понеділок, 07 січня 2013 19:57

Парад планет, комета чи таки зоря - чим була Вифлиємська зірка?

Спроба піддати науковому аналізу такий спрадавна відомий християнський символ, як Вифлиємська зірка, може здатися комусь дещо нечемно. Однак тихий диспут серед астрономів з приводу того, що ж це могло бути, триває багато десятиліть.

Чи могла зірка, яка спонукала трьох "мудреців зі Сходу" відправитися на пошуки новонародженого Царя, бути реальним астрономічним явищем?

Подібні дебати вимагають одного серйозного допущення - що історія про зірку та подорож волхвів справжньою.

Професор Девід Хьюз, астроном з Університету Шеффілда, вперше опублікував огляд теорій, які пояснюють виникнення "зірки волхвів", ще в 1970-і роки.

Наступні десятиліття він провів, вивчаючи астрономічні пояснення цього явища, а також пов'язані з ним біблійні розповіді, так що тепер Хьюз є визнаним експертом в цій галузі.

"Три царі", що прийшли поклонитися немовляті Ісусу, самі були вченими свого часу, знавцями окультних наук, відомими як "волхви" або маги - шановані у Вавилоні астрономи й астрологи. Вони вивчали зірки і планети, витлумачуючи значення тих чи інших космічних подій.

Автор: Фото: techno.bigmir.net
  Парад планет ще називають "поцілунком планет"
Парад планет ще називають "поцілунком планет"

Злиття планет

Будь-яке незвичайне явище, яке відбувалося на небосхилі, сприймалося як знамення. Тому Вифлиємська зірка повинна була бути одночасно і дуже рідкісним, і візуально вражаючим явищем. Як говорить Хьюз, вона повинна була послати волхвам дуже чіткий сигнал, який не викликає сумнівів у трактуванні.

Все це привело астронома до висновку, що Вифлиємська зірка, ймовірно, взагалі не була зіркою, і що це, швидше за все, було чимось більшим, ніж одномоментна астрономічна подія.

"Якщо ви прочитаєте Біблію уважно, то виявите, що волхви побачили щось, перебуваючи у своїй країні [ймовірно, у Вавилоні], - говорить професор Хьюз. - Вони вирушили в Єрусалим, де провели бесіду з царем Іродом".

Згідно з євангельським оповіданням, волхви розповіли Іродові про чудо, яке вони бачили. Потім, вийшовши з Єрусалима, говорить астроном, вони знову побачили щось незвичайне, що їх вельми втішило.

Найкращим поясненням цього, за словами Хьюза, є так зване потрійне з'єднання планет - коли Юпітер і Сатурн шикуються в одну лінію з Землею. Причому це повинно було статися тричі протягом короткого відрізка часу.

"Таке відбувається, коли на одній прямій розташовуються Сонце, Земля, Юпітер і Сатурн", - пояснює Хьюз.

На думку ряду дослідників, серія з трьох таких "парадів планет", що відбулася протягом одного року, добре стикується з євангельською розповіддю про Різдво й поклоніння волхвів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені визначили дату розп'яття Ісуса Христа

Тім О'Брайан, помічник директора обсерваторії "Джодрелл Бенк" в графстві Чешир, говорить, що це повинно було бути дуже захоплюючим видовищем. "Неймовірно, наскільки сильно звертає на себе увагу, коли два досить яскравих об'єкти сходяться разом на небі", - говорить він.

"Після того як планети шикуються в ряд на своїх орбітах, Земля починає ніби "обганяти"ї х, через що здається, ніби Юпітер і Сатурн змінюють напрямок свого руху в нічному небі", - пояснює О'Брайан.

За його словами, люди в ті часи надавали величезне значення руху планет.

Ще більшої значущості цьому явищу додавав той факт, що злиття планет, ймовірно, мало місце в сузір'ї Риб - тобто в одному зі знаків Зодіаку.

"З'єднання планет, подібне цьому, відбувається лише раз за приблизно 900 років, - підкреслює О'Брайан. - Так що для астрономів Вавилону 2000 років тому це повинно було послужити сигналом до чогось надзвичайно важливого".

Автор: Фото: vk.com
  Комета, що з'явилася на небі в 5 ст. до н. е. є дуже імовірним кандидатом на те, щоб вважатися Вифлиємською зіркою
Комета, що з'явилася на небі в 5 ст. до н. е. є дуже імовірним кандидатом на те, щоб вважатися Вифлиємською зіркою

Хвостата зірка

Другим можливим поясненням Вифлиємської зірки може бути поява дуже яскравої комети.

Незважаючи на те що з Землі комети виглядають надзвичайно вражаючими і красивими небесними тілами, фактично вони - "великі брудні грудки снігу", що летять через космічний простір.

"Коли вони наближаються до Сонця, лід починає танути - сонячний вітер відносить цю субстанцію у космос, так виникає" хвіст "з кометного матеріалу", - розповідає О'Брайан.

За словами професора Хьюза, хвіст, спрямований у протилежний від Сонця бік, - один з чинників, який робить версію комети настільки популярною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи перенесли місце народження Христа

"Досить пристойне число людей говорили, що комети ніби "зупиняються" над Землею через хмари кометного газу, які оточують їх,  і хвоста, який часом виглядає, мов стріла", - говорить Хьюз.

Найбільше до часу євангельських подій підходить досить яскрава комета, що з'явилася в сузір'ї Козерога в 5 році до н.е., яка була описана китайськими астрономами.

Менш вірогідний, але більш знаменитий кандидат - комета Галлея, яку було видно з Землі приблизно в 12 році до н.е.

Ті, хто схиляються на користь версії "п'ятого року", вказують, що та комета повинна була для спостерігача з Єрусалиму знаходитися в південній частині неба (тобто в напрямку Вифлиєму), з головою, розташованої дуже низько над горизонтом, і хвостом, спрямованим вертикально вгору.

"Дуже багатьом людям подобається думка про комету, тому вона нерідко зустрічається на різдвяних листівках", - говорить Хьюз.

"Заковика в тому, що явища комет зовсім нерідкісні. Крім того, їх поява міцно асоціювалося з прийдешніми бідами - чумою, голодом, масовою загибеллю людей та іншими негараздами, - розмірковує професор астрономії. - Тому якщо комета і несла якусь звістку, це могло бути лише поганою ознакою".

Автор: Фото: mvaproc.narod.ru
  Ряд астрономів вважає, що дорогу волхвам могла вказати нова зірка
Ряд астрономів вважає, що дорогу волхвам могла вказати нова зірка

Народження зірки

Ще одна теорія припускає, що увагу волхвів могло привернути народження нової зірки.

Існують записи - знову-таки, зроблені астрологами на Далекому Сході - про нову зірку,що  загорілася в невеликому сузір'ї Орла в північній частині неба в 4 році до н.е.

Хьюз говорить: "Ті, хто ратує за цю версію, стверджують, що ця нова зірка повинна була розташовуватися точно над Єрусалимом".

На думку доктора Роберта Кокрофта, керівника планетарієм Університету Макмастера в Онтаріо, нова зірка є "хорошим кандидатом" на звання Вифлиємської зірки.

"Вона може виникнути як нова зірка в сузір'ї і знову згаснути кілька місяців потому, - пояснює він. - Вона не дуже яскрава, що пояснює відсутність записів про неї в західному світі". На думку Кокрофта, спалах цієї зірки міг служити однією з вказівок для волхвів, які здійснюють свою подорож.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи погоджуються, що Великий потоп відбувся на Чорному морі

У той час як інші "знамення" потрібні були для того, щоб спонукати волхвів відправитися в шлях на захід, у бік Єрусалиму, - говорить він, - перш ніж вони змогли б дістатися туди, пройшло б як мінімум кілька місяців.

"До цього часу сузір'я Орла (разом з новою зіркою) могло опинитися на небі в південній частині. Вифлиєм лежить чітко на південь від Єрусалиму, так що волхви могли "слідувати" за цією зіркою, прямуючи до Вифлиєму".

За останні роки, каже Хьюз, були запропоновані й інші, малоймовірні, але захоплюючі пояснення.

Однією з таких, особливо натягнутих, за його словами, гіпотез, стала запропонована в 1979 році грецьким астрономом Георгієм Банос. Він припустив, що Різдвяна зірка насправді могла бути планетою Уран.

Банос вважає, що волхви виявили цю планету на 1800 років раніше, ніж астроном Вільям Гершель, який першим описав її відкриття в 1781 році.

"Його ідея полягала в тому, що волхви відкрили Уран, але він став Вифлиємської зіркою і потім вони спробували "зам'яти" своє відкриття", - говорить Хьюз.

Автор: Фото: bbc.co.uk
 

 

Три мудреці, як вважають, були магами - перськими мудрецями-астрологами.

У західній традиції їх ще називають царями і дають їм імена - Каспар, Мельхіор і Бальтазар.

Вклонившись немовляті Ісусу, вони піднесли дари: золото, ладан і смирну.

У Євангелії їхні імена і царський сан не згадуються, ця традиція виникла в Середньовіччі.

Православна церква не вважає волхвів царями, не приводить їх число і не дає їм імен.

Католицька церква вшановує пам'ять трьох царів в свято Богоявлення - в пам'ять про явлення Христа язичникам, волхвам зі Сходу.

Зараз ви читаєте новину «Парад планет, комета чи таки зоря - чим була Вифлиємська зірка?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути