неділя, 24 червня 2012 15:45

Після укусу гадюки не можна накладати джгут

Після укусу гадюки не можна накладати джгут
ФОТО: forsfortuna.com

Влітку побільшала кількість випадків, коли людей кусають гадюки. Викладач із Прикарпатського національного Університету, кандидат біологічних наук 30-річний Андрій Заморока каже, коли змії кусають людину, випускають небагато отрути. Тому ризику для життя практично немає.

"Якщо організм здоровий, то сам знищить отруту за 7-8 днів. При укусі змії організм захищається, тому підскакує температура. А при температурі розкладається білок, це допомагає перебороти отруту", - каже він.

Крім гадюк, вужі теж можуть бути небезпечними. Вони харчуються мілкими тваринами й рибою, і якщо після їжі на зубах лишилася інфекція, при укусі вона може передатися у кров людини.

"Відсмоктувати отруту сенсу немає. Вона поширюється тілом не через кров, а з лімфою. А вона проходить у тілі глибше, ніж кров'яні судини. А гадюка зазвичай кусає глибоко, тому висмоктування не допоможе".

Укушену частину тіла промивають водою і накладають тугу пов'язку.

"Треба знерухомити кінцівку, також варто випити багато рідини. Адже отрута частково перебуває у нирках. Чим швидше вона виведеться з водою, тим швидше людина одужуватиме", - радить науковець.

Накладати джгут не варто. Він не перекриває дію отрути, і навіть передавлює судини.

"Джгут може ще більше порушити обмін речовин в ураженій тканині. Шкіра швидше мертвіє, можуть бути ускладнення, такі як гангрена", - зазначає Заморока.

Треба терміново доставити постраждалого у лікарню, бо після укусу погіршується дихання, може зупинитися серце і розвинутися шоковий стан.

"У лікарні мають ввести протиотруту. У більшості лікарень її може й не бути, а якщо й є, то 1-2дози. Це тому що гадюка кусає людину досить рідко".

Зараз ви читаєте новину «Після укусу гадюки не можна накладати джгут». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути