пʼятниця, 16 червня 2017 06:40

На ботулізм захворіли 62 людини

13 червня в Одесі від боту­лізму помер 52-річний чоловік. Отруївся в'яленою рибою із супермаркету. До медиків звернувся на третій день після її вживання. Чоловікові ввели вакцину від хвороби, але вона не допомогла.

Раніше після вживання в'яленої риби померли 38-річний фельдшер із райцентру Недригайлів на Сумщині та 57-річний житель Горішніх Плавнів Полтавської області. Усього за 3 місяці на ботулізм захворіли 62 людини. Четверо померли. Інші перебувають у лікарнях.

Всі постраждалі отруїлися в'яленою рибою.

— Ботулізм — небезпечна токсична інфекція, від якої можна померти в день зараження. Її токсин — одна з найсильніших отрут у природі. Викликає параліч м'язів, які відповідають за дихання, ковтання і зір, — каже 54-річний Андрій Сніцар, головний лікар Сумської інфекційної лікарні. — Людина відчуває сильну слабкість, запаморочення, сухість у роті. Її хитає, знижується тиск. З'являється туман і роздвоєння перед очима. Іноді в людей похилого віку симптоми захворювання плутають з інсультом.

Випадки ураження ботулізмом в Укра­їні фіксують щороку. Зараз ситуація критична через відсутність антиботулічної сироватки. Препарат три роки не реєструють у країні. Купити можна нелегально. В інтернеті коштує до 5 тис. грн за дозу. Російська вакцина вдвічі дешевша за польську.

Міністерство охорони здоров'я звернулося до міжнародних організацій із проханням надати сироватку від ботулізму як гуманітарну допомогу.

— Сподіваємося на допомогу в найближчий час. Точних термінів поставки не знаємо, — говорять у відомстві.

Зараз ви читаєте новину «На ботулізм захворіли 62 людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути