середа, 07 листопада 2018 15:25

Булінг

18-річний Владислав Росляков потерпав від булінгу, вважають слідчі з окупованого Росією Криму.

17 жовтня в Керченському політехнічному коледжі він влаштував вибух і стрілянину з мисливської рушниці. Загинули 15 студентів і п'ятеро працівників. Понад 70 осіб отримали поранення. Нападник застрелився в бібліотеці навчального закладу. Вчився в коледжі на електрика.

– З нього часто сміялися, – каже однокласник Рослякова. – Він був дуже сором'язливий. Розмовляв рідко. Коли звертався до когось, ніколи не дивився в очі. Постійно в підлогу. Ну а ми ж малі були. От і реготали з нього. Підколювали. Але нічого екстремального. Ніколи не били Влада

Булінг – систематичне агресивне переслідування і залякування із застосуванням фізичної сили з метою примусу або домінування. Таке визначення наводить онлайн-словник іноземних слів. Термін найчастіше вживають щодо цькування серед учнів середніх навчальних закладів. Рідше – для означення переслідування учнів учителями, або викладачів – їхніми вихованцями.

Термін виник у 1970-х у Скандинавії. Походить від англійського слова bully – задирака, хуліган.

26 синонімів до слова "булінг" в англійській мові наводить користувач онлайн-енциклопедії Wikipedia під псевдонімом Level C. Ось вони: bad mouth, embarrass smear, jest, torment, taunt, devalue, isolate undermine, ridicule, humiliate, backbite, berate, overlook, shun patronise, agitate, insult discredit, harm, ignore, vilify, chastise, abuse intimation, infer, insinuate, exclude, bother, mock, defame.

Цькування, задирство, бикування, лещування, цурання – такі українські відповідники терміну пропонують користувачі сайта "Словотвір".

67% школярів в Україні стикалися з булінгом. 40% із них ні з ким не ділилися проблемою. Такі цифри показує дослідження Дитячого фонду ООН – ЮНІСЕФ, – проведене торік у лютому. Ми посідаємо четверте місце у світі за кількістю жертв підліткових знущань. Вище – Росія, Білорусь, Албанія. "Діти, закриті до спілкування, а також із сімей з низьким рівнем доходу страждають від булінгу вдвічі частіше за інших, – йдеться у звіті організації. – Окрім цього, внутрішньо переміщені діти є вразливішими до різних форм насильства, пов'язаного з конфліктом. Це впливає на їхню соціальну поведінку. Економічні труднощі також опосередковано підвищують ризики булінгу та загрожують соціальній інтеграції таких дітей".

Автор: Володимир Казаневський
 

"Причин – безліч, а жертвою може стати кожен, хто не вписався у рамки того чи іншого колективу", – йдеться на головній сторінці сайта "Стоп булінг", створеного за підтримки ЮНІСЕФ. Аби дізнатися більше, відвідувач повинен обрати, хто він – школяр чи дорослий. Школярам радять пройти тест "Наскільки ти крутий друг (подруга)?" Пропонують альтернативи булінгу: скейтбординг, блогінг, діджеїнг. Тут розписані поради для тих, кого булять, хто булить і хто бачить, як булять іншого.

Батьків просять звертати увагу на речі дитини. Поламані іграшки, розірвані зошити чи підручники, наповнений сміттям рюкзак можуть свідчити про приниження у школі.

П'ять порад для того, хто страждає від булінгу, із сайта "Стоп булінг":

1. У жодному разі не тримай це в секреті.

2. Не бійся просити про допомогу – вона тобі необхідна.

3. Припини звинувачувати себе чи виправдовувати дії інших.

4. Якщо трапилась будь-яка небезпечна для тебе ситуація, звертайся по допомогу до адміністрації школи, вчителів, старших учнів, батьків.

5. Проконсультуйся зі шкільним психологом.

Закон, спрямований на протидію цькуванню, прийняла Верховна Рада 2 жовтня. Він доповнює Кодекс про адміністративні правопорушення. За приховування фактів булінгу вчителі зобов'язані сплатити штраф до 200 неоподатковуваних мінімумів – 3,4 тис. грн. Також навчальні заклади зобов'язані викладати у відкритий доступ правила поведінки та інструкції щодо протидії знущань. Авторами проекту вказані 20 депутатів, зокрема Оксана Білозір із БПП, "опоблоківець" Олександр Вілкул, "радикал" Ігор Мосійчук. "Булінг надзвичайно негативно позначається на психічному здоров'ї дитини, залишаючи психологічні травми на все життя, – йдеться в пояснювальній записці. – У подальшому це може мати наслідком неспроможність батьків, які в дитинстві зазнали булінгу, будувати повноцінні відносини з іншими людьми, виховувати власних дітей, а також навчити їх протидіяти булінгу. Часто від цькування з боку підлітків у закладах освіти страждають не лише діти, а й дорослі – викладачі, технічні працівники та інший персонал".

Принижень у дитинстві зазнавав письменник Іван Франко (1856–1916). Походив із села Нагуєвичі – тепер Дрогобицького району Львівської області. Більшість його однокласників – родом із міста. "Батько віддав мене до Дрогобича до так званої німецької або нормальної школи у василіан, – згадує у творі Curriculum vitae – "Життєпис", – написаному для Михайла Драгоманова. – Там я, по-мужицьки вбраний, боязливий, несмілий та часто немитий хлопець, цілий курс був посміховищем. В гімназії повторилось зо мною те саме, що у василіан. Зразу ніхто мене не знав. Весь перший курс я сидів у "ослячій лавці", в самім куті, та пальцями довбав діри в стіні".

Подібні проблеми були у Василя Стефаника (1871–1936), також селянина за походженням. Він навчався в гімназії в Коломиї – тепер Івано-Франківська область. "У великій залі першого класу польської гімназії ми, селянські хлопці, зайняли послідню лавку, – оповідає. – Як учитель німецької мови сказав мені: "Іди, хаме, свині пасти", то цілий клас зареготав. Професор натуральної історії Вайґель бив мене тростиною по руках за те, що я не міг досягнути образка з намальованою гієною, бо образок високо причеплений, а я був ще малий. Потім цей учитель своїм прутом підоймив сорочку, яка спадала верх штанців, і показував класу пояс мого голого тіла. Клас ревів з утіхи. Здається мені тепер, що я був би іншим чоловіком, якби той стид мене не отруїв".

"Все, що тебе не вбиває" – пісня 37-річного Дмитра Шурова – виступає під псевдонімом Pianoboy. Присвячена проб­лемі цькування серед дітей. Співак стверджує, що в дитинстві страждав від знущань однокласників. Це не завадило йому вигравати олімпіади, потрапити за програмою обміну до шкіл у Франції та США.

– Булінг переноситься набагато легше, якщо в дитини любляча та розуміюча родина, є дружній контакт із батьками, – каже Шуров в інтерв'ю проекту "Освіторія". – Також корисно навчити дитину чогось крутого – грати на гітарі, збирати кубик Рубіка, робити кульбіт, створювати смішні меми з картинок або знімати й монтувати відео. У кожної людини є талант до чогось. Його просто треба розкрити і показати світу. Тоді обов'язково знайдуться однодумці та шанувальники. Ті, що цькують, відчують, що це – даремно. Їхню жертву це не чіпляє.

"Боулінг процвітає, а вони християнську етику забороняють!" – написала 20 вересня у Facebook директорка Івано-Франківської вечірньої школи №1 Наталія Стефанишина, 55 років. Прокоментувала рішення Міністерства освіти скасувати курс християнської етики як рекомендований для шкіл. Переплутала слова "булінг" і "боулінг".

Зараз ви читаєте новину «Булінг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути