середа, 14 листопада 2012 13:29

Запорізькі митники забрали у фірми літак, яка начебто у 5 разів занизила його вартість

Запорізькі митники забрали у фірми літак, яка начебто у 5 разів занизила його вартість
Літак постраждав під час обстрілів у Югославії. Фото: aerojet.ru

ТОВ "ІстКліппер", яке займається перевезеннями, скаржиться на запорізьких митників. Ті забрали у них літак. Своє рішення аргументували, тим, що транспортний засіб оформлений не належним чином. Зокрема не вірно вказана його справжня вартість. 473 тисячі 192 гривні на їх думку було замало. Свою позицію пояснили даними Мінської митниці, яка оцінила транспортний засіб разом із сумою за ремонт у 581 тис. 263. євро. Гендиректор "ІстКліппер" Володимир Борис вважає, що після ремонту літак новим не став, тому його вартість не могла зрости.

Ще в червні запорізькі митники в ході перевірки виявили факт порушення перетину кордону з Білорусі літака ЯК-40. Митники пояснили, що на літак не правильно оформили документи. Зокрема, занизили його вартість, таким чином намагались зменшити податки. 17 жовтня Ленінський райсуд Запоріжжя постановив конфіскувати літак на користь держави, а на ТОВ "ІстКліппер", яке його купувало наклали штраф у розмірі 5,796 млн. грн. Гендиректор підприємства Володимир Борис обурився такими діями митників. Він пояснив, що літак уже старий і його термін експлуатації стікає через три роки.

"За мій рахунок хочуть заробити собі зірок на пагони. Дійсно літак старий — 1971 року випуску. Його купили в Сербії і перевезли в Білорусь на ремонт, оскільки був пошкоджений через обстріл під час військових дій у Югославії. Там він простояв кілька років і був направлений в Запоріжжя на ремонту базу авіакомпанії "Константа" для завершення технічного переобладнання. Були оформленні всі належні документи і на митниці їх давно мали на руках. Але при передачі літака нам відмовили. Пояснили, що ми занизили вартість. Ніби то 473 192 гривні - це замало. Вони ще додали до вартості літака ціну за ремонт і в підсумку вийшла різниця у цифрах. Пояснили, що справедлива ціна 232,676 тис. євро Таким чином ми ніби то хотіли зекономити на податках", - пояснив на прес-конференції Володимир Борис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Податковій похвалились, що зібрали вже на 21 мільярд більше, ніж торік

Адвокат Віктор Петруненко вважає, що Ленінський райсуд Запоріжжя знехтував законодавством. На рішення вплинув тиск прикордонників.

"Вони не приділили належної уваги нашій проблемі і швидко винесли рішення не на нашу користь. Вони не розуміють, що не можна старі літаки оцінювати, як нові. Від ремонту їх термін експлуатації не збільшився. Замість того, щоб думати про економіку країни, адже нові літаки дали б додаткові робочі місця, вони конфіскували транспортний засіб та ще й наклали штраф. Ми подали апеляцію. Якщо програємо, будемо тоді звертатись у європейські судові інстанції", - пояснив юрист.

Державна митна служба наполягає на своєму.

"Літак, який провезли в Україну згідно наданої документації коштував 10 тис. євро. Але за даними Мінської регіональної митниці, його ціна разом із врахуванням вартості ремонту складає 581 тис. 263 євро. Таким чином компанія, яка купила транспортний засіб хотіла приховати справжню вартість, щоб ухилитись від сплати податків", - прокоментували у прес-службі Держмитниці.

Зараз ви читаєте новину «Запорізькі митники забрали у фірми літак, яка начебто у 5 разів занизила його вартість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути