пʼятниця, 07 грудня 2012 15:33

На Святої Катерини дівчата варили долі борщ

На Святої Катерини дівчата варили долі борщ
Фото: lady.tochka.net

Сьомого грудня – день святої великомученицi Катерини. З цього дня у природi зазвичай починалися лютi морози. В народi казали: "Як Катерина по воді, то Різдво по льоді"; "Якщо на Катерину холодно — то буде голодно". Свято Катерини було найбільшим і найзнаменнішим серед численних жіночих свят українців.

З давніх-давен під Катерину та на Андрiя гадають на коханих. Дiвчата ворожать про свою долю, вагiтнi жiнки моляться про легкi пологи, а парубки загадують на майбутнiх жiнок. Сподіваючись на допомогу святої Катерини, жіноцтво просило її про щасливий шлюб, злагоду в сім'ї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні у православних починається Успенський піст

В самий же день свята дівчата ворожили і закликали долю. Вранці, до схід сонця, дівчина йшла в садок і зрізала гілочку вишні. В хаті ту гілочку ставила у пляшку з водою і чекала на свята Маланки. Якщо до Маланки вишня розів'ється і зацвіте — добрий знак, то й доля дівоча цвісти буде. Засохне гілочка без цвіту — кепська ознака. 

Увечері дівчата сходилися до однієї хати і варили спільну вечерю — борщ і кашу. Приходили хлопці – починалися розваги. Після опівночі, перед тим, як заспівають перші півні, дівчата брали миску з вечерею, обгортали її новим рушником і йшли "закликати долю". Кожна з дівчат вилазила по черзі на ворота, тримаючи в руках вечерю, і тричі гукала: "Доле, доле, йди до мене вечеряти!"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тернополі діти цілують мощі святого Миколая

Якщо в цей час заспіває півень, "доля обізвалась", якщо ж ні – то "Доля оглухла, не чує мого голосу". Журиться дівчина й проклинає долю: "Щоб ти зозулі не чула, блуднице моя!" Гірше, коли зірка з неба впаде — погасне доля. 

Хоч Катерини вважається більше жіночим святом, святом саме жіночої долі, але й парубки на нього зважали. Напередодні Катерини вони постили, щоб Бог послав їм добру і гарну жінку.

 

Зараз ви читаєте новину «На Святої Катерини дівчата варили долі борщ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути