пʼятниця, 21 грудня 2012 12:18

На Гуцульщині маски на Маланку роблять з хутра і шкіри

"Я як глянула одним оком, так і перехотіла дивитися. Такі маски страшні", - розповідає літня відвідувачка приятельці. Жінки прийшли на виставку світлин Гери Артемової "Новорічні та Різдвяні свята на Гуцульщині", яка відкрилася у Музеї Івана Гончара у Києві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львівська шопка зачарувала гостей Донбасу

На виставці представлені кілька десятків кольорових світлин зі святкування Різдва та Маланки у Космачі на Гуцульщині. Фото зроблені торік.

Як і колись, у Космачі колядники на Різдво поділяються на вікові колядницькі групи: "ангелики" — мальнькі дівчатка, "чотири королі" — зазвичай їх роль виконують хлопці 12-14 років, дівчата "королиці" та молоді парубки після 17 років, які звуться парубки-"луговики".

На Святвечір напередодні Різдва вітати родичів та сусідів ідуть в образі ангеликів маленькі дівчатка. Вони співають колядки й отримують гроші та солодощі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Піч, яка на старий Новий рік заміж виходила

На Різдво після Служби в церкві і після звуку трембіти ватаги вирушають на коляду.  Окрім коляди, збираються вертепи, які показують різдвяні театральні вистави. За коляду дітям дарували горіхи, пампухи, яблука та інші гостинці.

Особливо ретельно готуються до Маланки: створюють маски. У Космачі маски традиційно роблять зі шкур і хутра. Щороку обирають ватажка "березу", який керує дійством. Маланку водять тільки дорослі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парад планет, комета чи таки зоря - чим була Вифлиємська зірка?

"Переодягнені учасники свята в масках з ранку до вечора ходять від хати до хати і щедрують. Це називаєтсья "водити Маланку". Серед дійових осіб — "дід", "баба", "Маланка" і "Василь", циганка, жид, жандарм, лікар і безліч чортів, ролі яких виконують парубки та хлопчики". Чиста тобі "мафія". "Баба" водить за собою козу. Чорти роблять різну шкоду у дворах: закидають покриття на дах, переставляють вози, розкидають колоди.

Вхід на виставку "Новорічні та Різдвяні свята на Гуцульщині" – вільний. Виставка діятиме з 19 грудня до 20 січня. Працюватиме щодня, окрім понеділка й останнього вівторка місяця.

Зараз ви читаєте новину «На Гуцульщині маски на Маланку роблять з хутра і шкіри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути