неділя, 24 січня 2021 08:06

Помер прем'єр-міністр

Помер прем'єр-міністр
Королева Єлизавета II розпорядилася, щоб його похорон став подією державної ваги. Фото: pixabay

24 січня 1965 року на 91-у році життя у Лондоні помер сер Вінстон Черчилль.

Державний діяч Великої Британії, письменник, найбільше відомий як прем'єр-міністр цієї країни у роки Другої світової війни, лауреат Нобелівської премії з літератури 1953 року "за неперевершеність історичного й біографічного опису, за блискуче ораторське мистецтво, з допомогою якого відстоювалися найвищі людські цінності" .

Королева Єлизавета II розпорядилася, щоб його похорон став подією державної ваги. В прямому ефірі за подією спостерігала третина мільярда телеглядачів по всьому світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картину Вінстона Черчилля продали за круглу суму

Перший раз йому доводилось бути прем'єром Великобританії в часи Другої світової війни. Друге прем'єрство 77-літній Вінстон Черчилль присвятив відновленню "особливих відносин" зі Сполученими Штатами Америки. Туди їздив чотири рази офіційно.

На початку 1952 року стався другий інсульт, через який кілька місяців не міг зрозуміло розмовляти, але у відставку йти не хотів. Втретє його хотіли відправити у відставку після повалення монархії в Єгипті. Але він залишився на посаді, навіть будучи паралізованим на один бік через третій інсульт.

Стомлений фізично та психологічно, Вінстон Черчилль поступово відійшов від справ. 5 квітня 1955 року завершив активний етап своєї понад півстолітнього і доволі контраверсійного політичного життя.

Останні десять років життя Вінстон Черчилль провів у спокої. Іноді він мандрував Середземним морем, полюбляв відпочивати на французькій Рив'єрі. У віці 90 років Черчилль прийняв рішення остаточно відійти від політики. Але до кінця своїх днів залишався патріархом політичного життя Великої Британії.

19 вересня 1946 року Вінстон Черчилль виголосив в Цюріхському університеті промову про створення "Сполучених Штатів Європи" і Ради Європи. Організацію створили на хвилі закликів до єднання Європи і побудови "Сполучених Штатів Європи" після Другої світової війни. Одним із найбільш активних прихильників ідеї вважається Черчилль.

Зараз ви читаєте новину «Помер прем'єр-міністр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути