Ексклюзиви
пʼятниця, 22 січня 2021 08:05

Померла королева

Померла королева
Вікторія жила за правилами й розпорядком дня, тому вимагала того ж від своїх підданих. Фото: pixabay

22 січня 1901 року померла королева Великої Британії — Вікторія. Останні години вона доживала в заміському маєтку Осборн у колі родини.

Лікар і німецький імператор Вільгельм II Гогенцоллерн, онук, тримали її голову, щоб полегшити переривчасте дихання.

Вона хотіла влади і правління до останньої хвилини. "Я не хочу вмирати, я повинна завершити ще кілька справ", — казала перед смертю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Королівське подружжя зробило щеплення від коронавірусу

На престол Вікторія зійшла у 18 років. Її коронували 20 червня 1837 року. Після церемонії вона негайно попросила чашку чаю і свіжий номер "Times". За 3 роки вийшла заміж за Альберта, князя Кобурзького, який за законами не мав права на титул короля.

Вікторія жила за правилами й розпорядком дня, тому вимагала того ж від своїх підданих. Вона на свій розсуд розробляла правила етикету. Бажання англійців дотримуватися етикету решта народів світу називали як англійська манірність. Вікторіанську епоху іноді згадують як часи порядку й високих моральних принципів.

З початку правління королева намагалась зблизитись з російським імператорським двором. У 1840-х роках розширилося співробітництво Російської імперії й Великої Британії в науково-технічній і військовій сферах. За часи правління Вікторії великий поштовх відбувався у нових технологіях - від перших у світі електродвигунів до бутерброда лорда Сендвіча. Найбільший флот з найсучаснішим озброєнням дав змогу Великій Британії розширити колоніальні володіння і об'єднати під короною 40 країн, ставши найпершою імперією світу в історії. Велика Британія була центром світу, а англієць почував себе як удома майже в будь-якій точці земної кулі.

Серйозного удару цьому успіху завдав тиф, від якого помер чоловік королеви. Вона носила жалобу за ним до кінця життя.

5 січня 1589 року померла французька королева Катерина Медічі. В дитинстві її називали "Дитя смерті". Піддані іменували Медічі "Королевою смерті", бо період її правління ознаменувався кровопролиттям і чварами.

Зараз ви читаєте новину «Померла королева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути