Ексклюзиви
четвер, 16 вересня 2010 12:51

Яку країну будує Янукович?

 

9 вересня в Києві відбулися національні збори Партії регіонів "Будуємо нову країну!" Біґборди з таким гаслом і портретом президента з'явилися по всій Україні. Яку країну будує Віктор Янукович?

-Позаяк я з хати не виходжу, і по Києву не мандрую, бо закінчую нову книжку, то таких біґбордів, на щастя, не бачила. Гадаю, у нинішньої влади не просто з креативом, а й із мізками дуже серйозні проблеми. Влада,в якої СБУ не розуміє своїх функцій, - це абсурд, клоунада й маразм. Із такими тяжкими формами неадекватності, які вони демонструють на кожному кроці, треба забути про успіхи в економіці, де вони вважають себе фахівцями. Вони взагалі не розуміють значення слів, які говорять. Просто мелють якісь формули, вивчені з радянських часів зразка 1970 року. Це важка форма аутизму.

Оксана ЗАБУЖКО, 49 років, письменниця


- Задуми в Януковича та його радників нібито хороші. Принаймні його заяви досить оптимістичні. Але справи йдуть зовсім погано. Такого стрибка цін за роки незалежності не було за жодного президента. Люди у великій задумі й розпачі, особливо у Донецькому краї. Зарплат і пенсій практично не підвищують, а ціни зростають кратно. Хоча завжди наприкінці літа й початку осені вони знижувалися, особливо на продукти. Тож якщо за цим гаслом стоїть пограбування народу, то це ніяка не нова Україна, а повернення до радянських часів. Ніхто з його попередників не робив таких оптимістичних заяв за такого поганого стану справ. Тому в цьому гаслі слово "нову" треба розуміти навпаки.

Дмитро СТЕПОВИК, 71 рік, доктор богословських наук і філософії

 

- Це піарні ходи - під вибори й утримання свого електорату. Точніше було б сказати: "Відновлюємо радянську Україну!" В економіці вони повертаються до олігархічної моделі, яка була за Кучми. Україна зробила коло, і воно замкнулося. Треба буде починати спочатку. І хтось це почне. Просто шкода втрачених років.

Тарас ВОЗНЯК, 53 роки, культуролог


- Не знаю, наскільки можна Януковичу приписувати якісь плани, якесь бачення нової країни. Під час виборів "регіонали" обіцяли нову професійну й відповідальну команду. Конкретики ж у їхніх програмах ніколи не було. Чули тільки про покращення життя вже сьогодні. А тепер найнебезпечніше те, що поставлено під сумнів майбутнє України як демократичної держави, що прагне в Європу. Те, що зараз бачимо у країні, подібне до підпалу рейхстагу 1933 року. Буде боротьба за законність така, що каменя на камені не залишиться. Приклади арештів говорять, що опозицію можуть знищити або доведуть до маргінального стану. Я не хотів би в цьому сенсі нічого нового мати, хай би збереглося те, що було.

Мирослав ПОПОВИЧ, 80 років, філософ


- Він будує не нову, а стару Україну. Бо в усіх сферах життя пішов відкат на 5-10 років. Відродилися дискусії, які вже затихли. Скажімо, про мову. Усі старі монстри повилазили й починають каламутити народ. Вони не здатні нічого путнього збудувати. А от те, що трішечки почало спинатися на ноги, руйнують.

Ірен РОЗДОБУДЬКО, 47 років, письменниця


- Думаю, вони й самі не знають, що будують і для кого. Якщо запитати про це у членів Партії регіонів із різних місць, без узгодження з центром, то наговорять такого, що самі потім жахнуться.

Сергій ПОЯРКОВ, 45 років, художник


- Цим гаслом команда Януковича фактично заперечує всі 19 років української незалежності. Формат, у якому вони працюють - це повернення до найгірших радянських варіантів. Єдиноначаліє, генсек партії є керівником держави, відсутність опозиції, утиск громадянських свобод, занижений рівень життя трудящих. Можновладці будують нову державу на пограбуванні найбідніших і служать привілейованій касті найбагатших.

Лесь ТАНЮК, 72 роки, театральний режисер


- Країну для людей Януковича. Всьо чотко! Для себе вони збудують усе як треба - дачі, вілли, яхти, літаки. А чи зможуть збудувати Україну? Навряд. Нічого доброго вони поки що не зробили. Тільки відновили схеми, які були до помаранчевої революції. Повернулося все, проти чого тоді повстали мільйони людей. Ті ж обличчя знову стали до годівниці.

Сергій ФОМЕНКО, 36 років, лідер гурту "Мандри"


-Справжні їхні замисли нам невідомі. Поки що це такі самі передвиборні гасла, як і раніше, щоб народ проголосував за них на місцевих виборах. Але судити треба по справах. Якщо подивитися на Київ, де з'явився новий розпорядник, то це добре. Хоча б тим, що виявляють, скільки украв Черновецький і його молода команда. З іншого боку, не розумію, чому затримали історика, який мав документи про провокаційну діяльність МДБ щодо Шухевича. Адже ці документи розсекречені. Таке враження, що нове керівництво СБУ хоче приховати злочини сталінської влади. Коли Верховна Рада ухвалювала закон про Голодомор, ми готували кожному народному депутатові папку з документами, які свідчили, що це був геноцид. Нова влада хоче це визначення вилучити із закону. Це дуже тривожний сигнал. Замість майбутнього ми можемо опинитися в минулому.

Станіслав КУЛЬЧИЦЬКИЙ, 73 роки, історик

Зараз ви читаєте новину «Яку країну будує Янукович?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути