середа, 13 березня 2013 14:08
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

Якщо опозиція не знайде підхід до людей, на їх акції протесту ніхто не прийде

12 березня лідери опозиції Арсеній Яценюк і Олег Тягнибок оголосили всеукраїнську акцію протесту під назвою "Вставай, Україно!". Вона має проходити протягом двох місяців у вигляді народних віче. Перша акція протесту відбудеться у четвер у Вінниці, у п'ятницю - в Ужгороді, у суботу - у Львові. Наступного тижня опозиціонери працюватимуть у межах парламенту. Тоді продовжать акцію в інших містах.

Опозиція має зрозуміти, що людей вже не спонукаєш вийти на протести суто гаслами про персональне голосування чи "врятуванням рядового Власенка". Їм необхідно запропонувати щось таке, що було б близьке кожному. Тому опозиція в ході своїх віче має намацати соціальний нерв, відчути його. В іншому випадку, після двох-трьох таких зібрань люди приходити туди не будуть, бо не зможуть зрозуміти: що спільного між ними та цією опозицією.

Наша опозиція давно відторгнулася від населення. Отримавши мандат і довіру від електорату, вона до нього жодного разу так і не зверталася. А тепер, коли їм, опозиції, стало погано — вони це роблять. Виключення - це партизанська тактика "Свободи". Вони менш за все звертали увагу на парламент, не переймалися через нього взагалі — або в них є якась домовленість із владою, або ж це для них не так важливо. Але вони активно займалися захопленням влади в 5 областях України і зараз вже активно працюють з київською міською радою. "Свободівці" якраз зрозуміли, що без опори на вулицю, без опори на маси, щось диктувати владі дуже важко. Це саме мають зрозуміти й інші.

Крім того, те, чи прислухаються до них люди, чи ні, чи вийдуть на їхні акції, чи ні, залежить ще й від персонажів, які будуть виставлені в якості речників масового протесту. Щоб не казав той же Яценюк мешканцям Житомира, Кривого рогу, Донецька чи Львова — йому дуже важко розраховувати на якийсь гіпнотичний ефект своїх виступів. Опозиція має висунути зі своїх лав нових спікерів з новими, свіжими ідеями, і говорити цією мовою, якою говорять всі.

Натомість, опозиція звикла до іншого. Не варто забувати, що багато хто із сьогоднішньої опозиції були при владі, а дехто і зараз у хороших стосунках із сьогоднішньою владою. Тому їм треба буде знайти таких людей, які б могли закликати людей до протестів та консолідації. Якщо це будуть просто лідери, то цього не достатньо. Тоді населення скаже: "Ми дали вам повноваження, а ви не можете ними скористатися, тому захищайте хоча б наші маленькі інтереси". Та чи зможе опозиція говорити про безробіття, про погану воду, про відсутнє світло — важко сказати. Час покаже.

Але варто не забувати, що ані за гаслами про те, що "кнопкодави - погані люди", ані за "Юлі волю", люди не підуть. Так, кнопкодави - погані люди, так, Юлі треба дати волю, це правильно. Але це не ті теми, які зараз можуть зачепити людей.

У будь-якому разі, весна — це час висунення претензій населення до влади. Тому що закінчується картопля, закінчуються якісь запаси і люди із жахом думають про те, як би їм дожити до літа, до перших врожаїв. Тому, звісно, час обрано правильно, а от чи знайдуть вони точні і потрібні слова до людей - під питанням.

Зараз ви читаєте новину «Якщо опозиція не знайде підхід до людей, на їх акції протесту ніхто не прийде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути