В Україні зафіксували кілька нових випадків захворювання на ботулізм. Один зі випадків захворювання стався через вживання рибної консерви промислового виробництва.
Про це написала у Facebook провідний інфекціоніст України професор Ольга Голубовська.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун розповіла, коли українці отримають сироватку від ботулізму
Раніше інфекціоністи повідомляли, що збудник ботулізму може міститься в продуктах домашнього виготовлення. Радили зменшити або уникати вживання в'яленої, копченої або слабо просоленої риби, ковбаси, шинки, м'ясних, рибних, овочевих та грибних консервів.
"У нас кілька нових випадків ботулізму, один з яких зумовлений вживанням рибної консерви промислового виробництва. Тому я змушена переглянути свої рекомендації щодо профілактики ботулізму. До того, що було написане раніше, необхідно додати або обмеження вживання консервованої продукції, купленої в магазинах і виробленої в промислових умовах, або цю продукцію необхідно піддати термічній обробці", – йдеться в повідомленні.
Голубовська наголосила, що сироватки проти ботулізму в регіонах України немає.
13 червня в Одесі від ботулізму помер 52-річний чоловік. Отруївся в'яленою рибою із супермаркету. До медиків звернувся на третій день після її вживання. Чоловікові ввели вакцину від хвороби, але вона не допомогла. Усього за 3 місяці на ботулізм захворіли 62 людини. Протягом 2017 року померли 8 осіб.
Коментарі