у руці. Знімок підписала: "П'яний пірат". Фото потрапило на очі керівництву університету. Декан вирішив, що такими фотографіями студентка заохочує молодь до пияцтва, тому не може бути прикладом для дітей і не гідна вчителювання. Суд згодом підтвердив це рішення.

Жертвою віртуальної пам'яті став іспанський пластичний хірург Хуґо Даніель Джуїдотті. 20 років тому видання El Pais надрукувало про нього статтю - ішлося про процес через лікарську помилку. Хірурга потім виправдали, але про це вже не повідомили. Проблема постала, коли газета оцифрувала свої архіви. Відтоді Google, якщо задати в пошуку ім'я хірурга, першим результатом видає саме цю статтю. Бізнес Джуїдотті, який є власником клініки естетичної хірургії, потерпає через це. Хуґо намагається домогтися через суд, щоб Google припинив давати посилання на статтю.

Законопроект про цифрове забуття набуде юридичної сили наприкінці 2013 року. Інтернет-компанії зобов'яжуть надати користувачам право безповоротно видаляти свої персональні дані та зображення з інтернету - й виробити відповідні механізми для цього.

- Господарем вашої персональної інформації маєте бути тільки ви, - каже віце-президент Єврокомісії, комісар ЄС із питань юстиції, засадничих прав і громадянства Вівіан Редінґ.

За відмову знищення персональних даних після скарги користувача на інтернет-портали в Єврокомісії пропонують штрафувати - до мільйона євро або до 2% їх річного обігу.

- Право на цифрове забуття - це наївне розуміння технологій,- коментує законопроект Єврокомісії Себастіан Нерц, голова німецької Партії інтернет-піратів. - Певні деталі реформи технічно втілити неможливо. Крім того, доки нові правила наберуть чинності, інтернет-технології просунуться далеко вперед.

Чинні закони, що стосуються цієї сфери, створені 17 років тому. Тобто, до появи Google та соціальних мереж Facebook, "ВКонтакте".

Зараз ви читаєте новину «Цифровы "сліди" у віртуальному світі знищити майже неможливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути