Ексклюзиви
вівторок, 05 січня 2021 20:08

"Королева смерті": Катерина Медічі поховала майже усіх своїх дітей

5 січня 1589 року померла французька королева Катерина Медічі. В дитинстві її називали "Дитя смерті". Піддані іменували Медічі "Королевою смерті", бо період її правління ознаменувався кровопролиттям і чварами.

  Катерина Медічі не була красунею, але стала законодавицею мод.
Катерина Медічі не була красунею, але стала законодавицею мод.

Катерина народилася 13 квітня 1519 року у Флоренції. Батьком дівчинки був Лоренцо II Медичі, герцог Урбинський, матір'ю - Мадлен де ла Тур, графиня Овернська.

У матері Катерини почалася пологова гарячка, і 28 квітня вона померла. Через 6 днів помер і батько дівчинки. За словами сучасників, від запущеної венеричної хвороби. Катерину виховувала бабуся Альфонсина Орсіні. Після її смерті тітка Клариче Строцці. Катерина росла з кузенами: Алессандро, Джуліано і Лоренцо Медічі.

Належність до роду Медічі часом перетворювалася на прокляття. У 1529 році під час облоги Флоренції військами Карла V натовп ледь не повісив 10-річну Катерину на міських воротах. Врятувало юну герцогиню слово французького короля Франциска I. Катерину відвезли в Сієнський монастир, де протягом 3 років вона здобувала освіту.

Одного разу в монастир нагрянули озброєні люди, послані правителями Флоренції. Вони вирішили використовувати Катерину у своїй політичній грі, зробивши з неї заручницю. Катерина швидко відрізала своє довге волосся, одягла на себе чернече плаття і вийшла до візитерів. Посланці Флоренції не захотіли брати в заручники черницю.

  Катерина Медічі одружилась з Генріхом ІІ коли їй було 14 років.
Катерина Медічі одружилась з Генріхом ІІ коли їй було 14 років.

28 жовтня 1533 в Марселі Катерина Медічі стала дружиною французького принца Генріха де Валуа. Гуляння тривали 34 дні. Катерина не була красунею, але стала законодавицею мод. Француженки були вражені, коли побачили на ній туфлі на високих підборах: такого взуття у Франції не носили. Це пояснювалося просто: таким чином вона компенсувала свій невисокий зріст. У Катерини Медичі була осина талія, і француженки почали затягувати себе в корсети, щоб намагатися бути такою ж, як вона.

Катерина ніяк не могла народити дитину. У Генріха на той час були вже позашлюбні діти, тому Катерину звинувачували в безплідді. В якості лікування їй прив'язували до живота оленячі роги, змушували пити мікстуру з ослячої сечі.

Лише на 11 році шлюбу Катерина народила хлопчика, якого назвали Франциском. Відтоді Катерина народжувала практично щорічно. Поки у 1556 році під час народження двійні вона ледь не загинула. Лікарі врятували їй життя, але не новонародженим дівчаткам: одна народилася мертвою, друга прожила 6 тижнів. Після цього медики порадять чоловікові більше не спати з Катериною.

  Катерина Медічі народила 10 дітей, 5 синів та 5 дочок.
Катерина Медічі народила 10 дітей, 5 синів та 5 дочок.

Катерина була нелюбою дружиною. Генріх був закоханий в придворну даму Діану де Пуатьє, яка була старша за нього на 20 років. У 1559 році Генріх II під час лицарського турніру отримав травму - тріска від списа потрапила в щілину шолома і через око пошкодила мозок. Через 10 днів він помер.

Катерина була регентом Франції при 3-х синах, які сходили на престол: Франциск, Карл і Генріх. Франциск став королем в 15 років. Через 2 роки він захворів на вушну гангрену і після 2-х тижнів хвороби помер у віці 17 років. Місце брата на престолі зайняв 10-річний Карл IX.

Вирішити політичні проблеми Катерина Медічі намагалася також за допомогою династичних шлюбів. Одним з них стала весілля її молодшої дочки Маргарити де Валуа і Генріха Наваррського.

На весілля католички і гугенота в Париж з'їхалися знатні представники обох конфесій. На 3-й день урочистостей одного з вождів гугенотів, адмірала Гаспара Коліньї, поранив невідомий. Катерина Медічі була налякана можливістю повстання гугенотів в Парижі. І тоді вона вирішила, що найкращим виходом буде їх знищення.

Деякі історики вважають, що Катерина не була ініціатором цього масового вбивства, а лише слідувала плану дуже впливового клану де Гізів. У Варфоломіївську ніч в Парижі загинули 2 тис. людей, а в усій Франції жертвами пали 30 тис. гугенотів. Вбивці не зупинялися перед дітьми, жінками і людьми похилого віку. Так Катерина Медічі здобула ненависть всієї країни.

  Катерина Медічі після смерті чоловіка до кінця життя носила тільки чорний одяг.
Катерина Медічі після смерті чоловіка до кінця життя носила тільки чорний одяг.

Головною метою Катерини було збереження престолу за династією Валуа. Але сини, зійшовши на престол, вмирали. Карл IX в 23 роки помер від туберкульозу, на який страждали всі сини королеви. Престол дістався Генріху III. Він відсторонив матір, дозволивши тільки подорожувати і іноді брати участь в королівських справах. Генріха вб'є релігійний фанатик.

З 10 дітей Катерини тільки дочка Маргарита дожила до похилого віку, померши в 62 роки. Генріх III помер у віці 38 років, а його брати і сестри не дожили і до 30. Дочка Катерини Медічі, іспанська королева Єлизавета Валуа, прожила 23 роки.

Катерина померла у віці 69 років від гнійного плевриту, на який захворіла під час подорожі Францією.

Катерина Медічі заповіла поховати її разом з чоловіком в абатстві Сен-Дені. Та поховали її в місті Блуа, бо народ погрожував викинути її тіло в Сену. Тільки через 20 років років незаконнонароджена дочка її чоловіка — Діана Французька домоглася, щоб Медічі перепоховали згідно її заповіту. У своєму заповіті Катерина оминула свою дочку Маргариту та її чоловіка, Генріха Наваррського, не заповівши їм нічого, але не забула жодного члена свого двору, враховуючи кухарів та блазнів.

У 1793 році, під час Великої французької революції, якобінці скинула її останки, а також останки всіх французьких королів і королев, в загальну яму.

Зараз ви читаєте новину «"Королева смерті": Катерина Медічі поховала майже усіх своїх дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути