середа, 28 листопада 2012 00:45

На День подяки американці купують ялинки

— День подяки в Америці не святкувати неможливо. Це найбільш родинне свято в світі. Навіть українські Різдво і Великдень не зрівняються, — говорить 24-річна Анна Ільюк, яка з чоловіком живе в Чикаго.

22 листопада у Штатах відзначали День подяки. У Нью-Йорку тисяча людей узяли участь у параді в центрі міста. Несли над собою надувних кіногероїв — Людину-павука і Супермена, танцювали та показували фокуси.

— Американці на День подяки збираються всією родиною, дякують за те, що вони одне в одного є. У нас в Америці нема родичів, тому ми запросили в гості друзів. Зібралися людей зо 20. Я приготувала 3-кілограмову індичку, як гарнір подала гречку. Її американці називають просто каша. Ще були квашена капуста із журавлиною та кілька пляшок вина. Святкувати почали з шостої вечора і протеревенили до півночі. Згадували, як жилося в Україні. Поки що до такого життя повертатися не хочемо. Працювати за 1,5-2 тисячі гривень я вже не зможу.

У Чикаго влаштувалася майстром із манікюру. За місяць маю 3 тисячі доларів. З них 800 віддаємо на житло, стільки ж іде на їжу, а решту відкладаємо. Чоловік заробляє менше. Він вантажник у ресторані. Їздимо громадським транспортом, але купити машину тут не проблема. За 5 тисяч можна мати хороше авто. Таке в Україні коштує по 10-15. Європейські права в Штатах недійсні. Треба перевчатися на американські. Кажуть, важко скласти іспит, бо хабарів не беруть.

Анна має п'ятирічну візу, яка дозволяє їй жити у США. Отримала два роки тому, коли приїхала за студентською програмою допомагати  доглядати за дітьми в американську сім'ю у штаті Флорида. Возила та забирала їх із дитячого садка.

— Я й тоді приїхала до Америки якраз перед Днем подяки. Подумала, що американці найкращі люди в світі. Родина, де я жила, відзначала свято у своїх дідуся й бабусі. Окрім них, були ще людей зо 15. У хаті стояла ялинка, але ще не прикрашена. Ці деревця американці купують задовго до Різдва. Від Дня подяки починають оздоблювати будинки і подвір'я гірляндами, цілий грудень купують подарунки родичам. Перед вечерею моляться Богу. Потім годин 6 п'ють вино, їдять м'ясо і розмовляють. Тільки День подяки і Різдво американці святкують із дітьми. Мабуть, тому, що всі нянечки того дня мають вихідний. На решту свят дорослі ходять самі, а малеча вдома з нянями дивиться телевізор.

— В Америці, якщо маєш кредити і страховку, то життя так собі. Бо як утратиш роботу, можна стати безпритульним, — розказує 54-річна Люба Петрушів. Її батьки в 1940-х переїхали до американського міста Детройт. Люба має американське громадянство. — У нас добре живеться лише пенсіонерам, які мають державну страховку та пенсії 2 тисячі доларів. Вішають на шию фотоапарат і їздять світом.

— Щоб виживати в Америці, на рік треба заробляти 50 тисяч доларів. З тої суми вираховують 15-20 тисяч податків, іще 15 ідуть на сплату кредитів. Тому середній американець живе від зарплати до зарплати. Мало подорожують світом. До Європи не їздять, бо квиток за 1,5 тисячі доларів для них задорогий. Красиве життя в Штатах показують лише по телевізору. 50-річні знайомі з Львівщини хочуть виїжджати до Штатів, бо навесні виграли ґрін-карту. Вона бухгалтер, а він лікар. Питаю: "А ви хоч англійську мову розумієте?". Відповідають: "Навіщо? Ми ж будемо з українцями спілкуватися". Не розумію, чому люди з нормальними професіями і гарними хатами їдуть до США. Та краще в селі жити, ніж в Америці підлоги мити. Бо інша робота іммігрантам тут не світить.

З'їли 46 мільйонів індичок

День подяки в Америці відзначають із 1863 року. Під час громадянської війни американський президент Авраам Лінкольн закликав усіх американців згадати про мир і четвертого четверга листопада сісти за стіл на знак подяки. Відтоді це свято є другим за популярністю в Штатах після Різдва.

Традиційно того дня збираються на сімейну вечерю в старших членів сім'ї. З'їжджаються всі родичі. Цього року через те, що люди поспішали додому, в штаті Техас сталася аварія, де розбилися 150 машин. Утворився затор завдовжки 3,5 км.

Перед святковою вечерею всі йдуть до церкви подякувати Богу за те, що мають. Традиційною їжею є запечена індичка. Цього року їх продали 46 млн штук. Окрім того, американці вдаються до благодійності. Жертвують гроші, харчі й одяг безпритульним.

 

Зараз ви читаєте новину «На День подяки американці купують ялинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути