пʼятниця, 06 липня 2012 16:21

Мешканців Полтавщини кусають змії. Місцеві лікарі навчились обходитись без сироватки

Мешканців Полтавщини кусають змії. Місцеві лікарі навчились обходитись без сироватки
Чоловік наступив на змію, яка лежала в траві. Фото: segodnya.ua

4-го липня в селі Римарівка Гадяцького району Полтавської області 48-річного Василя Власенка біля річки Тарапунька за ногу вкусила гадюка. Вакцини проти укусу змії в лікарнях області не було.

"Василь приїхав із сім'єю в гості до батьків, живе в Києві. Побув в селі два дні. Пішов пройтися до річки. Наступив на змію, яка лежала в траві. Та вкусила його за ногу трохи вище кісточки, - розповів сільський голова Римарівки Сергій Небра. - Зразу сам видавив отруту з рани, потім в дільничній лікарні йому дали антиалергенний препарат. Відправили в Гадяцьку центральну районну лікарню. В нього заплітався язик, почалася блювота".

Чоловік розказав, вакцини проти укусу змій в лікарнях області не знайшли. Її передали з Києва.

"Сестра Василя придбала вакцину в одній із аптек столиці, - продовжив голова. - В Римарівці вже не перший раз такі випадки. В минулому році гадюка вкусила чотирирічну дівчинку, теж за ногу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Австралійський пітон намагався з'їсти дворічного хлопчика

В Полтавській центральній районній лікарні кажуть, що вилікувати можна і без сироватки.

"Звичайно, краще було б, якби сироватка була. Це полегшало б справу. Але її немає з радянських часів. Тому лікуємо іншими методами, - розказав лікар-анастезіолог Сергій Потіпко. - Найголовніше - відразу до лікаря. Крапельницями виводимо токсини з крові. Вводимо спеціальний препарат, який виганяє сечу. Замість півтори літри в день, з людини виходить чотири з половиною. Якщо людина здорова, не зловживала алкоголем, то без допомоги може прожити до тижня. Інколи організм сам справляється з отрутою. Якщо за здоров'ям не слідкувала, то протримається днів п'ять. Самолікуванням ніколи не треба займатися. Не слід висмоктувати кров, припікати рану, накладати джгути".

На Полтавщині з початку року це вже четвертий випадок укусу змії. 6 червня гадюка вжалила 25-річного чоловіка в селі Хитці Лубенського району. Найбільше через змій страждають мешканці Глобинського, Оржицького та Полтавського районів. Науковці кажуть, на цих територіях багато лісів та лук.

"Це найкращі умови для розмноження гадюк, - розповів Микола Слюсар із природничого факультету Полтавського педагогічного університету. - На Полтавщині водяться два види змій. Один вид — степова гадюка, інший — лісова. Остання більш небезпечна. На вид плямиста або чорна. Її укуси не смертельні. Хіба, коли нападуть на дитину, чи вкусять в голову".

Зараз ви читаєте новину «Мешканців Полтавщини кусають змії. Місцеві лікарі навчились обходитись без сироватки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути